CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításáról
 
    A 2003-as év első ülését tartotta meg a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete, a MTESZ-székházban.
    A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításáról, tervezés, kivitelezés, és üzemeltetési tapasztalatairól Szabó Ádám és Kárász Tibor (Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.) tartott előadást.

Az új gépház, a tervezők és kivitelezők büszkesége

- Hosszas előkészítő munka eredményeképpen született meg az előadáson bemutatott létesítmény, amely egyrészt a lakosság, másrészt a Víz- és Csatornamű szempontjából egyaránt előnyösen oldotta meg az adott területen jelentkező gondokat.

Havas András, a MHT Soproni Területi Szervezetének elnöke

A vízellátó rendszer kialakítását követően javult az üzemeltetés gazdaságossága, csökkentek a költségek, biztosított a folyamatos vízellátás, valamint csökkentek a meghibásodások - hangsúlyozta az előadás bevezetőjében Havas András, a MHT Soproni Területi Szervezetének elnöke.

Szabó Ádám 

    A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításával kapcsolatban Szabó Ádám elmondta: amíg az úgynevezett Vas-hegyi zónáról történt a Lövérek vízellátása, addig gyakori nyomásproblémák, illetve üzemeltetési problémák jellemezték azt. Egy hosszú tervezési és kivitelezési folyamat révén történt meg a vízellátó rendszer szétválasztása. Ezáltal a törvényi előírásoknak megfelelően 1,5- 1,06 bar közötti nyomás bizosításával történik a környék vízellátása. A vízellátó rendszer kialakítását követően sok lakás mentesült a helyi nyomáscsökkentőktől, ami által az üzemeltetés is könnyebbé vált. A lakossági panaszok megszűntek, a csőtörések száma csökkent, és éves szinten 1,5 mFt elektromos energia költségcsökkentés jellemzi a Villa-sori gépházat. Ugyanakkor a Vas-hegyi medence biztonsági funkciója megmaradt, és az övezetek értékesítési különbözete is csökkent.

Kárász Tibor

    Kárász Tibor a vezetéképítéseket és a hálózatos munkákat mutatta be, valamint szólt a határidőkről, a kivitelezőkről és a költségekről. A 2001. augusztus közepétől kezdődő projekt 2002. január 29-ére készült el, a hálózati munkák 12.000 eFt-ot, míg a gépészeti, villamos munkák 21.300 e Ft-ot tesznek ki. A Ugyanakkor a Villa-sori gépház egy európai színvonalú létesítménnyé vált, amely esztétikus környezetben, biztonságos körülmények között, gazdaságos működést biztosít.

    A Hidrológiai Társaság Vízellátás szakosztálya első, vízellátási problémával foglalkozó előadását a tervek szerint februárban Fejér László (Vízügyi Múzeum), Politika és vízgazdálkodás című előadása követi.



2003. január 21., kedd 16:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület