CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Egy kicsit más, egy kicsit mi

Bécs központját a soproniaknak nem kell bemutatni. Kevesen vannak, akik nem bolyongtak klasszicista, átjárókkal, ívekkel, kupolákkal, szobrokkal teli belvárosában, miközben vérmérséklettől függően figyelték a sznobságban felülmúlhatatlan bécsieket vagy még a Budapest régi belvárosból ismert mini boltokat, melyek többségére alaposan ráférne egy kis takarítás, s szerintünk, a mi pénztárcánkhoz képest egy kis árkorrekció. Bár korunknak is megvannak a maguk újításai.


Gondolom, hogy az újabbkori népvándorlás velejárója az, hogy vasárnap délelőttönként bizonyos tereken népi-vallási hovatartozás szerint óriási tömegek gyűlnek össze, s a bábeli zűrzavart híven utánzó karattyolásuk messze űzi az urakat és hölgyeket.
Ahogyan a nemzetközi utak Rómába, úgy a legtöbb sétáló bolyongása a Stephans dóm tornya irányában történik, és Bécs központi terén kellő megilletődöttséggel emeli tekintetét az égbe szökő gótika eme csodájára még akkor is, ha külső-belső állapota - valljuk meg - nagyon sok kívánnivalót hagy maga után, s a tér építészeti együttese is meglehetősen kettős érzést kelt a szemlélőben.
S ahogyan a tér a nagy nemzetközi néptalálkozó állandó színtere, úgy igyekeznek ezt kihasználni a bécsi forgatag hívott, s hívatlan szereplői. Mondjuk nem meglepő, hogy lovagi köntösben ifjak sürögnek-forognak a templom körül, s az oda betérőt pl. ezen a délelőttön éppen egy, a Mozarteumban este sorra kerülő hangverseny látogatására próbálják késztetni.

Ami mégis a figyelem központjában áll ezen időpontban, az egy kis arany szobor a dóm előtt. Kétségtelenül Strauss az, jellegzetes bajszával, hegedűjével. Alacsony posztamensen áll, s ezért kevésbé is látható az emberek gyűrűjében. Előtte ugyancsak aranyozott edényke. Már-már elkönyvelem, látva a merev, rezzenéstelen alakot, hogy íme, Bécsben nincs határa a mondénnek és az ízléstelenségnek sem, amikor valaki pénzt dob az edénybe, s a szobor megmozdul, szempillája megrezdül, új pózt vesz fel, majd nyájasan int a közelállónak, hogy jöjjön közelebb, s fényképeztesse le magát nyugodtan vele, Bécs új látványosságával. Közben ismét szoborrá merevedik, s még az aranyfesték sem hullik le róla.
Kis híján magam is csaknem szoborrá válok, miközben szaporán kattognak a masinák, néhányan vihognak. Néhány újabb érme csörren, újabb póz, majd újabb merevség.
S bennem megmozdul a fantázia, hogy a sógórok fővárosa ilyen közel van. Gondolom, hogy nem kell majd sokáig várnom arra, hogy Sopron főterén bronzfestékkel leöntve Lackner Kristóf fogadja a városházához érkezőket, hogy arany Mátyás király egy darab jégen szobrozzon a Storno ház előtt, esetleg kézenfogva az ezüstbe merevült Liszt Ferencet, aki ha zongoráját nem is, de orrát és ezüst üstökét szaporán mozgatja a forintok hangjára. Hiszen az elvnek nemcsak a magyar fociban ("kis pénz, kis foci...") van előzménye, s a "valóság", mint tudjuk, ragadós.
- DI -



2003. január 27., hétfő 12:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület