CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szép ünnep volt

Szép ünnep volt
Ötven évre emlékeztek az erdei iskolában

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Doborjáni Ferencről elnevezett Speciális Oktatási és Nevelési Intézmény, közismertebb nevén a Brennbergi úti Erdei Iskola diáksága, tantestülete, valamint a meghívott hazai, az osztrák, a szlovák, illetve a dán vendégek. Az ünnepség fővédnöke Manninger Jenő, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, védnökei: Mohos László helyettes államtitkár, az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont főigazgatója és Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke.
 

Doborjáni Ferenc

Az iskola igazgatója megköszöni a szobrászművész, Sz. Egyed Emma munkáját, aki a domborműveket készítette

A soproni Széchenyi téri intézmény 1950-ben vált Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézet néven önálló intézetté. Az igazgatói teendők ellátásával az értelmileg sérült gyermekek oktatását, nevelését a szívén viselő Doborjáni Ferencet bízták meg.
Csizovszki Sándor igazgató beszédében kiemelte, az ünnep nem más, mint a múltat a jövővel összekötő boltozatnak egy míves építőköve. Életünket csak visszafelé érthetjük meg, de élni mégis előrefelé kell. Mi adott erőt elődeinknek és a mostaniaknak életünk küzdelmeihez? Honnan a belső tűz és a lelkesedés? Honnan a kitartás, a hit? Honnan a hűség, amely nem a pillanat karizmája, hanem az egyhangúsággal pergő, embert felmorzsoló napok ajándéka? Olyan kincs, amely észrevétlen, de nélkülözhetetlen – mondta az igazgató.
– Doborjáni Ferencet a hit emberének tartom, mert arra is vállalkozott, ami bizonytalan és veszélyeket rejtő volt. Vállalkozott az ismeretlenbe való utazásra, vállalkozott a semmibe való ugrásra. Csizovszki Sándor még hozzátette, fiatal, dinamikus, fejlődni vágyó, jelent építő munkahelyi közösségük szép holnapról álmodik, s a szép holnap talán már nem szökik tovább.


Ivanics Ferenc és Csizovszki Sándor aláírják az alapító okiratot

A köszöntő után átadták az ez alkalomra alapított Doborjáni Ferenc Gyógypedagógiai Emlékérmet a példaértékű gyógypedagógiai munkát végzőknek. Dr. Macher Frigyesné gyógypedagógus, Bognár Teréz gyermekfelügyelő és Schuszter Mátyásné gyógypedagógus tanárok érdemleték ki az emlékérmet. Rátz Teofil posztumusz díjat kapott.
Az intézmény központi helyén két domborművet helyeztek el. Egyik dr. Manninger Vilmost, másik Doborjáni Ferencet ábrázolja.
Dr. Manninger  Vilmos 1945. május 2-án hunyt el. Sopron zseniális szülötte kiváló sebész és szervező, páratlan képességű ember. Édesapjától örökölt családi nyaralóját és erdei birtokát a városnak adományozta, hogy ott a gyenge, fejletlen, vagy árva gyermekek nevelésére erdőiskolát létesítsenek. A Manninger-ház, a Soproni Erdei Iskola az államosításig működött.
Doborjáni Ferenc (1904-1989) tizennégy éves igazgatói ténykedését folyamatos szakmai és szellemi kihívások kísérték. Életét és munkásságát végigkísérte az a gondolat, hogy az értelmileg sérült gyermekek oktatását-nevelését egy, a város zajától távoli, csendes, jó levegőjű helyen kell végezni. Álmának megvalósulását már nem érhette meg.
Az iskola történetét bemutató kiállítást Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Török Magda



2000. október 20., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület