CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Megkezdődött az előkészületi munka : a megye visszaadja Csornának az iskolát - Jánosi György, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminiszter Győrött

Megkezdődött az előkészületi munka: A megye visszaadja Csornának az iskolát
A csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat részéről a Csornai Önkormányzat részére történő visszaadásáról tartottak január 30-án egyeztető megbeszélést Győrött, a Megyeházán.
A megbeszélésen, amelyen az üggyel kapcsolatos szakmai munkabizottság felállításról döntöttek dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Szabó Miklós, a közgyűlés alelnöke, Papp József, Csorna polgármestere, dr. Harsányi Ernő, jegyző ( Csorna) vett részt.
    Csorna Város Önkormányzata kezdeményezte a jelenleg a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola, mint intézmény működtetésének visszavételét, illetve az állami címzett támogatással megvalósuló újjáépítés gesztorságának átvételét.
    A mai egyeztető tárgyaláson a felek megállapodtak abban, hogy egy szakértői munkacsoportot hoznak létre, amely megvizsgálja a Csornai Önkormányzat kérésének megvalósíthatóságát, illetve az intézményi átadás-átvétel konkrét feltételeit.
    Dr. Szakács Imre a találkozón hangsúlyozta, hogy a csornai intézmény jövőbeni sorsával kapcsolatban igazán megfontoltan, komoly előkészítő munka után lehet csak dönteni, mert a jogszabályok több olyan speciális rendelkezést is tartalmaznak, melyeknek betartása mindkét félre nézve kötelező, illetve mindkét fél érdekeit szolgálja.
    Az önkormányzati törvény jogszabályi rendelkezései az intézményi átadás-átvétel esetében, - azzal, hogy ciklusonként lehetőséget adnak a települési önkormányzatoknak arra, hogy e jogukkal éljenek, - a gyakorlati életben az intézmények folyamatos, zökkenőmentes működését nem biztosítják, a Megyei Önkormányzat, mint fenntartó hosszútávú terveinek megvalósítását megnehezítik.

Jánosi György, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminiszter Győrött
Győrben a Megyeházán látta vendégül dr. Jánosi György, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium vezetőjét dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke. A találkozón a továbbiakban  jelen volt Firtl Mátyás általános alelnök.
A hivatalos találkozó után vendég és vendéglátó sajtótájékoztató keretében adtak tájékoztatást a megbeszélésen felmerült témákról.
A megbeszélés témái között szó esett arról, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Sportigazgatóság az idei évben minimum 6 millió, esetlegesen 7-8 millió forintos támogatásra is számíthat. Ez az összeg  közel 40-50 százalékkal több a 2002-ben kapott támogatásnál, amely 4,8 millió forint volt. A támogatás összege diák-, verseny, szabadidősportra, fogyatékosok sportjának támogatásra használható fel. A tényleges összeg megállapítása után, arról a közeljövőben - a hagyományoknak megfelelően - írásos megállapodás készül.
Drogellenes programokra, a Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatására 1,4 millió forint jut, ez körülbelül 200-300 EFt-tal kevesebb, annál, amint azt a megyei önkormányzat szerette volna.
 Felvetődött egy Regionális Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásának az ötlete is, mellyel kapcsolatban a miniszter úgy vélte, hogy létrejötte esetén,  újabb, további támogatások odaítélésére lehet számítani.
Jánosi György megerősítette, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató iroda továbbra is Győrött marad, innen látja el a három nyugat-dunántúli megye segítését. Az iroda, illetve a Regionális Ifjúsági Tanács regionális pályázatainak támogatásra 2003-ban 38,2 millió forint  fordítható.

P.Z.



2003. január 30., csütörtök 21:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület