CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Új stílus a városvezetésben - 'Kiss József' második levele - Önkormányzati biztos az Erzsébet-kórházban - Miért értékesítjük kedvezményesen a piaci lakbérű lakásokat?

Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás frakciója

    Az önkormányzat legutóbb tartott közös sajtótájékoztatón a Polgári Összefogás frakciója azért nem képviseltette magát, mert a frakció az általa fontosnak tartott kérdésekben maga szeretné meghatározni a sajtótájékoztatók időpontját, témakörét, helyét,valamint szükségességét hangzott el a mai Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatón, ahol Abdai Géza a Polgári Összefogás frakcióvezetője és Havas András a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke a legutóbbi közgyűlés eseményeire reagált.

Pluzsik Tamás, Abdai Géza, Havas András a sajtótájékoztatón

 

    Új stílus a városvezetésben címet adták az ellenzéki politikusok annak a témának, amellyel kapcsolatosan Abdai Géza kifejtette:
    - A Polgári Összefogás frakciója érthetetlenül áll, néhány napirendi pont tekintetében a legutóbbi közgyűlésen történtek előtt.
    Egyrészt érthetetlennek és az önkormányzat történetében példátlannak tartják, hogy a megszokott, és az SZMSZ-ben elfogadott, a hónap utolsó csütörtöki napjára meghatározott közgyűlést a polgármester szabadsága miatt kellett, két alkalommal is, más napra áthelyezni, holott a természetes az lenne, hogy a városvezető szabadsága igazodjon az SZMSZ szerinti közgyűlési időponthoz. Abdai Géza, azt is hangsúlyozta: a város egyik legfontosabb – a költségvetési – rendeletéről van szó, ezért nem tartják helyénvalónak, hogy éppen ebben a nehéz időszakban a polgármester nincs jelen.
    A továbbiakban több, a sajtótájékoztatót tartók által következetesen "furcsának" minősített önkormányzati döntés ismertetésére kerül sor.
    Furcsa döntésnek nevezte Abdai Géza, azt, hogy a legutóbbi közgyűlésen egy ügyrendi kérdésben a polgármester az ülés nyílt, avagy zárt voltáról nem volt hajlandó szavazást elrendelni. Részletesen kifejtette a történteket, többek között elmondta: A Polgári Összefogás frakció öt percet kért a kialakult helyzetre való tekintettel, amely alatt úgy döntött, hogy a napirend tárgyalásában nem vesz részt; ugyanilyen álláspontra helyezkedett a Szövetség Sopronért Egyesület frakciója, az SZDSZ pedig "kirohant" a teremből. A demokratikus szabályokat minden időben és mindenkinek, minden esetben be kell tartania - szögezte le a frakcióvezető, aki élesen bírálta a polgármester "erőből politizálását."
    A sajtóban már taglalt, két fideszes képviselő és egy bizottsági tag összeférhetetlenségi ügye kapcsán Abdai Géza elmondta, hogy egy bizonyos Kiss József nevű úr, akiről tudni vélték, hogy az összeférhetetlenségi ügyet a megyei Közigazgatási Hivatallal írásban közölte, írt egy levelet a polgármesternek, amelyben arra kérte Sopron polgármesterét, hogy ez utóbbi levél tartalmáról a Közgyűlést nyilvános keretek közt tájékoztassa. Ez a nyilvános tájékoztatás elmaradt. A képviselők ugyan kézhez kapták Kiss József ez utóbbi levelét, amelyben egy aláírási címpéldány kíséretében az említett úr arról tájékoztatja a közgyűlést, hogy az összeférhetetlenségi ügyben a Közigazgatási Hivatalhoz küldött levélhez őneki semmi köze nincs, tehát az ő nevével – személyiségi jogait megsértve – visszaélt valaki, de a tény nem kapott nyilvánosságot.
- Aggályos, az ügy - mondta Abdai Géza, mert "Kiss József" néven időközben újból sürgető levél ment a megyei Közigazgatási Hivatalba. "Alattomos a stílus, amihez nincs mit hozzáfűzni, de minősíti az elkövető lelkivilágát." - fűzte hozzá a frakcióvezető.
    Az önkormányzati biztos Erzsébet-kórházba való kinevezésének "furcsaságáról" Havas András elnök beszélt, aki mindenekelőtt hangsúlyozottan kiemelte, hogy orvosként és vezetőként egyaránt tisztelik és elismerik az Erzsébet-kórház jelenlegi megbízott főigazgató főorvosát, aki élvezi a városvezetés bizalmát is, és aki kinevezését követően máris új menedzsmentet állított fel. Némiképp furcsálják, ugyan hogy valaki megbízott vezetőként jelentős mértékű változásokat hajt végre a menedzsmentben, akkor, amikor a posztra pályázat van kiírva, de ezzel nem is foglalkoztak volna, ha nem áll elő az önkormányzati biztos kinevezésével kapcsolatos, újabb, Havas András által furcsának mondott helyzet.

    Az elnök a részleteket ismertetve többek között elmondta: novemberben hozott az önkormányzati egy döntést, amely az önkormányzati biztos kinevezésével kapcsolatos határokat módosította. Az Erzsébet-kórház december közepén előállt helyzetét tükröző jelentését követően egy önkormányzati biztosi pályázati felhívást kezdeményezett a város, egy olyan meghívásos pályázattal, amelyre egy hétvége állt rendelkezésre, és amelyet hárman kaptak meg, akik közül két felkért munkatárs a polgármesteri hivatal két – közben indulni nem kívánó – köztisztviselője volt. Az egyetlen pályázó alkalmasságát a Pénzügyi Bizottság jogtisztelő módon ugyan megszavazta, de a városvezetés már említett stílusát jellemző, eljárásbéli furcsaságnak tartja Havas András azt, hogy - mint mondta - egyrészt "lejátszottak egy mesterséges pályázatot", másrészt meg a tényt, hogy egy, a városvezetés bizalmát élvező kórházmenedzsment mellé egy biztost kellett kinevezni. Ugyanakkor a harminc napon belül hárommillió forintért prezentálandó kórházátvilágítást, akár ugyanaz a szakértői csoport is elvégezhette volna, amely ezzel a döntéssel 10 millió forintjába kerül az amúgy igen nehéz gazdasági helyzetben lévő városnak - jegyezte meg a pártelnök.

    A továbbiakban Havas András arról is szólt, hogy a Polgári Összefogás frakciója szintén furcsának tartotta annak a napirendi pontnak néhány elemét, döntését, amelyek az önkormányzati lakások, illetve nem lakás célú helységek elidegenítéséről szólnak, és amelyek, mint kifejtette, szerinte, nem a város érdekeit szolgálják. Léteznek olyan magas piaci áron, licit útján bérbeadott lakások, amelyek a városnak komoly bevételt jelentettek. Folyamatos, jelentős lakbérbevételtől esik el a város, egy egyösszegű ingatlanhasznosítási bevétel miatt, amit, ugyan egy rossz költségvetési évben akár támogathatna is a közgyűlés, ha éppen az érvényes rendeletek szerint nem lenne kötelező a hosszú távú törlesztő hitelek elfogadása - fejtette ki az elnök, miután ismertette az említett rendeletben eszközölt módosítások lényeges elemeit.

    A továbbiakban Abdai Géza frakcióvezető bejelentette, hogy a Polgári Összefogás frakciója havi rendszerességgel a közgyűlés előtti hét péntekén fogadóórát tart, amelyen a frakció valamennyi képviselője előre közölt helyszínen elérhető lesz a város polgárai számára.



2003. február 05., szerda 23:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület