CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Csendes tüntetés a békéért Sopronban

"Gyútsunk gyertyát a világ békéért! - jelszóval hirdette meg az "EX" Civil Mozgalom a Békéért felhívását, amelyre több mint kétszázan gyűltek össze ma 18 órakor Sopron Fő terén.

- Nem párt szervezte a tiltakozó megmozdulást - nyilatkozta Nyikos Tivadar a csendes tüntetés fő szervezője.
- Úgy gondoljuk, hogy ezzel a csendes, néma tüntetéssel és imádkozással a nemzet kifejezésre juttatja, hogy nem szeretne háborút. Tisztességtelenek azok a sugallatoknak, amelyek legelőször Ferencz József szájából hangzottak el, miszerint: mire lehullanak a levelek addigra véget ér a háború. A háborúk beláthatatlan következményekkel jártak és járnak az egész világra nézve. Minden tisztességes, keresztény erkölcsű ember csak azt mondhatja, hogy: nem kérünk a háborúból, oldjuk meg békés úton a konfliktust. Magyarország kis ország, amely egyetlen magyar kiskatona áldozatát sem bírná el. József Attila a Dunánál című versében írja: “Fecseg a felszín és hallgat a mély...”
- Hallgatunk. A hallgatásnak és a tömegnek sokatmondó ereje van. A mai tüntetést egy országos demonstrációvá szeretnénk kiterjeszteni. Ez azt jelenti, hogy szeretnénk elérni, hogy az ország minél több településén az emberek kiálljanak a templom elé és minden szombaton hattól fél hétig némán demonstráljanak. Azért, hogy a hatalom emberei megtudják, hogy a nép nem akar háborút, és egyelőre ennek úgy próbál érvényt szerezni, hogy hallgat. Egyelőre. - mondta Nyikos Tivadar, aki hozzátette:
- Most még nem vagyunk túl sokan, de remélem, hogy hétről hétre többen leszünk
- Sok mindent megértem már - mondta egy idős nyugdíjas. Most, így az időm és dolgom "végeztével", köszönöm, nem kérek a háborúból. Itt az emberek már annyit szenvedtek. Mi közünk van a háborúhoz, miért kell, hogy közünk legyen Amerika háborújához? A józanul gondolkodó ember, függetlenül pártállásától, politikai nézetétől nem akarhatja a háborút. A békéért és a háború ellen, ameddig csak tudok, mindig ki fogok jönni.
- Azért jöttem ki, hogy az emberek, a vezetők észrevegyék, hogy a világ nem áll e háború mögött; az csak bizonyos személyek érdekeit szolgálja. A harc valójában nem a szabadságért, és nem az emberek felszabadításáért folyik, hanem kizárólag az olajért, a pénzért és a hatalomért. - mondta egy gimnáziumi tanuló.
A csendesen tüntető tömeg, a gyertyákat a Szentháromság szobor lépcsőzetére helyezte, majd elindult hazafelé, sokan ma még azzal a szándékkal, hogy egy hét múlva újból eljönnek.
b.boti.
 
 



2003. február 08., szombat 20:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület