CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Emlékeznek, amikor Audrey Hepburn ráakasztotta...


Ingyen van - mégis jó?



Emlékeznek, amikor Audrey Hepburn ráakasztotta az esernyőjét Humphrey Bogart posztókabátja hátsó övpántjára - a film végén, mely filmben Sabrina, a fiatal lány igazi társra talál egy fiú-testvérpár idősebb tagja személyében, holott először az öcsbe bolondult bele?

És arra emlékeznek, hogy hívták a filmben Humphrey Bogartot? Szerintem nagyon sokan igen. Linusnak hívták. Épp úgy, mint azt az úriembert, akit a konyhában emlegettek nekem délután, ételkészítés közepette.

Az ember kimegy a konyhába, mert éhes a család. Bekapcsolja a Kossuth Rádiót - mármint... én így "működöm", ha a konyhai "szolgálatról" van szó... és... pont jó, öt óra van, meghallgatom a híreket, aztán majd meglátom, kikapcsolom-e a készüléket - nos, nem kapcsolom, döntöttem el. Felkonferálta ugyanis a műsorvezető az öt óra öttől kezdődő műsor témáját, és... megütötte a fülemet az "ingyenes programok" kifejezés. Természetes, hogy mindjárt a Linux-ra gondoltam mint szabad szoftverre, aminek használata miatt senkitől sem kaphatunk ki, akkor sem, ha csak úgy sokadkézből kaptuk esetleg. Jól is tippeltem, igen, arról IS volt szó a műsorban, amellett, hogy a tőzsde és az ingatlanpiac jelen állását is elemezték "a kedvemért" - mint egyik hallgatójuk kedvéért.

A Linux nyílt forráskódú, tehát bárki belenézhet a programba, és szólhat, ha hibát talál - ami persze, szakmai dicsőség egy számítógépes szakembernek, illetve akár önképzett, "amatőr" felhasználónak-programozónak - mondta az egyik nyilatkozó, Gibizer Tibor. Ingyen letölthető - de bolti forgalomban is kapható, nem horribilis összegért. Van külön, saját magyar verzió, ez az UHU. Vannak webcímek, ahonnan le lehet tölteni a Linuxot, és vannak segítésre szakosodott webhelyek, ahová fordulni lehet, ha bármi gond támad; de erre a célra rendelkezésre áll levelezőlista is. Létezik webcím, ahonnan az anyagköltség és postaköltség áráért meg is lehet rendelni a programot: a cég megírja CD-re, és postán elküldi. Természetesen nemcsak magánember, hanem cég is hasznosan alkalmazhatja az ingyenes programot - ami azt illeti, igazán jól megtérül a "befektetés"...

Gondolom, mindezzel nem igazán árultam el újat, esetleg csak néhányuknak. Ami nekem a fejemben forgolódott, míg e pozitívumokat hallgattam, a következő: ismerősöm éppen most "küzd" a 8.1-gyel, és... bizony, a céges segítők sem igazán állnak helyzetük magaslatán, pedig telefonértekezés is folyt a két fél között... a kézikönyv meg... arra a gondra, amellyel ismerősöm küszködik, nem igazán ad feleletet. Ez igen jól tükrözi a "fekete-fehér" valóságot: hallok szép számmal jó dolgokat, de a gondot is... Ha már gondnál tartunk: a "pingvines program" igen nagy előnye az is, hogy jóval kevesebb vírust írtak rá (eddig... - a szerk. némileg csipkelődő megjegyzése). Ami meg végképp elgondolkodtatja az efféle átlagembert, mint jómagam vagyok, hogy Európában kormányszervek térnek át - az éppen azáltal megbízható, hogy pontról pontra ellenőrizhető - Linuxra. Azért - ahogy mondani szokták - az nem semmi... Mert ugyebár lehet a haraszt, és lehet az ő zörgése...

Hhh.... sóhajt az ember, készíti tovább a vacsorát, miközben reszket a számítógépes vírusoktól is, napjaink rémhírei alapján a lépfene kórokozójától is... és azon gondolkodik, ki mindenki él vissza személyiségi jogaival, csak mert internetre kötötte a "köldökzsinórját"... és... vágyik már be, a szobába, a gép elé, mert... nagyon szeret elmerülni az internet világában.

Most hallottam azt is, hogy fogynak a szörfölők - a netezők mára már sokkal inkább céltudatosan mennek egyes helyekre. Hát... akkor én vagyok a maradvány. Mert én bizony még manapság is igen szeretek szabadon nyargalászni a netes pampákon. Leginkább a legismertebb kereső "Images" (Képek) kategóriájában szoktam keresgélni. Beírok egy szót, aztán "gyerünk bele", hadd lám, mi jön ki! Szóval... "fogyatkozóban van a számom"...

Linus Thorvalds, a skandináv úriember, aki a Linux szülőatyja, egyben névadója - s akinek nevét, ha keresem a neten, legalább fele-fele arányban találom h-val vagy h nélkül írva... - elindított egy programot, de egy egész külön világot is egyben, mely világnak egyre többen és többen lesznek "polgáraivá", s mely program viták kereszttüzében bár, de egyre ismertebbé és ismertebbé, no és ami a figyelemre méltó: egyre elterjedtebbé válik. Nagyon úgy tűnik, nem lesz igazuk azoknak, akik azt jósolták három-négy éve, hogy a következő folyamat prognosztizálható: ahogyan válik egyre népszerűbbé és elterjedtebbé a Linux, úgy kerül majd be ugyanabba a körforgásba, amibe minden fogyasztási termék - tehát hogy áru, melynek piac-szabta ára van, az pedig a keresettség növekedésével kúszik majd egyre feljebb és feljebb... Igen, ára is van, meg lehet venni. De letölteni is, ingyen, továbbra is.

Hát... efféléket beszélt nekem a rádió hétfő délután a konyhában. Gondoltam, elmesélem!

- gyöngyös -



2003. február 10., hétfő 22:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület