CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Madarak, vadon élő állatok grafikákon, csontfaragások az Erdészeti Múzeumban

A természet iránt elkötelezett fiatal alkotó megosztja velünk munkáit, kitárulkozik, és eközben alkotásaival mi egyébre, mint a természet önzetlen szeretetére buzdít.

    Füzi Boglárka V. éves környezetmérnök-mérnöktanár hallgató és Wágner Kálmán csont- és fafaragó kiállítása nyílt meg az Erdészeti Múzeumban (Sopron, Templom u. 4.), kedden koradélután. A kiállítást Boros Géza,  vezető főtanácsos, környezetvédelmi referens a következő szavakkal nyitotta meg:

Boros Géza, Füzi Boglárka, Wágner Kálmám, Ráczné Dr. Schneider Ildikó

    Fiatalok munkáját ajánlani mindig hálás feladat. Különösen hálás és örömteli a feladat, ha mai, értékválsággal küzdő világunkban, a médiumokban ugyan felmagasztalt, igaz valójában azonban nap, mint nap a háttérbe szorított élő környezetünk, a természet szépségeinek szószólóiról van szó. Jóleső érzés tudni, hogy itt van két, a természet iránt elkötelezett fiatal alkotó, aki megosztja velünk munkáit, kitárulkozik, és eközben alkotásaival mi egyébre, mint a természet önzetlen szeretetére buzdít.
    Számomra különösképpen örömteli, hogy egyikőjük, Füzi Boglárka egykori tanítványom.

    Tíz évvel ezelőtt, a fertődi középiskolában, tanáraként találkoztam először vele. Éreztem, tudtam, hogy a természet szeretetével beoltott, mindörökre elkötelezett személyiség ő. Nagyfokú, szenvedélyes érdeklődése eleve meghatározta, hogy pályája nem is vezethetett másfele, mára hivatástudattá nemesedett a diákos vonzalom: immár végzős környezetmérnök-mérnöktanár hallgató, aki tehetségét is latba veti, hogy hivatása mellett eggyel több érvet sorakoztathasson fel.
    Az ügyes kezű diáklány időközben felnőtt és ma, mint alkotó van itt jelen. Füzi Boglárka a természet szépségeinek hiteles interpretálójává érett, aki immáron harmadik alkalommal, Fertőszentmiklós és a szülőváros – Kapuvár – után itt, egyetemi tanulmányai színhelyén állítja ki munkáit, megnyílik előttünk, megmutatva tehetségét, belső értékeit.
    A fa és a csont két természetes, ősi anyag, amelyből Wágner Kálmán fa és csontfaragó nagyszerű alkotásai születnek. A kiállított használati tárgyak, hétköznapi eszközök, amelyek messze nem köznapi színvonalúak. Wágner Kálmán az erdő, a csalitok vadjait, vadászjeleneteket örökít meg aprólékos gonddal, nagyszerű arányérzékkel, igazi mestere munkájának. Köszönet illeti érte, hogy mielőtt alkalma van a külhoni megmérettetésre, itt is közzé teszi alkotásait.
    A természet, a vadon élő állatok ábrázolása az ember archaikus törekvése, ami a történelem során a vadásztevékenység fontos kultikus eleméből a díszítés, gyönyörködtetés eszközévé vált. Aligha létezhet olyan vadász e Földön, aki nem látná szívesen környezetében Wágner Kálmán itt kiállított munkáit.
    Apropó vadászat: az itt kiállító alkotók mindketten maguk is egyfajta vadászatot űznek. Mert mi egyéb ez? Türelem- és időigényes. Az alkotó csak úgy tudja elénk hozni, visszaadni, megörökíteni nekünk a vadon élő állatokat, élőhelyüket, ha azt ellőtte gondosan becserkészi, türelmesen, a legapróbb részletességgel megfigyeli. Megfigyel olyasmit, amire nekünk nincs módunk, vagy egyszerűen csak nem vennénk észre. Éles szem kell ide, élesebb, mint a vadászé, hiszen a pillanat itt is elszáll, de az alkotó megörökíti, rögzíti azt, hogy nekünk visszaadja.
    Igazán jól kell ismernie a természetet, benne kell élni, részévé kell válnia annak, aki ilyen alkotásokra képes.
    A kiállított művek magukért beszélnek, nem lévén művészeti szakember nem is vállalkozhatok elemzésükre, viszont a témaválasztás fontosságát mindenképp szeretném kiemelni.
    Nemes gondolatok, amelyeket e művek ébresztenek, a vadon élő állatvilág, a természet szépségeinek bemutatásával. Tiszta szívvel ajánlom figyelmükbe.

(Elhangzott 2003. február 11-én, a megnyitón.)
    A meghívó szerint a kiállítás 2003. március 2-ig, szerda kivételével, naponta 10-13 óráig tekinthető meg; a szervezők viszont felhívták a tárlatlátogatók figyelmét arra, hogy a csontfaragásokat csak a hó végéig lehet megtekinteni, mert a csontfaragó Wágner Kálmánt munkáival együtt Münchenbe várják kiállítani.



2003. február 11., kedd 20:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület