CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sajtótájékoztató a Sportcentrumban

Indul a stadionrekonstrukció

Kránitz László országgyűlési képviselő, Kalmár István alpolgármester és Rákóczi József önkormányzati sportfelügyelő tartott sajtótájékoztatót ma a soproni Sportcentrumban.

Kránitz László, Kalmár István, Rákóczi József a sajtótájékoztatón

    A sajtótájékoztató azzal kezdődött, hogy Kalmár István alpolgármester egy ünnepélyes mozdulattal egy aláírt megállapodást a magasba emelt. Ez azt jelentette, megtörtént, amit hónapok óta a sportszerető soproniak vártak: a stadionrekonstrukciós program elkezdődhet.

    A sajtótájékoztatón elhangzott: komoly sikernek könyveli el a jelenlegi városvezetés azt, hogy a stadionrekonstrukció megindulhat, annál is inkább, hogy a soproni stadionrekonstrukció körül – mint Kalmár István mondta – "nem volt katonás rend", és az önkormányzaton belül is akadtak nézetkülönbségek. Ez utóbbiakat egy hónap alatt sikerült teljes mértékben megoldaniuk, és ugyanakkor egy erős városi lobbit is elindítaniuk, amely következtében – akkor, amikor sok megyei jogú város finanszírozási gondok miatt kénytelen lemondani a stadionfelújítási projektjéről – Magyarországon egyedüliként Sopronban indul el már márciusban a stadionrekonstrukciós program.

- Ugyan a város rossz anyagi körülmények között van, de úgy gondoljuk, hogy a sport iránti elkötelezettségünk abban mutatkozik, ha áldozatok árán is teszünk azért, hogy a sportlétesítmény megszülethessen, annál is inkább, hogy az EU-hoz való csatlakozással, egy régióközponti szerepet ellátó város nem létezhet stadion nélkül - szögezte le az alpolgármester.

    Elhangzott: A város 180 milliós önrészével, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium 355 milliós támogatásával márciusban elkezdődhetnek a bontási munkálatok a Káposztás utcai stadionban. A szerkezetkivitelező kft. augusztus végére szerződésben vállalja a szerkezetek felállítását, és az alpolgármester maga is reméli, hogy még ebben az évben átadásra is kerülhet a stadion.

- 2004-ben mindenképpen az új stadion fogja majd várni a Matáv együttesét, és minden olyan szurkolót, aki kulturált, és valóban sportbaráthoz méltó körülmények között szeretne szórakozni -jelentette ki.

    Kránitz László MSZP-s országgyűlési képviselő az országos lobbiról szólt. Kijelentette: az előző közgyűlés tagjaként is elkötelezett híve volt a stadionrekonstrukciónak, kiállt a támogatók mellett. Emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök soproni kampánygyűlésén is megígérte, hogy Sopronban stadionrekonstrukció folytatódik, amit be is tartott. Az önkormányzat vezetői "beálltak a minisztériumnál lobbizók sorába", egyrészt ezért is hívták meg Jánosi György minisztert Sopronba, aki egy szakmai fórumon tájékozódott a város sportéletének helyzetéről, ahol az ő részéről is elhangzott a stadionrekonstrukció megvalósulásának ígérete.

    Az országgyűlési képviselő megismételte az alpolgármester által mondottakat, amikor kijelentette: A város nehéz gazdasági helyzete mellett is szükség van a stadionrekonstrukcióra, azért, mert 180 millió forintos önrész biztosításával hozzájutunk 355 millió forinthoz, amely összeget viszont, kizárólag a rekonstrukció céljára lehet igénybe venni.

    Kérdésekre válaszolva Kalmár István kijelentette:
- A program, nagyságrendjében az eredeti tervek szerint valósul meg. A színestelevízió- közvetítésre alkalmas megvilágítás megvalósulása biztosított, az ötezer férőhelyes lelátóval együtt. A jelenlegi költségvetés terveiben ülőhelyek kialakítására nincsen kapacitás, ugyanakkor a város reménykedik, abban, hogy lesz majd forrás arra, hogy legalább egyik oldalon ülőhelyek kerüljenek beépítésre, egyébként meg nem biztos, hogy szükség van mind a két oldalra ülőhelyek kialakítására, miután a szurkolóknak kimondott igényük volt, hogy állóhelyek is legyenek tette hozzá az alpolgármester.

    Férőhely 5000 néző számára lesz: a keleti oldali és a főlelátó 3000, míg a nyugati oldali lelátó 2000 néző fogadására alkalmas; a tervek úgy készültek el, hogy a főlelátó tetejére a későbbiekben – újabb források megléte esetén – VIP páholyok legyenek telepíthetők, valamint a szerkezet is olyan tervezésű, hogy egy esetleges befedést is elbírjon – ismertette a létesítmény, szurkolókat érdeklő főbb paramétereit Rákóczi József sportfelügyelő. Rákóczi József arról is szólt, hogy a közönség kiszolgálására a főlelátó első emeletén kerülnek elhelyezésre az egészségügyi blokkok, valamint a büfé, lent pedig a sportszakmai munkát segítő öltözők, és a labdarugó klubot működtető irodák, amelyek a jelenlegi költségvetésben, egyelőre még szerkezetkész állapotban szerepelnek.
    Hangsúlyozta: Megpróbálnak mindent elkövetni, hogy minél kevesebb gond mellett működhessen a labdarugó klub. A szomszédos Kristály üzletházban kerülnek majd kialakításra azok az irodák, ahonnan a sportszakmai munkát közvetlenül a közelből irányítják majd. A bajnoki mérkőzéseket a Káposztás-utcai pályán játssza majd a Matáv-klub, a mérkőzésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatók pedig a Sportcentrumban lesznek. A sportfelügyelő azt is kijelentette, hogy a második fejlesztési fázisban legelőbb az egészségügyi blokkok kialakítására kell, hogy sor kerüljön, de a közműveket az építkezés során – az utólagos bontási munkákat elkerülendő – mindenképpen elvégeztetik.
    A kivitelező KÉSZ Kft. 25 hét alatt vállalta a mindkét oldalnak a használatbavételi engedély meglétével együtt való szerkezetkész átadását.

    Dr. Tvordy György, a Sportcentrum igazgatója mindezekhez hozzáfűzte:
    A Sportcentrum épületének fejlesztéséhez, egy esetleges Euroliga döntő lebonyolításához a Sportminisztériumtól 20 millió forintot kaptak, amelyből 6 milliót már a parkettafelújításra felhasználtak. Ugyanakkor közbeszerzési eljárással szerződést kötöttek egy 566 fő elhelyezésére alkalmas mobil-lelátó építésére, amely egyrészt igény szerint a Sportcentrumban a palánkok mögötti területen kerül elhelyezésre; másrészt amikor, a Sportcentrum nem tart arra igényt, akkor a labdarugó pálya és az Ikva közötti – jelenleg részben lebetonozott-, a továbbiakban teljesen lebetonozásra kerülő – területen kerülhet felállításra, ahol a későbbiekben a szervezőknek rendelkezésére áll, akár vendégszurkolók elhelyezésére.

T.É.



2003. február 12., szerda 19:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület