CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A csodák természete
Grafika: D. Hoffer E.

Mk 1.40-45 Egy leprás jött hozzá, térdre borult előtte, s így kérte: „Ha akarod, megtisztíthatsz.” Jézusnak megesett rajta a szíve, kinyújtotta kezét, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. De Jézus szigorúan ráparancsolt s elküldte, ezt mondva neki: „Vigyázz, ne szólj róla egy szót sem senkinek, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld fel tisztulásodért a Mózes rendelte áldozatot, bizonyságul nekik.” Ám az, alig hogy elment, mindenfelé híresztelni és terjeszteni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett nyilvánosan be a városba, inkább távolabbi, csendesebb helyeken tartózkodott. Az emberek mégis mindenünnen jöttek hozzá.
Ha egy tudomány "beindul", nem lehet megállítani, egyre nő, és valamennyire biztosan partikularizálódik ( részekre is szakad). A szentírástudomány sem különbözik ettől, s már nyugodtan mondhatjuk: vannak "csoda-szakértők", akik köteteket töltöttek meg a jézusi csodák leírásával és elemzésével. Ez utóbbiak egyik szempontja, hogy melyek azok az állandó elemek az evangéliumi leírásokban, melyek - száraz, irodalomtörténeti elemzésként a leírások, a hit embere szemével figyelve - a csoda-megtörténések feltételei.
A mai leírásban, mely egy valódi leprás meggyógyítását mondja el (az ószövetségben leprának neveztek csaknem minden bőrbetegséget, s ez súlyos kitaszítottsággal járt), felfedezhetünk két általános "törvényszerűséget", mely talán közös az összes hasonlóban.
Az első a hittel való odafordulás a gyógyító Jézushoz. A reményvesztettség stádiumában levő beteg természetes erejét talán meghaladná, hogy olyan hosszú idő után, egyként a sok közül, Jézushoz forduljon. Ha ebben kétkedünk, mondván, a beteg odafordul, ahová csak lehet, jusson eszünkbe pont az Úrtól másutt olvasható idézet: "Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szír Naamán."(Lk 4, 27) A még határozott és jó irányt vevő remény sem "csatolódik" automatikusan és feltétlenül vissza. A gyógyítások és csodák egyik eleme tehát adott.
A másik "elem" - mely ma is "állandó" - Jézus magatartása a beteggel szemben: "megesett rajta a szíve". Igazán csak az tud azonosulni a beteggel, akinek egyrészt nem keményedett meg a szíve, másrészt aki maga is beteg, vagy legalábbis volt már hasonlóan beteg. A gondtalan, életvitelében nem akadályozott, egészséges egyén empátiája lehet bármilyen mély, mégsem ugyanazt jelenti, mint a "már voltam, tudom milyen az" szituációja. Ha ehhez hozzávesszük Jézus előrelátását saját sorsát illetően, ha csak egy picit "racionalizálni" tudjuk a "keresztre felvitt bűneink" realitását, akkor válik igazán tiszta olvasatúvá a Márk evangélium részlete.
A befejező gondolat pedig talán így szólhat: Jézus mintaként élte elő számunkra életét. Valamilyen módon az Ő cselekedeteihez hasonlóan kell élnünk ma is a világban. Megtiszteltetés, ha a hívő, vagy egyszerűen csak beteg, de gyógyulást nem találó emberhez bennünket küld az Isten, ha mi vagyunk a "kinyújtott kéz". Lehet, hogy ez nem hoz látványos megtisztulást, csodaszerű gyógyulást, de maga maga a beteg elfogadása, a kapcsolat lesz az a csoda, amire modern világunk leprásainak valóban szüksége van.
- DI -



2003. február 15., szombat 10:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület