CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Háborúellenes tüntetés Sopronban is

    Az Irak ellen tervezett háború elutasítására, a béke megőrzése mellett tömegtüntetéseket rendeznek szombaton szerte a világon, több mint félezer nagyvárosban.
Tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a világ minden földrészén,  Franciaországtól, Nagy Britanniától Oroszországig, Olaszországtól, Németországig. Belgium, Hollandia polgárjogi, pacifista csoportjainak tagjaival egy időben Lengyelország több városában, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában, Ukrajna több városában is tüntettek az iraki háború ellen. A szomszédos Romániában, ugyan kevesen, de szintén megmozdultak a készülő iraki háború ellen: Bukarestben és Kolozsvárott. (Amint arról a hírügynökségek jelentései is szóltak a román parlament a hét közepén hagyta jóvá, hogy Románia 278 katonával részt vesz az Irak elleni esetleges katonai akcióban, valamint az Irak ellen alakult koalíció rendelkezésére bocsátják az ország légterét és a támadáshoz szükséges infrastruktúrát.)
Thaiföldön körülbelül 12 ezer ember vett részt Amerika-ellenes tüntetéseken, Ausztrália és Új-Zéland több tízezer lakója, valamint Bagdadban  – a hivatalos adatok szerint – egymilliónyian voltak a tüntetők. 

    Betartották múlt heti ígéretüket az Ex Civil Mozgalom a Békéért szervezői, és erre a hétvégére is megszervezték Sopron Fő terén a béketüntetést. A világ, békét akaró tüntetőihez, azokhoz, akik megmozdulásukkal reményüket fejezték ki abban, hogy a világszerte tartott szombati béketüntetések után a nyugati nagyhatalmak vezetői elgondolkodnak azon, hogy megtámadják-e Irakot, újból soproni résztvevők is csatlakoztak – akik a hideg és a városban párhuzamosan zajló rendezvények ellenére – körülbelül ötvenen voltak Sopron Fő terén.

- A szombati rendezvény a múlt heti folytatása, ugyanakkor az országos rendezvényekkel való szolidaritás-vállalás is egyben - nyilatkozta a béke-megmozdulás egyik szervezője, aki hozzátett: öröm, hogy a soproniak, ha nem is túl nagy létszámban, de az országban és a világ minden pontján zajló rendezvényekkel párhuzamosan jelenlétükkel egyértelműen a béke mellett és a háború ellen demonstrálnak.

    Nyikos Tivadar az Ex Civil Mozgalom a Békéért nevében elmondta:
- Azt szerettük volna, ha országosan egyre több település csatlakozik ehhez a mozgalomhoz. A hétvégén már országszerte többen voltak, az, hogy jövő hét végén mennyien lesznek, a helyzet alakulásától is függ.
Ha a világszerte rendezett tüntetéseken a jelentésekből ismertté vált számadatok szerinti embertömeg megmozdult, az azt jelenti, hogy, a globális világ mégsem tudja annyira manipulálni az emberi tudatot. Hiába hangoztatják a médiában a háború szükségességét, az emberek nem hiszik azt el és nemet mondanak rá.

A soproni szervezők úgy vélték, ha a többség, a felelősen gondolkodó embertömegek akarata ellenére megindulna az Irak elleni támadás, és a tragédia is bekövetkezne, azaz lennének emberáldozatok, akkor biztos, hogy sokkal nagyobb tüntetésekre lehet majd számítani.

Nyikos Tivadar a háború indításának, illetve az abban való katonai részvétel egy sajátságos, és a nemzet minden tagját is felelősségre intő következményére utalva fejtette ki: a sokat bírált húszas évek Magyarországában, az akkori, szintén sokat bírált vezető, Horthy maga a gyerekét adta a hazáért. Akik közvetve, vagy akár közvetlenül bármilyen háborúba akarják vinni a nemzetet a személyes, példaadó felelősségnek erre a vetületére is gondoljanak, amielőtt gyermekeink sorsa felett döntenek.
Az Ex Civil Mozgalom a Békéért soproni tüntetést szervezői kifejtették: a jelen eseményekben Amerika a saját mércéjét próbálja rákényszeríteni a többi államra, a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva terrorista módszereket alkalmaz.
A háború elleni fellépésben példaként hozták fel Ausztriát, amely szerintük nagyon határozottan politizál, nem engedi át saját területén az amerikai katonákat.
B.É.
Kapcsolódó cikk:
Csendes tüntetés a békéért Sopronban
 



2003. február 16., vasárnap 13:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület