CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A tavaszi napéjegyen...

Velence


Ahogyan én "imponáltam" annak idején saját magamnak (miután Anya megtanította nekem), hogy hibátlanul tudom, mikor is van húsvét a pontos meghatározás szerint - ugyanúgy "ismétli át" időnként kisebbik gyermekem is a regulát, mert olyan tetszetős, elegáns számára is, hogy ennek ilyen komoly, az egész Univerzumra kitekintő szabálya van.

A tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap.

Ekkor van húsvét. Minden évben máskor, nyilvánvalóan. Megelőzi a böjti időszak, annak is nyitó ünnepe, a Hamvazószerda, mely idén március ötödikén lesz. Ez most már egészen közel van. Holnap, 21-én, pénteken is, jövő pénteken, február utolsó napján is nem kevesen indulnak útnak, "szervezésben" vagy egyénileg Olaszországba, közelebbről Velencébe, hogy a két legmozgalmasabb hétvége egyikén részt vegyenek az ottani fergeteges jó hangulatban, hogy az "igazi" farsangot átélhessék! (Tudjuk, Dél-Amerikában micsoda esemény a Karnevál...) Európában A Velencei Karnevál "a" karnevál.

Velence tehát korántsem a szerelmesek városa, amellett, hogy kétségtelenül a lagúnák városa. Közülünk, magyarok közül sokak számára "Szerb Antal városa" is, hiszen az Utas és holdvilág című regény nem kevesekben hagyott kitörölhetetlen hangulati lenyomatot, s emelte e különleges olasz várost kiemelt helyre lelkünkben.

"Így került a sikátorok közé.

Egészen szűk utcák ágaztak egészen szűk utcákba, és amerre ment, ezek az utcák mindegyre szűkebbek és sötétebbek lettek. Ha kinyújtotta két karját, egyszerre meg tudta érinteni a két szemben levő házsort, a hallgató, nagy ablakos házakat, amelyek mögött, úgy gondolta, titokzatosan intenzív olasz életek szenderegnek. Olyan közel, hogy szinte indiszkréció ezeken az utcákon járni éjszaka.

Mi volt ez a furcsa bűvölet és eksztázis, ami elfogta itt a sikátorok közt, miért érezte úgy magát, mint aki végre hazaérkezett?"

Ha a közeljövőben Önök közül indul valaki Velencébe, aki még nem volt, tehát nincsenek személyes tapasztalatai - akármilyen "szemtelen" vagy illetlen dolognak tűnik is tőlem, hogy a nagymúltú és igazán csodálatos várossal kapcsolatban épp erre hívom fel figyelmüket, de -, nagyon javaslom: nézzenek a lábuk elé, alá, és nem azért, mert konfettirakásba, netán eldobott-összegyűrt üdítős fémdobozba botolhatnak, rúghatnak, sokkal inkább a kutyapiszok miatt és!! a sirályoknak konyhaablakból az utcára vetett nyershús, paradicsom vagy egyéb eleségnek szolgáló hulladék miatt!!!

És még egy, ez már sokkal líraibb javaslat, ötlet, jótanács: kevésbé zajos helyen járván, ha gondolákat látnak kikötve, menjenek közel, és - hallgassák meg a lics-locsot, ami hangon a keskeny "tengerkék" játszadoznak a speciálisan velencei vízi járművek anyagával! És... hagyják, hogy elinduljon gondolatuk, száguldozzon emlékekbe, fantáziákba... engedjék magukat egy kicsit "révülni", ahogyan sámánok szoktak, és ahogyan meditáció kezdetén történik velünk - akármilyen szűknek látszik is az idő, amit Velencében tölthetnek a látnivalók után mászkálva... ajándékozzák meg magukat ezzel a Velence-varázzsal!

Kellemes ott-létet Mindannyiuknak!







A főoldalon a topkép forrása: www.bercudesign.com/venice.html

- gyöngyös -



2003. február 20., csütörtök 11:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület