CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az Intrade horvátországi férfikórus

    A Soproni Horváth Kisebbségi Önkormányzat meghívására Sopronban vendégszerepelt a horvátországi Zadarból érkezett Intrade férfikórus. Vasárnap a Szentlélek templomban tartott horvát nyelvű mise előtt négyszólamú, Dalmáciában honos éneklésmóddal előadott műsorral, majd este a Hungária Serház Étteremben nagy sikerű dalmát esttel mutatkozott be a férfikar.

Különleges és egyedi előadással mutatkozott be az Intrade

    Payrits Ferenc a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke a vendégkórusról elmondta, hogy a műfajukban a legjobb három együttes közé tartozik az Intrade, amit az is bizonyít, hogy a tavaly ők nyerték meg a zadari fesztivált; mindenképpen kuriózumnak számít a horvát együttes soproni bemutatkozása: "Sopronban ilyet még ember nem hallott" - minősítette az előadást az elnök.

Payrits Ferenc a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke

    A kisebbségi önkormányzat megalakulása óta ez az első nagyobb szabású rendezvénye a soproni horvát közösségnek. Az elnök arról is beszámolt, hogy közel 300-350 horvát él Sopronban, akiknek több hete már, hogy minden hónap utolsó vasárnapján horvát misét tartanak a Szentlélek templomban, amelyek többeknek kedves, gyakran gyermekkori emlékeiket is felidézik.
    Payrits Ferenc arról is szólt, hogy ugyan voltak már meghívott vendégeik – például a kópházi vegyeskar is fellépett már a templomban – , de miután sajnálatos módon négy hónapig nem kaptak helyiséget, ezért eddig kevésbé tudtak érdemi munkát kifejteni.

Minden hónap utolsó vasárnapján  a Szent Lélek templomban 15.30 órakor horvát nyelvű misére várják a híveket

    Azt tervezik, hogy két-háromhavonta egy-egy kórust mindenképpen meghívnak, mert úgy érzékelik, hogy ezzel örömet szereznek az embereknek.
    A jövőben a horvátországiak mellett magyar együtteseket is szeretnének meghívni a soproni horvát közösségbe, és természetesen a környező falvak együtteseivel is szorosabb kapcsolatok kialakítására törekednek. A népes burgenlandi horvát közösséggel is jó kapcsolatokat ápolnak a soproniak. Payrits Ferenc, aki az előző ciklusban a kópházi kisebbségi önkormányzat képviselője volt, jelenleg a kópházi kulturális egyesületben is tisztséget tölt be; nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a nagy létszámú gradistyei horvát közösséggel, és remélik, hogy ők, akik itt szórványnak számítanak, az Európai Unióba való belépést követően még akadálytalanabb kapcsolatot tudnak majd ápolni a határon túli horvát közösségekkel.

-toth-
 



2003. február 23., vasárnap 23:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület