CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Világnapok

"Kihagytuk" a Valentin-napot.
No, igen.
És még néhány "világnapot" azóta. Miután az év minden napja Valaminek a napja, azért ember legyen a talpán, aki azt követni győzi. Mert, az még csak hagyján, hogy semmiféle szemét vásárlásra senkit rávenni nem akartunk, a rózsaszín Valentin-napi nagy-bóvli-vásárlások alkalmával. (Ugye, nem gondolják komolyan, hogy a szeretet mértéke összefüggésben áll egyetlen (bármilyen) napon történő, többnyire szív alakú tárgy ajándékozásával, csak azért, mert azt többen, és a Valentin nap környékén csaknem egyszerre, és egész nap mondják?!!)

Viszont, kihagytuk például a Szép Beszéd Világnapját (is).
No, ugye. Ezt meg nem vette észre senki.
Pedig, azon a napon meg mi mindent vásárolhattunk volna!
Fonemikus jelekkel teli kiejtési szótárt! Retorika jegyzeteket!

Retorika!
Eredeti meghatározása szerint: "a nyilvános beszéd vagy szónoklat, és az ezáltal történő meggyőzés gyakorlati tudománya."
Hát, ez utóbbinak folyamatosan szenvedő alanyai vagyunk...

"A retorika tanítómesterei (Cicero, Quintilianus, Tacitus) fogalmazták meg fokozatosan azokat a szabályokat, törvényszerűségeket, amelyeket felhasználva a beszélő a hallgatóság akaratát, támogatását megnyerheti, és az általa kívánatosnak tartott cselekvésre késztetheti."

Ez igen, emberek! Most tudatosult bennem, hogy mi akkor a Szép Beszéd folyamatos ünnepét üljük, hiszen azt folyamatosan rajtunk gyakorolják, meg mi is másokon.

Amúgy a retorika szóhoz, annak egy másik, pejoratív jelentése is hozzátapadt (nem is értem, hogy hogyan?!!) : hangzatos szónokiasság. Ez már akkor,  így maga a valóságos fiesta!
No, azért egy-két ünneprontó is akad, mondjuk az a negyedikes, aki az osztálytársát következetesen hülye b**inak titulálja, meg azok a valamiféle fatális félreértés miatt képernyőre került kvázi-színészek, akik egyetlen beszélgetőműsorban több b*zdmeget mondanak, mint kötőszót.

Egyébként pedig, ha a Szép Beszédnek van világnapja, akkor biztosan van az Igaz Beszédnek is. Az Igaz Beszéd Világnapján pedig, csak igazat lenne szabad szólni. Ha az a nap létezne.
Abból gondolom, hogy talán mégsincs világnapja az Igaz Beszédnek, hogy eddig egyetlen olyan napot sem éltem meg, amelyen valaki ne beszélt volna mellé.
Olyat, amelyen az igen, igen lett volna, a nem pedig nem.
Amelyeken a szólót és a cselekvőt nem az (egyébként, ha jól sejtem, nem kis összegekért kidolgozott) etikai kódexek előírásai tartották vissza attól, hogy relatív értékben mérje az igazságot, hanem az az etika, amely a kódex létezése, kigondolása előtt is működött, már ahol, és már akinél. Különben lehet minden szakmának, minden rétegnek és minden korosztálynak, minden tevékenységnek és minden szituációnak kidolgozott kódexe, akkor ha a kérdésekre adott igenek és nemek valahogyan nem stimmelnek, egymással és az – abszolút értékben kifejezett –  igazsághoz képest. Csak úgy magunktól, kódex nélkül, vagy avval együtt. Még törvényes, de nem biztos, hogy etikus - egyenes beszéd – az Igaz Beszédhez képest, amelynek világnap kellene, de talán jobb lenne egy világhét, akár egy egész világév, miért is ne egy egész világ-évtized?!.

Azt-hiszemek, talánok, valószínűk, elképzelhetők, esetlegek, nem-is-tudomok, majd-meglátjukok nélkül.

T.É.
 



2003. február 24., hétfő 19:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület