CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

“Az én erdőm - tele élettel” - Finn fényképek az Erdészeti Múzeumban

“Egy erdei kirándulás olyan, mint egy előadás a természet nagy auditóriumában…a laikust is megtanítja észrevenni és megérteni azokat a természeti jelenségeket, amelyek az iskolai évek után ismétlés híján a tudatalatti útvesztőibe szivárogtak, ahonnan aztán az erdei ösvényen lépkedve úgy csörgedeztek elő, mint a csermely a tavaszi homokos parton.” – tanítja A természetjárók könyve 1947-ből.

    Február 25-én “Az én erdőm - tele élettel” címmel, finn vándor, fotókiállítás nyílt az Erdészeti Múzeumban, amelyen hazánk természetkedvelői új élményekhez juthatnak.
    A tárlat, a tavaly szeptemberben megjelent Lasse Lehtinnen által írt, és Hannu Hantula, valamint Lassi Rautiainen fényképeivel illusztrált könyvben megjelenteken alapul. A kiállítást, akárcsak a finn erdőgazdaságot és faipart bemutató könyvet a Finn Erdő Alapítvány támogatta, kinek segítségével a vándorkiállítás London, Berlin, Hága és Peking után Magyarországra, azon belül Sopronba is elkerült.

Anne Saloranta, külügyi államtitkár Lomniczi Gergő tolács társaságában 

    Az erdő, a finnek számára a nemzeti identitás része, sok művész ihletének forrása. – vallotta nyitóbeszédében Anne Saloranta, külügyi államtitkár. A művészetben az erdőt gyakran anyaölhöz hasonlítják, ahová a veszélyek elől, vagy a bánattól megtörve menekülni lehet. A finn irodalomban az erdőnek jelentős szerepe van. Az erdőt és a fákat ábrázolja nemzeti eposzok, a Kalevala is, amelyet a nemzedékről nemzedékre hagyományozódott runókból állítottak össze. Nemzeti írójuk, Aleksis Kivi fő művében, a Hét testvérben hét árván maradt fiatalemberről ír, akik ifjúságukat az erdőben kóborolva, vadászgatva töltik, ahova gondolatban később is gyakran visszatérnek.

    A testvérnyelv megértéséhez a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatója, Lomniczi Gergő, közismert nevén Kalevala nyújtott nagy segítséget, kinek tolmácsolásában megismerkedhettünk a finn nyelv szépségével.
    A fotókiállítás az Erdészeti Múzeum,  Templom u. 4. szám alatt, az emeleti kiállító teremben március 31-ig, szerda kivételével, naponta 10-13 óra között tekinthető meg, amelyet követően Dublinba költözik.

b.boti



2003. február 25., kedd 21:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület