CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A kábítószerfogyasztásról - Topolánszky Ákos helyettes államtitkár a soproni Kálvin Körben

    A Soproni Kálvin Kör rendezésében Topolánszky Ákos, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára A drog, mint provokáció: veszélyek és esélyek a kábítószerfogyasztásban című előadását bibliai példával kezdte.
    Majd a kettős egy trendet mutató adatok hosszú sorával próbálta a jelen kábítószer-helyzetét felvázolni. Egyrészt a demokratikus társadalmi folyamatok nem kívánt hordalékaként jelent meg Magyarországon is a kábítószer, másrészt az addigi relatív alacsony szintről "látványos"-nak tűnhetett a kábítószerfogyasztás rendszerváltozás utáni megugrása.

    Topolánszky Ákos – aki egyébként református lelkészként is több mint 25 évet töltött el kábítószerfüggők között – a számadatokra hivatkozva állítja, hogy a riadóztató adatok ellenére Magyarország kábítószer-érintettsége alulmarad a nyugat-, valamint kelet-európai adatokhoz képest.
    A Nemzetstratégiai Program társadalmi egyetértésen alapuló, több mint ezer civil szervezet együttműködésével készített konszenzuális startégiai anyag, amelynek megvalósításához "tíz milliós létszámú összjátékra van szükség" - fejtette ki az államtitkár-helyettes.
    A mindenkit egyformán fenyegető kábítószerügyet pedig, nem központilag lehet a leghatékonyabban kezelni. Az állam későn, költségesen, alacsony hatékonysággal tud fellépni: a problémát az ahhoz helyileg legközelebb álló – a család – tudná a legjobban, leghatékonyabban megoldani, amely mellett fontosak a kis és nagyobb közösségek egyaránt.
    Természetesen a probléma azért ennél sokkal összetettebb.
    A prevenció, a terápia legfontosabb kérdései mellett szó esett az utóbbi időszak, viharokat kavart Btk.-módosításról, amelynek ezúttal a helyettes-államtitkárban egy olyan védőjére akadt a hallgatóság, aki érvekkel, és magyarázatokkal is alátámasztotta azt az állítását, hogy a drog-törvény módosítása sokkal kismértékűbb a körülötte lezajlott vitánál, hangsúlyozva azt, hogy jelenleg még mindig a magyarországi a legszigorúbb az európai drog-törvények közül, kiemelve azt a tényt, hogy a módosított drog-törvény, a dílerekre vonatkozó szabályozása nem változott.
    A teltházas rendezvényen jelen volt több soproni, a területen dolgozó szakember; többek között Dr. Payer Erzsébet pszichiáter, aki a drog-kérdés soproni vonatkozásairól szólva az ambulanciák, rehabilitációs intézmények, kezelési tanácsadók fenntartása, működtetése a jelen önkormányzati költségvetési helyzetben bizonytalan, sőt kilátástalan helyzetére mutatott rá.
    A helyettes államtitkár egyértelműen kijelentette: Ígéri, ha a szakmai protokoll-feltételek adottak, akkor " lesz pénz" a soproni drogambulanciára.
    Egyébként a középfokú oktatási intézményeknek szánt 280 millió forintos összeget "a problémára való érzéketlenség" miatt nem tudták szétosztani, annak ellenére hogy – amint azt a helyettes államtitkár állította – minden középfokú oktatási intézmény, általános iskola. KEF értesült a pályázati lehetőségről.
    Kérdésre válaszolva Topolánszky Ákos arról is szólt, hogy a prevenciós normatíva létrehozását, a már említett probléma-érzéketlenség mellett a szolgáltatók hiánya is megakadályozta.
    A több mint húszezer prevenciós szolgáltatót igénylő, évi 6-7 millió prevenciós alkalmat jelenleg a Magyarországon közel ezer felkészült szolgáltatónak kellene megtartania, akik nem tudnak országos rendszerként működni.
    Topolánszky Ákos előadását dr. Amberger Erzsébet, Sopron város tisztifőorvosa vezette, akinek bevezetőben elhangzott szavai megfontolásra érdemesek. A tisztifőorvos asszony szólt arról, hogy csillapíthatatlan, elviselhetetlen fájdalmak enyhítésére a társadalom által drogként számontartott szerekből, szükség esetén orvos is írhat fel.
- Gondolkozzunk el azon, hogy mi okozhatja a mai fiataloknak azt a csillapíthatatlan és elviselhetetlen fájdalmát, ami miatt egyre többen nyúlnak kábítószerekhez?
 

T.É.



2003. március 05., szerda 00:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület