CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kihívások előtt a hazai távközlési piac szereplői- felkészülés az EU- szabályozás alkalmazására
    A Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatal Soproni Irodájában Frischmann Gábor, a HÍF elnöke, és Honyák Árpád a HTH Soproni Irodájának vezetője sajtótájékoztatón számolt be az EU-csatlakozás teremtette új kihívásokról és lehetőségekről, illetve ismertette a soproni iroda munkáját.
- Az uniós körülmények között a verseny és a fogyasztóvédelem határozza meg alapvetően a HÍF tevékenységét - jelentette ki az elnök, aki hangsúlyozta: az uniós országok túlnyomó többségében a lakosság már érzi a verseny pozitív hatásait.
Frischmann Gábor elnök és Honyák Árpád irodavezető a sajtótájékoztatón

     Frischmann Gábor elnök a szervezet idei tennivalóiról szólva hangsúlyozta: az Európai Uniós csatlakozás a hazai távközlési piac szereplőit is új kihívások elé állítja. A HÍF kiemelt feladata 2003-ban az új szabályozás alkalmazására való felkészülés.
    Elhangzott: az információs társadalom egyik kulcskérdése az olcsó Intemet hozzáférés biztosítása. E témát az Európa terv is kiemelten kezeli. Amíg az Internet árak csökkentése tisztán piaci eszközökkel nem érhető el, fontosak lehetnek a kormányzat és a szolgáltatók közötti megállapodások. A piac kiegyensúlyozott fejlődése érdekében fontos, hogy e megállapodások is járuljanak hozzá az esélyegyenlőség erősödéséhez. Mindezek miatt a Hírközlési Felügyelet üdvözli az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az internetszolgáltatók széleskörű megállapodását az internetes tarifák csökkentéséről.
    Az EU távközlési szabályozást érintő változásokkal kapcsolatosan Frischmann Gábor elmondta:
 -  Az Európai Uniós csatlakozást követően megújult jogszabályi környezet vár a hazai távközlési piac szereplőire is. Az új európai szabályrendszer áttekinthető, rugalmas és támogatja a versenypiac mielőbbi kialakítását. Az uniós csatlakozással Magyarország is részévé válik az egységes távközlési piacnak. A fogyasztók számára ennek a változásnak a jövőben számos közvetlen és közvetett jele mutatkozik. Az új szabályozás lényege: a monopol piaci szegmensek egyedi kezelése a harmonikus távközlési piac mielőbbi létrehozása érdekében, a távközlés területének hatékony versenyszabályozása, elsősorban annak érdekében, hogy a fogyasztók élvezhessék a piaci működés előnyeit. Az Európai Uniós alapszerződésben szerepel a szolgáltatások szabad áramlásának követelménye, amely természetesen a távközlési szolgáltatásokra is érvényes. Továbbá a tagországok közötti kereskedelem akadályainak megszüntetése, a versenyt torzító hatások kiküszöbölése. Az EU új távközlési szabályozásának rendszerét 6 új irányelv, egy rendelet, egy döntés, továbbá útmutatók és ajánlások adják.
    Az elnök kifejtette, hogy az EU csatlakozást követően a HÍF szerepe is megváltozik: a Hírközlési Felügyelet számára az uniós jogharmonizáció - többek között - a piac folyamatos figyelését, a harmonizált jogszabályi rendszer és a közvetlen joghatározatok alkalmazását, a nemzeti és a határokon átnyúló szolgáltatások felügyeletét jelenti.
Ezek közül néhány olyan területet említett, amelyeken változások várhatóak:
- Piacra lépés szabályozása: A szolgáltatók számára egyszerűbb, gyorsabb, adminisztrációtól mentes lesz a piacra lépés.

- Az egyetemes szolgáltatás szabályozása is eltérő az EU-s új rendszerben - a jelenlegihez képest. Az EU direktíváiban kiemelt fontosságot kap a fogyatékosok ellátása. Fontos elv, hogy a fogyatékkal élők korlátozásmentesen használhassák az egyetemes szolgáltatásokat. Ugyanakkor az egyetemes szolgáltatás anyagi terheit egy - a jelenleginél lényegesebb szigorúbb feltételrendszer keretében háríthatja tovább a szolgáltató a többi szereplőre vagy az államra.

- A fogyasztóvédelem is hangsúlyosabb szerepet kap az EU-ban, a szolgáltatások összehasonlíthatósága, a fogyasztói panaszok hatékonyabb kezelése érdekében.

- A jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókra kiróható kötelezettségek eszköztára is megújul, gazdagabbá válik. Ennek eredményeként az egyes távközlési részpiacok (az EU-ban most 18 ilyen részpiac került azonosításra, közöttük pl. Internet, műsorelosztás, mobil végződtetés stb.) tényleges versenyhelyzete alapján lehet az egyes jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat többlet kötelezettségekkel terhelni - piaci erejük ellensúlyozása, az esélyegyenlőség javítása, a piac fejlődése érdekében.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a hírközlési hatóságnak felkészültnek kell lennie ezeknek a jogszabályoknak az alkalmazására. Ennek a felkészítését is szolgálta az elnök soproni irodában tett látogatása.

    Honyák Árpád irodavezető a 2001. évi jogszabályváltozást követő,  2002-ben létrejött Hírközlési Területi Hivatal tevékenységét ismertette.
A Hírközlési Területí Hivatal hat területi irodája útján látja el az elsőfokú hatósági, valamint a hatósági munkához szükséges mérésüigyi feladatokat. A HTH hatáskörébe tartozik a nyomvonalas távközlési építményekkel, a frekvenciahasználattal, az azonosító-engedélyezéssel kapcsolatos eljárás. Az új hírközlési törvényben foglaltaknak megfelelően a szolgáltatás-engedélyezését a bejelentési kötelezettség, a berendezés engedélyezést pedig a forgalmazók megfelelőségi nyilatkozata váltotta fel. A HTH látja el a jogszabályban rögzített piacfelügyeleti feladatokat is. A Területi Hivatal országos illetékességű, azonban a hat területi iroda felállításáyal a területi jelenlét is fennmaradt.
Az iroda Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyék területein tevékenykedik. A 2002. év tevékenységét néhány számadattal is érzékeltette az irodavezető:  a távközlési építmények engedélyezése területén 480 jogerős határozat, 1810 szakhatósági állásfoglalás született; kábeltelevíziós szolgáltatások nyilvántartásbavételével kapcsolatban 500 kábeltévé rendszeren közel 100 szolgáltató fémjelzi – többek között – munkájukat. . Ez utóbbi adat például az országos összesítés egyharmadát teszi ki. 233 panasz érkezett 2002-ben, amelyek között a leghangsúlyosabbak a távbeszélő szolgáltatást érintő panaszok - ismertette a továbbiakban az irodavezető, aki arról is szólt, hogy 129 műsorvételi panaszt orvosoltak 2002-ben.
    Honyák Árpád a hatékony verseny kialakításának fontosságát hagsúlyozta: egyszerűsíteni – esetenként, akár  megszüntetni – is kívánják az engedélyezési eljárásokat, a piacvédelem és a fogyasztóvédelem erősődése mellett, amely folyamat a társhatóságokkal – és nem utolsó sorban a médiával – való szoros együttműködést feltételez.

T.É.

 
 



2003. március 05., szerda 01:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület