CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

“Az egészségügyet vigyük a beteghez és ne fordítva”- Egészségvédelmi félórák a Lábas-házban

    Medicina Pannonica, a római kori Hygienia és orvoslás címmel, február 23-án kiállítás nyílt az Orsolya téri Lábas-házban. A tárlat ideje alatt a Scarbantia Társaság és a Soproni Múzeum szervezésében március 4-től egészségvédelmi félórákra kerül sor a kiállítás helyszínén.
    Az aktuális egészségvédelmi tájékoztatók, olyan témákat boncolgatnak, amelyek segítségére lehetnek a soproni lakosságnak – mondta Dr. Gömöri János, a társaság elnöke, aki hozzátette, hogy féltucatnyi előadást terveznek: az egészség, egészséges életmód témában elhangzó beszélgetést.


Dr. Gömöri János és Dr. Horváth Zoltán

    Bevezető előadásként Dr. Horváth Zoltán kórházi főorvos, az Egészségügyi Alapellátás igazgatója a város egészségügyi alapellátásáról tartott tájékoztatót.
    A főorvos a Medicina Pannonica tárlatra utalva kezdte előadását: Csodálatos összképet varázsol elénk e tárlat – mondta. A kiállítás minden darabja azt a történelmi múltat idézi elénk, amelynek az orvoslásban használatos darabjai megdöbbentőek és egyben példaértékűek lehetnek a mai ember számára. Hihetetlen látni mit eredményezett emberi szükséglet és a kutatás. A tárlat kiválóan tükrözi az akkori világ higiéniai problémáit, azokat, amelyek közül több,sajnos, a mai napig fellelhető a mindennapi életben: a szemétszállítás, a tisztálkodás stb.

    Áttérve a jelenre, az előadó elemezte az egészségügy mai helyzetét. A mostanság használatos szintetikus gyógyszereknek sokkal több mellékhatása van, mint a régi időkben, ráadásul a jelen gazdasági helyzetben folyamatosan drágulnak is. A betegek több mint 70 százaléka felhalmozza gyógyszereinek többségét.
    Egy felmérés során kiderült, hogy a gyógyulásra váró embereknél több kilónyi lejárt gyógyszer található. Célunk az, hogy megszüntessük az ilyen jellegű problémákat, amelyek még többet okozhatnak: lejárt gyógyszerek szedése ártalmas, felhalmozása költséges, illetve azáltal nem jut más betegnek.
    A főorvos sajnálattal említette meg, hogy véleménye szerint Sopronban "egészségügy helyett betegségügy uralkodik". A jelen egészségügyi rendszer megváltoztatására kell törekedni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy felméréseket kell készíteni a városban fellelhető betegségekről, hogy azok minél hamarabb elkerülhetők, illetve gyógyíthatók legyenek.
    Az félórás előadás végén, a Dr. Horváth Zoltán válaszolt az érdeklődők kérdéseire is, amelyek többségében a ma aktuális ügyeleti rendszert taglalták.

    A  egészségvédelmi félórák sorozata folytatódik. További, tervezett előadások:
    A természet patikája, gyógynövények, A gyógymasszázs regeneráló és egészségvédő hatásai, Táplálkozás és egészség, A bor, mint gyógyszer.

b.boti
 

Kapcsolódó cikk:

Egészségügyi ko(ó)rtörténet



2003. március 05., szerda 19:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület