CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

    Hoventa Regional - A hidegkonyhai "művészei"

    Aszalt szilvával töltött szalonkapástétom vörösboros áfonyával, libamájjal töltött szarvas vörösboros áfonyával, őzgerinc angolosan hollandi mártással, főtt füdtölt libamell salátacsokorral, kőbányaszelet vadrizssel, sült zöldséggel, eperdzsemes piskótakapu, eperöntettel...és ez csak a kezdet.
    Étvágygerjesztő és egyben esztétikai élményt adó "tárlat" nyílt – néhány órára – a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban rendezett Hoventa szakvásáron.

    A Hoventa Regional szakmai kiállítás második napján az Arcus Soproni Szakácsklub szervezésében rendezték meg – a minden túlzás nélkül művészeti alkotásokat eredményező – hidegkonyhai versenyt.
Huszonkét szakember vett részt a rangos megmérettetésben. Tizenöt kiállító – 13 soproni, egy budapesti és egy burgenlandi – alkotásait bírálta a zsűri, amelynek a győri és a burgenlandi tagján kívül, a Sopronban közismert Baján László Venesz-díjas szakács is tagja volt. A versenyzőknek háromfogásos menüt kellett összeállítanuik – 500 forintos költséggel. A zsűri jónak ítélte a verseny színvonalát, amelyen a szakma igazán "nagyjai" nem indultak, azért, hogy a fiatal nemzedék is kibontakoztathassa tehetségét.
 

    A Hoventa Regionalon ez volt az első ilyen jellegű megmérettetés - mondta Gálos István a Hotel Sopron mesterszakácsa, szintén több nemzetközi és hazai rangos díj birtokosa, aki arról is beszélt, hogy az 1996-ban alakult Arcus Soproni Szakácsklub egy igazi szakmai egyesület, ahol a tagok egymás között megvitatják tapasztalataikat, felhívják egymás figyelmét az újdonságokra, trendekre, sőt, – bevallotta – egymástól fogásokat, technikákat is ellesnek. Egy olyan vérbeli szakmai közösségről van szó, amelynek tagjai annak ellenére, hogy egyenként akár konkurensnek számító étteremnél is dolgozhatnak, mégis a szakácsklubon belül a szakmaiság révén egymással igen jó kapcsolatokat ápolnak.
 

Gálos István (Hotel Sopron)

    A Hoventa Regional soproni versenyén kiállított hidegtálak készítésének kulisszatitkaiból is megtudtunk annyit, hogy manapság az alapanyagok igen széles kínálata adott és könnyen beszerezhető; a tál-kreációk elkészítését esetenként hosszas tervező-munka is megelőzheti, így elkészítésük akár több napot is igénybe vehet.
    Jövőre melegkonyhás stúdióval szeretnének jelen lenni a Hoventa kiállításon az Arcus Soproni Szakácsklub tagjai. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy adott alapanyagból, adott időre a vendég előtt kell elkészíteni azokat a fogásokat, amelyeknek még további, a zsűri által ellenőrzött feltételeknek is meg kell feleniük.
    A hidegkonyhai verseny alkotásait végignézve a "kiállításlátogató" sajnálja, hogy az igen tetszetős alkotásokat – az érvényes előírások értelmében – bizony, a versenyt követően kidobják.

    Az idei verseny résztvevői voltak: Kovács Róbert, Horváth Zsolt (Hotel Sopron), Fekete Róbert, Rosta Szabolcs (Arcus Étterem), Fekete Gyula, Oláh Ferenc, Vislóczki Mihály, Ferkis Zsolt (Hungária Serház), Szántó András, Szalai Szabolcs (Soproni Idegenforgalmi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola), Rákóczi László, Tóth Tamás (Perkovátz Ház Étterem), Hegedűs László (Rosengarten étterem), Dominek Csaba, Árki Tamás, Baumli József (Tornácos Vendéglő), Berki Károly, Kozma Gábor (Lila tehén Étterem), Váradi Károly (Szidónia Kastélyszálló), Liptai Zoltán (egyéni induló) és Z-Hotel Rust.
A díjazottak: első helyzést Rosta Szabolcs (Arcus Étterem) ért el, második helyezést azonos pontszámmal kettőt osztottak ki, amelyeket Kovács Róbert és Horváth Zsolt (Hotel Sopron), valamint Liptai Zoltán (egyéni induló)vettek át.A harmadik helyezett Kovács Zoltán (Arcus Étterem) lett.
    Jövőre tehát, várjuk a folytatást!
 
 

-té-

Kapcsolódó cikk:
Vendéglátóipari szakkiállítás (nem csak) a gasztronómiát kedvelőknek





2003. március 06., csütörtök 23:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület