CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Micsoda pontyok!

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

AUGUSZTUSI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDőM ENGEDI.

REKORDLISTA


PONTY


A tatai Derítő tóból került ki az e havi rekordlistás ponty. Súlya 14,65kg, melyet Mányi Szabó Pál tatabányai horgász 3 szem csemege kukoricával tévesztett meg. Április 19-én délelőtt 11 órakor 0,25-ös fonott zsinórral vetette be horgát a szerencsés horgász és az akadós terepen 25 perces fárasztás után segítette partra a szép halat.



CSUKA


Nagy Kálmán fehérgyarmati horgász 13,85kg-os (110/60) csukát csalt horogra. Április 25-én reggel még nem gondolta a ravasz csuka, hogy Szamosújlak térségében a Holt Szamoson életének utolsó vadászatát tartja. 0,36-os zsinórra szerelt horogra került a dévér csali és az esős időben a 60 cm-es vízben a csónak előtt rabló hal lett a célpont. Nem is tudott ellenállni az étvágygerjesztő csalinak és ez lett a veszte. Tíz perc alatt hagyta magát megszákolni, bár a csónakban kiadta utolsó mérgét és szétszakította a szákot.



NYURGAPONTYRA RAKÓSSAL


Döme Gábor számol be érdekes írásban hogyan is sikerült nyurga pontyokat fogni rakóssal. Barátja is meglepődött, amikor nyurga pontyra hívta horgászni rakós bottal három tagra gumizva. A víz akadály mentes volt, így nem volt lehetetlen türelmes fárasztással a csupa izom halak fárasztása sem.

11 m-es rakós botokat állítottak össze jól megválasztott gumizással, három tag gumizása is megoldható. 1,4 mm-es gumikat raktak a botokba, melyek hossza alap állapotban 2-2,3 m, a botba belehúzva viszont elég keménynek és rugalmatlannak tűnt. A próba azt mutatta, hogy 7-8 m re is ki lehetett húzni nem túlzottan erőltetve. A harmadik tagban a gumit egy speciális létrával akasztották meg, abban úgy fekszik fel, hogy azt garantáltan nem sérti meg. A gumis spiccvég egyik végébe kötik a gumit, a másikba a zsinórt. A vastag gumi miatt a normál és kicsi spiccvégek alkalmatlanok. Főzsinór 0,16-os az előke 0,14-es volt, a horog 16-os. A vízmélység 2,7m volt, ehhez a 2gr-os úszó megfelelőnek bizonyult. A boton a zsinór 3,2m volt, pont három tagra lehetett kényelmesen rövidíteni.

Már 10 óra volt, mikor beetettek és horgászni kezdtek. Alapetetéshez fejenként 2kg ponty etetőanyagot használtak, a későbbiek során már csak konzerv kukoricát és csontkukacot lőttek a helyekre. Nem indult eseménydúsan a horgászat, hiszen az első két órában csak egy kárászt fogtak. Bőven lőtték be a csontit meg a kukoricát, így bár kissé csüggedten, de reménykedve várták a nyurgák megjelenését.

Nagyon fülledt meleg idő volt tükörsima vízzel. Nyílván valami oka lehetett, hogy egy ilyen intenzíven etetett helyen sem eszik a hal, nincs étvágya. Két óra után még finomítottak a szerelésen, a 0,14-es előkét 0,10-re cserélték és a 10-es horgot 16-ra. A horogra 4-5 szem csonti fért csak rá és a pirosakból választottak. Megjelentek az első buborékok is és szép lassan elmerült az úszó. A bot megemelése után mintha elakadás lett volna ami aztán beindult. Húzott mint a gőzmozdony és a gumi csak nyúlt úgy hogy utána kellet menni. Végre megfordult és az ellenkező irányba kezdett rohanni. A gumi jól dolgozott és a hal kirohanásain is lehetett érezni, hogy már fárad. Feljött a felszín közelébe és pipáltatás után már hamar a szákban találta magát. Gyönyörű volt a hal hibátlan pikkelyzetével szép sárga színével, arányos testével. 40cm hosszú volt és kb. 1,3kg-ot nyomott. Kettő és egynegyed órával az etetés után érkezett meg az első nyurga. A túrások számának szaporodása jelezte, hogy több is megérkezett az etetésre. Nem sokkal később a barátja is megkezdte birkózását az első érdeklődővel. Ügyesen fárasztotta a jövevényt és hamar szákba került nála is az első nyurgaponty. Ezután fél óra alatt egyikük a hat megakasztott halból négyet megfogott, a másik kettőből kiakadt a horog. Barátja négy akasztásból hármat fogott meg egy kicsit erősebb szereléssel. A legnagyobb nyurga 2,4kg volt. A pontyok amilyen hírtelen megérkeztek olyan gyorsan el is távoztak. A három óra alatt elfogyott 1,5 liter csonti és két doboz kukorica, na meg a 2kg etetőanyag. Azon a napon a többi horgász nem fogott pontyot, tehát a módszer sikeresnek mondható.



ÚJJÁSZÜLETIK A FOGAS?


A tavaszi ívási időszakban Tihany keleti partja mellett raktak le 1200 borókafészket és 50 új, keretes műanyag süllőfészket. A süllők előbb kezdtek el ívni az új fészekre ívni, mint a hagyományosra. Keretenként tökéletes elosztásban 45-55 ezer ikrát számoltak össze. Érlelés után a marcali ülepítő tóba szállított kísérleti keretekből a Balatonba telepített kis süllő ellenőrizve 25000 db/keret volt.

A balatoni fogas állománya mindig a Magyar Tenger központi kérdése volt. A süllőt gyakran tizedelte jelentős pusztulás, de szerencsére mindig voltak olyan lelkes és ügyes emberek, akik igyekeztek a süllő állományát feljavítani.

A fészekre ívatás és védett helyen való érlelés kidolgozása Purgly Árpád és Lukács Károly nevéhez fűződik. Ezt fejlesztették tovább Entz Béla és Woynarovits Elek a permetkamrás ikraérlelés módszerével. Csak ezzel a módszerrel lehetett az 1965-ös pusztulást pótolni és fenntartani a Balaton csúcsragadozójának populációját.

A munka ősszel kezdődik a tartások kőrakással történő rendbetételével. A fészekre ívatás alapja a kilométernyi kötélre kötött borókacsokrok sora volt. A halászok másnaponként felmossák a fészkeket, mivel azok bekerülnek az iszapba. Nehéz munka, de jó rajtuk a tapadás és a süllők is kedvelik. A felszedett ikrával teli borókákat védett tavakba szállítják. Mindeközben rengeteg ikra elpusztul. Emellett évente 11000 db borókabokrot kell kivágni és sok egyéb járulékos költséget kellet viselni.

Csapó István fejébe vette, hogy a régi módszer gyenge pontjait kiküszöböli. Jól ismerte a régi módszert és úgy érezte segíteni kell a süllő szaporítását. Az első feladat volt a boróka bokrok helyettesítése olyan anyaggal amire a süllő szívesen leív, jól tapad rá az ikra és több éven át felhasználható. Sokféle anyaggal kísérletezve végre rátalált a megfelelő műanyag szálakra. Ezután a keretet kellett megtervezni, amire a műanyag szálakat fűzik. A keret nem süllyedhet az iszapba, nem mozdulhat el a fenéken, az ikrarakáshoz optimális méretű, újra felhasználható és jól szállítható legyen. Sok kísérletezés után megszületett az ezidáig legmegfelelőbb típus.



Ezek után az elöregedett permetkamrán kellet javítani. A parti létesítmény helyett egy vízre telepített úszó elemet tervezett Csapó István, ahol az anyavíz permetfelhőjében érnek az ikrák. Sok tényező befolyásolja a sikeres ikraérést: légáramlás, páratartalom, hőmérséklet. A gravitációs működésnek, a víznek, a napfénynek, a levegőnek önszabályozó módon kell működnie. A folyamatban a többfunkciós keret végig benne van, mely egyben fészek, ikrabegyűjtő, szállító konténer és tároló a permetkabinban. A keretek egymásba illeszthetők és szállítás közben az ikrák nem sérülnek meg.

A permetkabin beüzemelésében nagy szerepe volt Tölg Lászlónak, aki most azt kutatja, hogy hol vannak a Balatonban olyan helyek, ahol a kikelt ifjú ivadékok megfelelő táplálékot találnak. Mindvégig a Balatonban élve kell a legkisebb veszteséggel felnőni a süllő ivadéknak, hogy ily módon legyen biztosítva a süllő állomány optimális szintre hozatala.

Őszintén mondhatjuk, hogy óriási jelentőségű fejlesztés került ki a lelkes és nagy tudású kutatók keze alól és ezzel bízhatunk a Balaton csúcsragadozójának mindannyiunk örömére történő elszaporodásában.

TÁVOLI VIZEKEN


2000 KILO HARCSA


Az ötödik speciális harcsafogó versenyre (egy horgász utazási iroda rendezésében) a spanyolországi Ebro folyó tározóján került sor. Húsz harcsa súlya haladta meg a 45 kg-ot. A győztes Alfred Beetscher fogta a legnagyobbat: 53 kg-osat. Nem lehetne a Balaton halállományát feljavítani és hasonló nagy halfogó versenyeket megcélozni? Nem rossz bevétel az országnak. Pl. Európai süllőfogó bajnokság?



AZ ÍNYENC SÜLLŐ


A németországi Siel folyóban próbált szerencsét Timo Wefer, aranyhallal csalizva süllőre. Másfél órás várakozás után merült el úszója és 10 perces fárasztás után szákolta meg 4,25 kg-os furcsa ízlésű süllőjét.



1999. augusztus 05., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület