CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Győr: Megújult a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

2003. március 11-én a megújult Bartók Béla Megyei Művelődési Központ bejárására hívták a sajtó képviselőit. A bejáráson résztvevők részletesen is megtekintették Győr, megújult művelődési központját, amelyet ezúttal olvasóinknak is bemutatunk. A az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megyei díszünnepséggel egybekötött ünnepélyes átadásra március 14-én kerül sor.

A BBMMK rekonstrukciójának története

Az épületet Lakatos Kálmán és Gallyas Kamilló tervei szerint az 1934 – 35-ben építették városi kultúrház funkcióra. A Czuczor Gergely utcai fronton elhelyezkedő, Bálint Mihály alapítványából származó, a városra hagyományozott 1890-es években épült belvárosi kétszintes polgárház képezte, amelynek átépítésével és hozzáépítéssel, bővítéssel alakult ki az említett közművelődési funkciót szolgáló létesítmény.

Kultúrtörténeti esemény a ház életében, hogy Bartók Béla 1940-ben itt adta utolsó hazai hangversenyét

Az épület 1978-ig a megyei tanács fenntartásában működő győri színház játszási helyéül szolgált; ezt követően kapott benne helyet a megyei közművelődési funkció ellátása. Az épület legutóbbi átalakítása 1984-86 között történt meg, amelynek során csupán részleges felújítást valósítottak meg, azonban a szakmai munka és a kor követelményeinek ez már nem felelt meg a XXI. század küszöbén.

A BBMMK rekonstrukciójának igénye 1998. évben merült fel.1998. tavaszán készült el az első megvalósíthatósági tanulmány, melyet címzett támogatási pályázatra adtunk be. 1998-ban a kormány nem támogatta a megvalósíthatósági tanulmányt.

A következő évben 1999-ben megismételtük címzett támogatási igényünket. Ebben az évben a kormány támogatta fejlesztési elképzeléseinket. A címzett támogatás igénybejelentési dokumentumának részeként az engedélyezési terveket Czigány Tamás és Sándor János tervezők készítették el. Rekonstrukciós és fejlesztési elképzeléseinket a parlament 2000 évben 480.000 EFt címzett támogatással és 30.000 EFt saját erővel hagyta jóvá. Ezt követően a bonyolítói feladatok ellátásával megbíztuk az ÉPBER Rt-t, majd elkezdődött a beruházás érdemi munkája. Tekintettel a rekonstrukció volumenére, a közbeszerzési eljárást két fordulóban kellett lefolytatni, előminősítés alkalmazásával. A közbeszerzési eljárás közel egy éves, hosszas folyamatának végeredményeként a Mélyépítő Budapest Kft. nyerte el a kivitelezést. A közbeszerzési eljárás lefolytatása során kiderült, hogy a beruházásra tervezett összeg nem elegendő a kivitelezésre, ezért a tárgyalásos eljárás közben műszaki tartalomcsökkentést kellett végrehajtani. Ennek során az eredeti tervekből kikerültek a színpadtechnika, a fény- és hangtechnika, valamint a II. és III. emelet egyes szakipari munkái.

Az építkezés folyamán sok-sok nehézséggel kellett megküzdenünk. Probléma volt számos területen, a szomszédokkal, az előre nem látható műszaki problémákkal, az építésügyi hatósággal és az anyagiakkal. Időközben részben pályázati úton, de nagyobb részt a megyei önkormányzat saját forrásából sikerült előteremteni a közbeszerzési eljárás tárgyalásos szakaszában végrehajtott műszaki tartalomcsökkentés, a színpadtechnika, a fény- és hangtechnika, valamint a II. és III. emeleten elhagyott szakipari munkák megvalósításának pénzügyi fedezetét.

A beruházás összköltsége, amely tartalmazza a tervezési munkák (tanulmányterv,engedélyezési terv, tender terv, kiviteli terv), a bonyolítás, a kivitelezés, első beszerzések, valamint a kincstári ügykezelés teljes költségét: 776.600 EFt

Címzett támogatás: 480.000 EFt
TEKI: 14.000 EFt
NKÖM pályázat: 3.700 EFt
Támogatók: 2.000 EFt
Saját erő: 276.900 EFt

(A fentieken kívül természetbeni támogatás berendezésekhez: 1.000 EFt)

A rekonstrukció eredményeképpen egy a jelen kor igényeinek megfelelő közművelődési célokat szolgáló létesítmény valósult meg.
Az épület IV, a keleti részen V szintes.
A pinceszint kiszolgáló, gépészeti és működtetési funkciók ellátására szolgál. E szint üzemviteli részén zenekari öltözők és raktárhelyiségek találhatók.

A földszinten a közönségforgalmi terek ( földszinti társalgó, nézőtér földszinti bejáratai, ruhatár, mellékhelyiségek, mozgáskorlátozottak számára szolgálóan is) és a folyamatos közművelődési funkciót kiszolgáló kávéház kaptak helyet. A földszint üzemviteli terében találhatók az öltözők, kelléktárak, raktárak, művésztársalgó, oldalszínpad.
Az első emeleten szintén közönségforgalmi terek, (emeleti foyer, nézőtéri karzat bejáratai, ruhatár, mellékhelyiségek) kiállítóterem, előadótermek, és kifejezetten a színházi előadások kiszolgálását biztosító büfé, valamint az üzemviteli térben öltözők, balett terem helyezkednek el.
A második emeleten az intézmény irodahelyiségei, kézműves termek, mellékhelyiségek találhatók. Az üzemviteli tér vonalában öltözők és táncterem kerültek elhelyezésre.

A keleti részen lévő harmadik emeleten szintén öltözők találhatók.
A padlásrészben épületgépészeti berendezések találhatók.

Az épület központi része a színházterem. Megközelíthető a földszintről négy bejáraton ( amelyből kettő mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehető) és az első emeleti karzat szintjén két bejáraton keresztül.

A nézőtér az átlátást biztosító egyre meredekebb szögben emelkedik; 454 fő látogató befogadására alkalmas. A nézőtér végén, a két bejárat között található az ügyelő helyiség, ahonnét a ház világítását és hangosítását kezelik. A nézőtér oldalfalai angolvörös színezetet kaptak. A nézőteret körbeölelő emeleti karzat az esztétikai funkcióján túl akusztikai célokat is szolgál. A karzaton a széksorok a megfelelő látás biztosítása érdekében csak a nézőtér feléig kerültek elhelyezésre. A karzat mellvéd részének színezete kékesszürke, arany-angolvörös díszítősorral. A nézőtéri padozatok parkett borításúak. A székek kék plüss kárpitozású színházi székek.

A nézőtéri világítás központi eleme a 2,5 m átmérőjű kör alakú csillár, amely 260 db muránói üvegrúdból és 169 égőből áll. Ezen kívül a mennyezeten, a karzat alatti mennyezeten további égősorok szolgálják a nézőtér jó megvilágítását.

A színpadtér mélysége 11 m, a proscénium nélkül. A proscénium mélysége kb 3 m. A színpadtér alatt, azzal megegyező területű alsó színpad található. A proscénium alatt a nézőtérbe nyúlóan helyezkedik el az orchester, amely közel 40 zenész elhelyezésére alkalmas. A scéné nyílás szélessége 10 m. A színpadi funkciók ellátását 3 emeletnyi magas zsinórpadlás szolgálja, gépi és kézi díszlethúzókkal. A színpadi világítást számtalan rögzített és intelligens reflektor szolgálja. A színpadi scenika funkcióit függönyrendszerek szolgálják, amelynek központi része a nézőtéri, úgynevezett görög függöny. Ez utóbbi a nézőtéri székekkel megegyező anyagú és színű, amelyen a karzati díszítősornak megfelelő arannyal hímzett díszítő elemek jelennek meg.

A régi épület nettó alapterülete 2260 m? volt, ezzel szemben a megvalósult újjáépített művelődési központ nettó alapterülete 3240 négyzetméter lett.

Szöveg és fotó: P.Z.
 
 



2003. március 12., szerda 23:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület