CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Zöld munkaerőpiac - lehetőségek és elvárások

Egész napos szakmai konferenciát és állásbörzét szervezett a NYME Erdőmérnöki Kara

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara kiemelkedően fontosnak tartja a fenntartható fejlődés feltételeinek biztosítását az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a környezet- és természetvédelem területén jelentkező feladatok szakszerű megoldásához szükséges szakképzettség biztosításában. Ennek érdekében az Erdőmérnöki Kar Egyetemi szintű erdőmérnöki, környezetmérnöki és környezettudományi képzést, valamint főiskolai szinten természetvédelmi- és vadgazdálkodási mérnök képzést folytat.

    A Zöld munkaerőpiac szakmai konferencia célja a végzett hallgatók érvényesülésének, a munkaerőpiacon való hatékony elhelyezkedésének vizsgálata. A soproni Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpontban tartott rendezvényen a szervezők a társegyetemekkel – Miskolci Egyetem, Veszprémi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szent István Egyetem – közösen kívánták feltárni a szükséges tennivalókat, feladatokat.
    A március 12-én, Sopronban tartott szakmai konferenciát az erdőgazdálkodási, vadgazdákodási és természetvédelmi szekciókban rendezték meg, és azz az évente megtartott állásbörze egészítette ki. Körülbelül kétszáz hallgató, munkaadó oldalról pedig, közel ötven fő, valamint a társegyetem részéről szintén negyven-ötven fő vett részt a rendezvényen, amelynek tapasztalatairól Dr. Mészáros Károly a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja elmondta: a rendezvény konkrét "hatékonysága" nem mérhető. A börzére kiadásra került egy könyvecske, amelyben a jelentkező cégek, intézmények állásaikat hirdetik. Nagy az érdeklődés a munkaadók az alkalmat a végzősökkel való kontaktusteremtésre használják fel.
    Nem csak állásajánlatok hangzanak el ilyenkor, hanem az alsóbb éves hallgatók számára a tudományos munka, tudományos tevékenységhez szükséges kísérleti helyek lehetőségét is felajánlják, valamint a diplomamunkákkal, a nyári gyakorlattal kapcsolatos megbeszélésekre is sor kerül.
    A hallgatók elhelyezkedésének az aránya sem mérhető mutatókkal. A tapasztalatairól szólva Dr. Mészáros Károly dékán azt is elmondta, hogy ezt a kérdést, ők maguk is feltették a a társegyetemeknek. A soproniak esetében hatvan százalék körüli a szakterületen való elhelyezkedés aránya, amelynek összességében ötven százalék körüli az értéke. A tapasztalatok szerint egy-másfél év után találják meg helyüket a környezetvédelmi szakemberek.
- Ezt az arányt kevésnek tartjuk - jelentette ki a dékán, hozzátéva: ez volt az egyik indoka annak, hogy úgy gondolták: az elhelyezkedés hatékonyabbá tétele céljából összefogásra, közös cselekvésre van szükség.
- Úgy gondoljuk, hogy egy olyan országban, amelyik az Európai Uniós csatlakozást követően három milliárd forintnyi összeget fog környezetvédelemre költeni, ahhoz hogy megközelítse az elvárt környezeti állapotot, szükségesek lesznek a szakemberek is.
    Az előrejelzések szerint is néhány éven belül igen fontos pálya lesz a környezetmérnöki pálya. A közelmúltban e a természetvédelmi mérnökképzés is beindult, amelyre ötszörös a túljelentkezés - jelentette ki Dr. Mészáros Károly intézetigazgató egyetemi tanár.

T.É.



2003. március 13., csütörtök 02:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület