CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Balassi és Lengyelország- Nemcsak díszsorfal... március 15 egyetemistákkel- Sportminisztérium államtitkára Sopronban- Budapest elárulva: Gorka Pál könyvbemutatója- Uniós nyelvvizsga Sopronban

Balassi és Lengyelország irodalmi est A Magyar - Lengyel Baráti Kör szervezésében  2003. március 14-én, pénteken, 17.00 órakor a Balassi és Lengyelország című irodalmi estre várják a soproniakat a Vas és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium Klubjában. Az est közreműködői: Előadás: Juhász Andrea irodalomtörténész, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Oktatója. Énekelt Versek: Rajnai Gábor (Lant, Csembaló) T. Horváth József (Gitár) Verset mond: Bársonyi Katalin, Bognár László - Széchenyi István Gimnázium Bors Anikó - Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) Révai Gergely - Vas és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium.

Nemcsak díszsorfal... A Nyugat-Magyarországi Egyetem a soproni március 15-i városi ünnepség egyik főszervezője. A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) és a város egymás felé való közeledésének egyik jele, hogy idén az egyetem az egyik főszervezője a soproni március 15-i városi megemlékezésnek. Mint Tóth Mariann, a rektori hivatal vezetője elmondta, ez az első alkalom, hogy a díszegyenruhás soproni egyetemisták nemcsak díszsorfalat alkotnak, hanem az egyetem szervezi a városi ünnepet. A március 15-én, a Petőfi téren délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepély vezérszónoka dr. Faragó Sándor, az NYME megbízott rektora lesz, a műsort többek között az egyetem kulturális-öntevékeny csoportjai szolgáltatják. (Educatio Press)

Sportminisztérium államtitkára Sopronban Március 14-én Sopronba látogat Mesterházi Attila Gyermek, Ifjúsági Sportminisztérium politikai államtitkára, aki Walter Dezső polgármesterrel való tárgyalását követően a polgármesterrel közösen a Káposztás úti sporttelepre is kilátogat, ahol a stadionrekonstrukciós építkezést tekinti meg.

Budapest elárulva: Gorka Pál könyvének bemutatója A Soproni Erdélyi Kör március 16-án, vasárnap, 17 órakor könyvbemutatóra hívja a soproniakat, amelyen v. Gorka Pál Budapest elárulva című könyvének bemutatójára kerül sor; a könyvet Eszter Elemér, az Esterpress Kiadó tulajdonosa ajánlja a résztvevőknek. Az Erdélyi Házban tartott könyvbemutatót követően v. Gorka Pál amatőr grafikus kiállítását Sz. Nagy Sándor festőművész nyitja meg.

Uniós nyelvvizsga Sopronban Az idei évtől a soproni egyetemisták olyan német nyelvű nyelvvizsga-bizonyítványt szerezhetnek, mely az egész unióban elfogadott.
Idén vezették be a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegennyelvi Központjában azt a német nyelvű Österreichisches Sprachdiplom-ot (ÖSD), melyet az Európai Unió összes tagállamában és azok egyetemein is elfogadnak. Madaras Barbara, az Idegennyelvi Központ munkatársa arról tájékoztatott, hogy az új ötfokozatú vizsgarendszer a Magyarországon hagyományos eljárással ellentétben nem a nyelvtani és a lexikai tudást vizsgálja, hanem azt, hogy a vizsgázók mennyire tudnak németül kommunikálni. Azt tartja szem előtt, amit egy cég egy diplomás, németül tudó fiatal szakembertől elvár: hogyan tud német nyelven telefonbeszélgetéseket lebonyolítani, prezentálni, tárgyalni, érvelni. Az ÖSD-vizsga egynyelvű, az érettségit tehát csak különbözeti vizsga letétele után váltja ki, viszont a felsőoktatási intézmények nagy részében plusz pontot ér felvételikor, és elfogadják, mint a diplomához szükséges nyelvvizsga-bizonyítványt. A vizsgára az egyetem természetesen biztosít felkészülési lehetőségeket. Az ÖSD-vel kapcsolatos kérdések információs drótpostacíme: osd@emk.nyme.hu. (Educatio Press)



2003. március 13., csütörtök 16:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület