CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ötszázmilliós igény gazdaságfejlesztésre

    Ötszáz millió forintos gazdaságfejlesztési támogatásra vonatkozó kérelmet  nyújt be a kormányhoz a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési  Tanács, erről március 6-i ülésén határozott Zalaegerszegen.
    A nyugat-dunántúli fejlesztési tanács az elmúlt években már többször is jelezte, hogy kedvezőtlennek és a régiót sújtónak ítéli az országos GDP-arányok alapján működő központi támogatás-elosztási  rendszert, mert az nem veszi figyelembe a régiók  eltérő gazdasági  szerkezetéből adódó sajátos fejlesztési, illetve költségigényeket. A tanács szerint a régióban ugyan kialakultak a fejlesztési  forrásokat a gazdasági, oktatási és más szervetekhez ellenőrzötten  eljuttató hálózatok. Ezek a források azonban nem elegendők ahhoz,  hogy a magasabb hozzáadott értékkel termelő, versenyképes  vállalkozásokat helyzetbe hozzák és befektetéseket vonzzanak.
- Nincs megfelelő kutató-fejlesztő kapacitás, szakképzett  munkaerő, a kis- és középvállalkozások zöme képtelen bekapcsolódni a  globális munkamegosztásba. Hiányoznak a támogató  központok, amelyek  az innovációs programok és eladható termékek előállítását, a  szolgáltatások kifejlődését elősegítik - fogalmazta meg a testület. A testület hangsúlyozza: ezek tényezők a gazdasági  szerkezetváltás második - már nem extenzív - lépcsőjének  végigjárását sürgetik a régióban.   Nyugat-Dunántúlon – országos mintául szolgáló kezdeményezések formájában – kialakultak azok a szakmai kontroll alatt működő iparági és gazdaságfejlesztési hálózatok, melyeken keresztül biztosított a gazdaságfejlesztési források hatékony felhasználása, s a piacképes fejlesztési elképzelések megvalósulásának elősegítése érdekében a források közvetlen eljuttatása a gazdasági egységekhez, kutató intézetekhez, illetve a felsőoktatás és a szakmai középfokú oktatás intézményeihez.
    Nyugat-Dunántúl gazdasága mára telítődött azokkal az alacsony hozzáadott értéket termelő külföldi tulajdonú vállalkozásokkal, melyek elsősorban az olcsó munkaerő nyújtotta előnyökön alapuló extenzív fejlődést szolgálták. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, valamint a munkaerőért folytatott egyre élesebb verseny gerjesztette folyamatok következtében Nyugat-Dunántúl egyre kevésbé szolgál megfelelő telephelyként ezen vállalkozások számára. Az említett struktúraváltás hiányában viszont a Régió még nem felkészült a magasabb hozzáadott értéket és nagyobb felkészültséget igénylő munkahelyeket teremtő beruházások aktív vonzására, s majd fogadására.
    A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ezért úgy  határozott: levélben kéri a Miniszterelnöki Hivatalt, a gazdasági,  munkaügyi és az oktatási tárcát, hogy összehangolt  módon 500 millió  forint gazdaságfejlesztési keretet biztosítson a régió számára. Ez  fedezetet teremtene 2003-2004-ben a szerkezetváltáshoz  elengedhetetlen fejlesztésekre.

K.E.



2003. március 13., csütörtök 23:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület