CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Nemzeti operafilmünk

Hang és kép



Arról már beszámoltam, hogy március 14-én a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulói a Városháza elé vonultak, s átadták a polgármesternek saját 12 pontjukat - arról azonban nem, hogy ők már csütörtökön ünnepi hangulatban voltak: reggel fél nyolctól a Savaria Moziban az egész iskola megtekintette a Bánk bán című magyar operafilmet, melyet Káel Csaba rendezett, az operatőr pedig a méltán világhírű, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos.

A film eleje meglehetősen talányos. Aztán meg is feledkezünk e képsorokról, nézzük az olvasmányainkból, tanulmányainkból, operaelőadásból ismert történetet immáron filmben megjelenítve - ám a végén megkapjuk a magyarázatot; mindenkinek újból eszébe jut a film eleje... és ezáltal mintegy gondolatban újra végigpereg az egész történet... Igazán pompás megoldás!

Mint ahogyan a helyszín kiválasztása - Régiónkban, a jáki templomban forgatták a film legtöbb jelenetét -, valamint a fényképezés is az. A díszlettervezők és díszletezők fantasztikus munkát végeztek. A fényképezés... Sok-sok pillanata adódott a filmnek, amikor az ember úgy érezte: kimerevíteni(!), képet készíteni belőle(!) - olyan lélegzetelállítóan szép...

Az operaénekesek igazi filmszínészi alakításokat nyújtottak, különösen Rost Andrea és Marton Éva szerepformálását emelem ki - igaz, lehet, hogy e megállapítás erősen szubjektív, vállalom. "Ottó" is meggyőzte a nézőt: mennyire szeretné meghódítani Melindát.

Voltak vélemények, nem túl kedvezőek is, melyek a kiözönlő tömegben megütötték fülemet: "Ehelyett akár felvehették volna az operát az Operaházban és kész - nevetséges, ahogyan eltúlzott gesztusokkal hadonásztak az énekesek!" Volt, aki a szövegérthetőséget kritizálta.

Tekintsék meg Önök is! Rangos időtöltés.



A kép forrása: http://www.kodak.com/KR/images/ko/motion/incamera/janu02/bankBan.jpg

- gyöngyös -



2003. március 16., vasárnap 20:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület