CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Tiltakoznak a Rába elterelése ellen

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a környezet védelme mellett foglalt állást

Politikusok, környezetvédők  a szibériai folyók megfordításához, Bős-Nagymaroshoz   hasonlítják azt a tervet, amely a Rába mint egyik utolsó, természetes állapotában megőrzött folyónk  elterelésével oldaná meg a Balaton vízutánpótlását

    A környezetvédők és a Rába menti települések tiltakozása mellett a Rába elterelése ellen a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is határozatot hozott csütörtöki zalaegerszegi ülésén. Amint az a határozati javaslatban is olvasható, a tanács ellenzi a Balaton időszakos vízhiányának a Rába-folyó vizének részleges elterelése által történő pótlását, amelyet ökológiailag megalapozatlannak talál. A Rába elterelésével okozott potenciális környezeti, társadalmi és gazdasági károk nem állnak arányban az általa elérhető idegenforgalmi eredményekkel. Ezen elképzelés ellentmond az Európai Unió Víz Keret Irányelvének, a fenntartható fejlődés elvének és az óvatosság, megelőzés elvének. A Tanács ezért felkérte a Balaton Fejlesztési Tanácsot, hogy vizsgálja meg, milyen más módon lehetne a térség idegenforgalmi helyzetén javítani. A Tanács ugyanakkor felkérte a Nyugat-dunántúli Régió területén illetékes hatóságokat, hogy amennyiben az elképzelés hatáskörükbe kerül, azt különös gondossággal, a régió ökológiai, gazdasági és társadalmi érdekeinek messzemenő figyelembevétele, és a lakosság, érintett települések és egyéb társadalmi, gazdasági szereplők széles kö- rű bevonása mellett vizsgálják meg.

    Először az elmúlt évben, a Balaton különösen alacsony vízszintje miatt fogalmazódott meg a szándék a vízutánpótlás megoldására. A Balaton Fejlesztési Tanács ezért 2002-ben pályázatot írt ki, az elkészült tanulmány a Rába elterelését javasolta. A Balaton turisztikai hasznosításának fontosságát természetesen a Rába elterelését ellenzők sem kérdőjelezik meg. A tiltakozók azonban úgy látják, hogy az eljárás az Európai Unió egyik alapelvét, a partnerséget is sérti. Valószínűleg sok tiltakozást előzhetett volna meg, ha a Rábára vonatkozó tanulmány elkészítése előtt a megfelelő szervezetekkel konzultálnak az érintettek, s közösen próbálnak olyan megoldást keresni, mely a Balaton vízutánpótlását úgy oldja meg, hogy nem veszélyeztet egy másik természeti értéket. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a társadalmi részvétel és a nyilvánosság erősítésére március 6-i ülésén hozott határozatot. A Tanács úgy döntött, hogy kidolgoz egy kódex-et, mely pontosan szabályozza a civil társadalom bevonását a területfejlesztési folyamatokba.

    A Balaton vízminősége az elmúlt évben az alacsony vízszint ellenére is kedvező volt, rendszeresen jó minősítést kapott. A Balaton vízszintjének ingadozása természetes folyamat, lévén a Balaton egy viszonylag nagy felületű, sekély vizű tó, amely emiatt érzékeny a vízbázis vízkészletének változásaira. A tó vízminősége is azt jelzi, hogy a folyamat természetes, a jelen vízhiányos időszak nem egyedülálló. Ma már szerencsére úgy tűnik, a természet valóban megoldja a problémát, s nem lesz szükség a vízutánpótlásra. Kérdéses azonban, hogy a mai, megnyugtatónak tűnő helyzet hosszú távon jelent-e megoldást, megnyugtatja a Balaton turisztikai hasznosításáért aggódókat. Ezért fontos, hogy olyan megoldás szülessen, amely nem sérti sem a Balatont, sem a Rábát féltők érdekeit. Markó Péter vasi elnök és a régió alelnöke ugyanakkor elmondta, nem tud elképzelni olyan tanulmányt, amely őt arról meggyőzné, hogy a Balaton megmentése a Rába elterelésével oldható meg. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ülésén felszólalt dr. Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség megbízott igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács megbízásából készült tanulmány most csak azt vizsgálta, hogy van-e egyáltalán lehetőség a Balaton vizének pótlására. Elmondta azt is: a Balatoni Fejlesztési Tanács decemberi ülésén határozatot hozott arról, hogy további tanulmányokat készítenek a megvalósítás előkészítésére. Dr. Molnár Gábor szerint, amíg nincsenek megalapozott szakmai anyagok, melyek részletesen vizsgálják a kivitelezés lehetőségét, addig nem lehet megalapozott döntést hozni.

    A Balaton Fejlesztési Tanács által elmúlt évben kiírt pályázat nyertese a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet Rt. (VITUKI Rt.) lett, amely a tanulmányt 2002 decemberében készítette el. A tanulmány összegző megállapítása szerint a legkedvezőbb, a tanulmány által megvalósíthatónak ítélt megoldás a Rába folyóból   magas vízszinti állapota esetén   történő vízpótlás, melynek során árvízi tározó és felszíni csatorna útján szabályozottan jutna a Balatonba víz. Elsősorban megvalósíthatósági (vízügyi, mérnöki szempontból) vizsgálták meg a Balaton vízpótlását. A tanulmány egyöntetű támogatást csak a Balatoni Fejlesztési Tanács, illetve az idegenforgalmi ágazat részéről kapott. A Rába elterelésének ötlete nem csak a zöld- szervezetek és az érintett települések felháborodását váltotta ki, hanem a vízügyi szakma egyes képviselői is óvatosan bár, de ellenérzésüket fejezik ki, tekintettel az eltérő vízminőségre és az elterelés vízügyi, környezetvédelmi kockázataira. A javasolt változat megvalósítása esetén a Rába szabad vízkészletének kivétele Körmend fölött történne, majd a víz a Csörnöc-Herpenyő vízrendszerén jutna Vasvár közelébe, ahol egy mesterségesen kialakított egybefüggő 5,1 km hosszúságú és 2,4 m átmérőjű felszín alatti csatornában (alagútban) folyna a víz nyílt felszínű áramlással, míg eléri a Zala vízrendszeréhez tartozó Sárvíz medrét. A Sárvízen vezetett víz Zalaegerszeg alatt érné el a Zalát. Így a víz további 72 km-t utazva jutna el a Balatonba a Kis-Balatonon keresztül. A Rábából történő vízátvezetéssel, melynek várható költsége 3 milliárd forint, a Balaton időszakos vízhiánya pótolható. A javasolt vízpótlás megvalósítására vonatkozó végső döntés meghozatalához azonban részletes környezeti hatásvizsgálat készítése és részletes műszaki tervezés szükséges.

    Most dolgozzák ki a Rába Folyógazdálkodási Tervét, amelynek felelőse a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Ezen tanulmány alapkoncepciója a “teret a folyónak,” azaz a Rába ökológiai szempontokat is figyelembe vevő árvízvédelmi terve, a természeteshez közeli állapotban megmaradt Rába ökológiai adottságaira építő vízi turisztikai hasznosítása. A jelenleg is készülő Vas Megyei Területrendezési Terv szintén fontos ökológiai, idegenforgalmi szerepet szán a Rába folyónak.  A Rába magas vízállásának esetleges elvezetése további ökológiai, gazdasági károkkal járna: az árvizek elmaradása az ártéren még megtalálható ártéri erdők és nedves rétek elpusztulását okozza. A magas vízállás teszi lehetővé, hogy a Hanság, amelyet szintén gazdasági okból csapoltak le, megfelelő vízutánpótlást, öntözési lehetőséget kapjon, ami mind természeti, ökológiai, mind agrárgazdasági szempontból súlyos következményekkel járna. Az elterelés érintené a tervezett Csörnöc Tájvédelmi Körzetet, mivel a csatornává szélesített Csörnöc gyakorlatilag minden természeti értékét elveszítené.

K.E.



2003. március 17., hétfő 10:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület