CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok

    Nem nagyon érvényesül már az a babits-i elv a mai magyar oktatásban, amely szerint a középiskolában beszélni és gondolkodni kell megtanulnia a diáknak - hangzott el a Vermes Miklós Fizikus tehetségápoló Alapítvány Kuratóriuma és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Sopron Városi Csoportjának elnökségi ülésén Sopronban.
    A MTESZ-székházban tartott eseményen Nagy Márton, a közelmúltban Rátz tanár úr-díjjal kitüntetett fizikatanár beszámolt a 2001/2002. tanévben végzett fizikusi tehetséggondozó munkáról, amelynek keretében az alapítvány több mint három évtizede szervezi és bonyolítja hagyományos fizikaversenyeit, a versenyeket előkészítő konferenciákat, valamint az általa alapított díjakkal kitünteti az arra érdemesnek talált intézményeket és fizika-tanárokat, a versenyt segítőket.

Wiedemann László és Nagy Márton

    Nagy Márton arról is beszámolt, hogy a jövőben tovább szeretnék folytatni tehetségápoló munkájukat, annak ellenére, hogy az Oktatási Minisztérium – amely tíz éve segíti az alapítvány több mint három évtizedes munkáját – az idei évtől megszüntette a Fényes Imre Olimpiai Válogatóverseny és a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny támogatását. Mindkét tanulmányi verseny igen nagy népszerűségnek örvendett a Kárpát-medencében. Az OM jelenleg csak a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaversenyt támogatja.

    A Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt, amely a környező országok magyar anyanyelvű fiatalkait gyűjti egybe, az idén még megrendezik, jövőre sorsa már bizonytalan, a Fényes Imre Olimpiai Válogatóversenyt, amelyen a román nemzeti válogatott is részt szokott venni – anyagiak hiányában – idén már nem tudták megtartani. Minden nehézség ellenére megrendezték és lebonyolították a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaversenyt, valamint a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikummal közösen a Békésy György Fizika Emlékversenyt.

    A versenyek iránti érdeklődés nagy, hiszen a Mikola-versenyre az elmúlt tanévben 7600 tanuló jelentkezett, a Vermes versenyre pedig, szintén ezernél is többen. Mindezek ellenére a szaktanárok egyöntetű véleménye szerint, évről évre csökken a kreatív tanulók száma, illetve a döntőbe jutott tanulók tudása. Kevesebb jól tanuló és megfelelő tudású tanuló van, mint 15-20 évvel ezelőtt - mondta Nagy Márton, akinek véleményét megerősítette az ülésen jelenlévő Wiedemann László, fizikus, aki több évtized tapasztalatára hagyatkozva a jövőbeni versenyeket illetően formabontó újításra tett javaslatot. Wiedemann László úgy véli, hogy a magyar tantervek a fizikaoktatást – az alapos ismeretterjesztésre sem elegendő óraszámmal – oly mértékben negligálták, hogy a gyengébb képességűek középszintre való felzárkóztatása mellett, az igazán tehetséges tanulók kreativitásának kibontakoztatásának igen kevés lehetősége adott. Ezért a fizikus a jövőben az olimpiai előkészítő fizikaverseny helyett egy komplex természettudományi verseny megtartását javasolja, olyant, amely például a fizika és filozófia kapcsolatán épülne, amely segítségével, akár egy természettudományokban jártas és jól képzett "szellemi elit" létrehozásában játszana szerepet, amely folyamat talán elindítója lenne egy, a mai szellemi, erkölcsi, tudásbeli középszerűségből való felemelkedésnek.

- A fiatalok tanításánál nagyobb feladatot csak az kap az élettől, akire a tehetségek gondozását bízza a sors - mondta Nagy Márton, aki a sok munkával megszerezhető magas műveltséget és nagy tudást – a porosz iskolát – tartja a tanítás egyetlen hatékony módszerének, a nemzet felemelkedése egyetlen útjának.

    A tehetséggondozásnak évezredekre visszavezethető hagyománya ismert. Már az ókori népek is nemzeti értéknek tartották a tudást. A tehetséggondozás pedig az egyetlen olyan befektetés, amely biztosan megtérül - vélte Nagy Márton fizikatanár, aki többi, tehetséggondozásban vele együtt fáradhatatlanul dolgozó társaival együtt, annak ellenére, hogy az eddig fizika-tehetséggondozás fellegváraként számontartott Sopron recsegni-ropogni látszik, mégis bízik abban, hogy a jövőben tovább folytathatja évtizedekkel ezelőtt megkezdett munkáját, amelyben – amint azt elmondta – "semmi különöset nem tesz", csak azt, amit annak idején tanáraitól látott, a Debreceni Református Kollégiumban.

A Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány Kuratóriuma és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Sopron Városi Csoportjának elnökségi ülésén Nagy Márton bemutatta a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány 2002. évi Vermes-évkönyvét, amelyben a fizikaversenyek feladatai, résztvevői, az alapítvány tehetséggondozói munkájáról szóló beszámoló mellett, gondolatébresztő megfogalmazásban, annak jövőbeli tervei is olvashatók.

T.É.
 
 



2003. március 18., kedd 20:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület