CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Az EU közvélemény felkészítő kommunikáció Sopron városi programja

    Sajtótájékoztatón ismertette Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő, Kozma Adrienn EU-programkoordinátor és  Hanzséros Ágnes főtanácsadó és az  EU közvélemény felkészítő kommunikáció Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata programját.

    Március 21. az Európai Iskolák Napja. Először vesznek részt a magyar, illetve soproni iskolák ezen a nemzetközi programnapon. Az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány támogatásával Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata is bekapcsolódik a közvélemény felkészítési programba, melynek keretén belül az oktatási intézmények kreatív módon dolgozzák fel az európaiság témakörét, továbbá teret biztosítanak a diákoknak, hogy megosszák egymással véleményüket a csatlakozásról.

    A sajtótájékoztatón elhangzott:
    A középiskolások többsége még nem potenciális szavazó, de a programok felhívják a figyelmet a népszavazás jelentőségére, a fiatalok szórakoztató módon foglalkoznak a csatlakozás fontosságával, érdekeik és érintettségük megértetése kihat a családokra, a felnőttekre is.
    Minden iskola készít egy EU-s sarkot, a nap további eseményei iskolánként eltérőek:

1. Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium

11 órától /a 4-5. tanórában a Széchenyi és a Berzsenyi Gimnázium végzős diákjai a Líceum Dísztermében egy konzultációs fórumon vesznek részt; ennek vendége: dr. Szájer József.- ennek a programnak az elején egy rövid ismertető /kb.20 percig tart/ hangzik el berzsenyis diákok részéről. A téma vázlatosan: az EU története, Magyarország és az EU, egy iskolai felmérés néhány adata az EU-tagsággal, népszavazással kapcsolatosan;- a program elejére felhozzák a rajzosok azokat a produkciókat, amelyeket előzetesen az EU-csatlakozással kapcsolatosan elkészítettek /paravánokon lesznek kiállítva, a találkozó mintegy díszletéül szolgál/.

2. Széchenyi István Gimnázium

Az előző programon részvétel, továbbá az iskola főlépcsőjének fordulóján, szembeötlő helyre egy nagyméretű (6,5 m hosszú, 1,5 m széles) faléces faliújságot készítenek, amelynek a lépcső tagolódásával összhangban külön szelvényei lesznek. Az egyes szelvények más-más tematika szerinti információs anyaggal lesznek megtöltve. Az utolsó szelvény nagyméretű üres felülete a spontán reakciók írásos feljegyzésére ad lehetőséget.

3. Fáy András Gazdasági Szakközépiskola

A délelőtt folyamán minden osztályban legalább két órán keresztül a tanítás az EU jegyében történik, szünetekben az aula kivetítőjén EU-s témájú filmeket nézhetnek a tanulók.
11 órakor az iskola udvarán a nap emlékére EU fa kerül elültetésre, együttműködve a Castanea civil szervezettel. Az eseményt megnyitja Kalmár István, Alpolgármester Úr

4. Szent Orsolya Gimnázium

Az intézmény március 12. és április 12 között folyamatosan rendez EU-s eseményeket:
Európaiságunk a magyar irodalomban (Irodalmi összeállítás a diákszínpadon. Előadja a XI. évfolyam)
Ki ismeri jobban az Európai Uniót ? (Vetélkedő a gimnáziumi tanulók részére. Szervezők: 11.ag osztály tanulói)
Kézfogások c. rajzkiállítás az iskola aulájában (Téma: Az európai népek kapcsolata. A megnyitón elhangzik az Európa Himnusz.)
Európa fasor ültetése az iskola udvarán
Európa – túra (Tavaszi séta a Soproni parkerdőben az ált. iskolás tanulókkal)
Környezetvédelemmel Európába (Hulladékok eltakarítása a Sopron környéki erdőkben: 5-10. évfolyam)
Az Európa-napok beépülése a tananyagba:

-Irodalomban: európai költők, írók műveinek feldolgozása, tanulói elemzések
-Történelemben: az EU intézményeit, történetét, az integrálódást dolgozzák fel.
-Földrajzban: Termelési adatokkal bizonyítjuk az EU és a többi integráció vezető szerepét a világgazdaságban. Részletesen megismerik a tag és tagjelölt országokat.
-Osztályfőnöki órán faliújság készül figyelemfelhívó jelleggel. A megbeszélések témái kiterjednek az EU kihívására, az oktatásra, toleranciára, diszkriminációra, környezetvédelemre stb.
-Rajz és művészettörténetben az euro pénzeken lévő és más híres épületekről, az EU jelképeiről végeznek kutatásokat a tanulók
5. Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola

Az intézmény egy "Was Europa bewegt?"- elnevezésű osztrák-magyar programmal készül a csatlakozásra a bécsi Rainer Gimnáziummal közösen.
A projekt középiskolákat szólított meg, hogy tájékozódjanak az ifjúságot érintő kérdésekben. A tanulók kölcsönös látogatások során interjúkat készítenek intézetekben: Családsegítő Intézetben, Ifjúsági Információs Központban, Munkaügyi Központban, bankoknál stb., hogy minél pontosabb képet kapjanak a két ország ifjúságának életkörülményeiről, tanulási és munkalehetőségeiről, kulturális és sport programokról és a fiatalokat fenyegető veszélyekről. A projekthez kapcsolódóan kaptak meghívást a Rainer Gimnáziumtól a nemzetközileg meghirdetett "Európa Tavasz"- napra. A 10 órakor kezdődő programot a két iskola kórusának előadása nyitja magyar és német dalokkal, melyet meghívott vendégeink előadása követ. Osztrák részről Harald Ettl úr, az Európai Parlament tagja fog beszámolni a diákok számára biztosított csereprogramokról. Magyar szemszögből dr. Szekeres Csaba önkormányzati képviselő világítja meg a továbbtanulás és munkavállalás kérdését, ismerteti Sopron város EU- csatlakozás kapcsán felmerülő elképzeléseit, terveit. A közös programon a vendégeket egy nemzetközi büfé várja jellegzetes osztrák és magyar ételekkel.

6. Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola

A délelőtt folyamán minden tanár EU-s témájú órákat tart. EU-s tablókat készítenek iskolai és osztályszinten.
Április 10-én EU-s vetélkedőt tartanak osztályonként 10 fős csapatokban.

7. Középiskolai Kollégium

Márc. 21-re EU faliújság készül. Unióval kapcsolatos anyagokból EU polcot alakítanak ki a könyvtárban.

8. Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola és Kollégium

A tanítási órákon az osztályok videón megnézik az “Agrárgazdaság EU kitekintéssel” címü filmet. Az iskola folyosóira kiteszik az EU-s zászlókat.

9. Handler Nándor Szakképző Iskola

Rajzverseny megrendezése: téma az EU országai, jellemzőivelaz alkotások kiállítása
Ételbemutató az EU országok jellegzetes ételeiből. EU előadás a zártláncú TV-n keresztül. Videovetítés az EU-ról. Ismerkedés az EU-s honlapokkal.

10. Vas-és Villamosipari Szakképző iskola és Gimnázium

EU tematikájú iskolaújság különszáma jelenik meg. EU polc kerül kialakításra a könyvtárban, EU-s témájú kérdőívet töltenek ki a tanulók. EU honlapot készítenek az iskola honlapján belül, ahol internetes web oldalak gyűjteménye található. Az órákon EU- s témájú témák felvetése.



 Sopronnak történelméből eredő kötelessége a sokszínű, gazdagabb európai jövőt választani, hiszen a város évszázadokkal ezelőtt már kitárta kapuit az Európai kultúra előtt, ami nyomon követhető történelmi, zenei, műemléki örökségében is - szólt Walter Dezső Sopron lakóihoz intézett üzenete, amely a sajtótájékoztatón is elhangzott:
A "vasfüggöny" lebontásával, 1989 augusztusában ismét kaput nyitott Európára.
Ezt a tettét, történelmi tettként emlegetik nem csak Európa szerte, de a világ népei is.
Amint Önök is érzékelik egyre több hír szói a médiában a csatlakozásról.
Át kell éreznünk és meg kell értenünk, hogy a magyar nemzet a többi csatlakozó országgal sokszínűbbé, gazdagabbá, erősebbé teszi az Európai Uniót, s mi pedig csak az egyesült Európában lehetünk igazán sikeresek.
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány pályázat útján, különböző programok finanszírozásában segít, hogy felkészülten dönthessünk. A Közalapítvány többek között arra kéri a településeket, hogy sajátosságaikat figyelembe véve olyan "Hozomány programot" készítsenek, ami csak rájuk jellemző és amit büszkén visznek Európába.
Mit adhatunk mi soproniak Európának?
Mire vagyunk a legbüszkébbek?
Sopron történelmi öröksége a HÜSÉG. A város történelme során már többször bebizonyította hűségét, 1277-ben, amikor is a soproniak IV. László Királyhoz való hűségük jutalmául elnyerték a kiváltságos jogokat biztosító szabad királyi város rangját, az 1921-es Népszavazáskor, amikor a város a magyarsághoz, a magyar nyelvhez hűen a Magyar Nemzet mellett döntött, s ennek jutalmául kapta a Civitas Fidelissima: a Leghűségesebb város elnevezést, s 1989 augusztusában a Páneurópai Piknik eseménnyel kaput nyitott Európára, a világra.
Úgy gondolom, hogy Sopron városa "Hozományként" a HÜSÉG szimbólumát, a Várostornyot a Hűségkapuval, a város műemlékeit. s a történelmi borvidék kincsét a Soproni Kékfrankost viheti büszkén Európába.
Kérem, támogassanak ezen  elgondolásunkban, és a soproni  programok megvalósításában - intézi üzenetét Walter Dezső Sopron Megyei Jogú Város polgármestere Sopron lakóihoz.
 
A továbbiakban az áprilisi Soproni Európa Napok programját ismertették a sajtótájékoztató résztvevői.

Április 4. péntek
17.00 óra: Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ „A siker titka az EU-ban fiataloknak"- fórum fiataloknak beszélgetés az alábbi témákban:
• Kihívások a csatlakozás után
• Mennyit ér a diploma?
• Lehetőségek, feltételek az ausztriai felsőoktatásban

Április 5-6. szombat vasárnap
Fő téren kézműves kirakodó vásár- a szegedi Ördögszekér szervezésében
Április 5. szombat
10.30 óra: Helyi és külföldi fúvószenekarok, mazsorettek felvonulása a Deák térről indulva a városon keresztül, a Fő téren közös műsor.
13.00-17.00-ig Két helyszínen: a Várkerület-Várfalnál, valamint a Fő téren helyi zenei együttesek szórakoztatják a közönséget.
14.00-18.00-ig A harmadik helyszínen, a Sportcentrumnál felállított rendezvénysátorban a fúvósok váltják egymást, majd
18.00 órától könnyűzenei együttesek lépnek fel. (Buli zenekar, Picasso Branch, Help, Betty Love)

Április 6. vasárnap a Fő téren lesznek szórakoztató műsorok, amelyek szervezése folyamatban van.
9.00 órakor: az  MTV műsorán „Fő tér" Sopron 40 perces műsora kerül vetítésre.
2003. április 12 -én, szombaton Eu népszavazás

A szavazás napján a Junior Chamber International magyarországi szervezetének Sopronban tartandó Tavaszi Konferenciáján való részvétel, amelyen képviselteti magát a szervezet alelnöke Belgiumból, valamint a város vezetői, és a város gazdasági életének jelentős személyiségei.
A rendezvény helyszíne a Pannónia Med Hotel 9.00 és 11.00 óra között bárki részt vehet a konferencián.
19.00   órától   könnyűzenei   műsorral,   majd népszavazásról  fellelhető információk közlése a nagyközönséggel
22.00 órakor tűzijátékkal zárul a nap.
  



2003. március 20., csütörtök 19:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület