CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

"Az EU házhoz jön" - Európai Uniós szeminárium és konferencia mikro-, kis- és középvállalkozások részére

A Gazdasági és Közlekedési minisztérium 150 kistérségi felkészítő programja

    A kiskereskedelem, az építőipar a szőlészet és borászat szakszemináriumok iránti érdeklődés volt a legélénkebb Sopronban – a faipar, gépipar, valamint a vendéglátás mellett – a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara, az Ipartestületek Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége segítségével szervezett “Az EU házhoz jön” című országos felkészítő programon .

Berényi Ferenc az  ITD  képviseletében köszöntötte a megjelenteket

    A mai soproni rendezvényen több mint kétszázan vettek részt a B.W. Pannonia Med Hotel Európa termében, ahol a résztvevőket Walter Dezső, Sopron polgármestere köszöntötte, aki elmondta: a délelőtti szekcióülések sikere, valamint a délutáni plenáris ülés egyaránt megerősítette abban a meggyőződésében, hogy eddig is az EU része voltunk, és, hogy a jövőben is a része leszünk.

Walter Dezső polgármester: Sopron életének a három jelentős évszáma mellé 2003.  is hozzáíródik
    A mesterségesen létrehozott határok el fognak tűnni - mondta a polgármester, aki hozzátette: Sopron mindig tisztelettel és szeretettel fogadja a városba jövőket.
    A Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara részéről Horváth Vilmos elnök szólt a résztvevőkhöz. Kijelentette: az EU gazdasági körülményei között a kamaráknak meghatározó szerepük lesz a vállalkozások kihívásokra való felkészítésében.
Horváth Vilmos: Felkészült vállalkozók és erős kamara csatlakozzon

    Erős kamarákra van szükség, úgy ahogyan eddig is a Gazdasági Minisztérium első számú támaszai voltak a kamarák - jelentette ki Horváth Vilmos elnök.
    A magyar kormány kis- és középvállalkozás fejlesztési politikájáról  Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter tartott előadást.
- Az uniós csatlakozás sikere nem a kormány, hanem a a vállalkozók, a jelenlévők sikere - mondta a miniszter, aki a felkészítés jelentőségét abban látja, hogy időt nyerhetnek a magyar vállalkozók a felkészülés konkrét lépéseinek megtételéhez.

Csillag István miniszter: szövetségesek köztársasága leszünk

    Csillag István miniszter beszélt arról, hogy a jelenlegi kabinetnek sikerült helyreállítania az 1996-2000 közötti gazdasági növekedést. Csak egy növekedő, egyensúlyban lévő, valamint export- és beruházásvezérelt gazdaság képes az EU-ban helytállni - fejtette ki a miniszter, hozzátéve: mindehhez szükséges a versenyképesség javítása, a vállalkozások számának növelése, ami egyben a munkahelymegtartás és -létrehozás eszköze is.
    A beruházásokhoz való kedv- és feltételteremtés, az adóterhek csökkentésével összefüggő jövedelemnövekedés, a vállalkozói hitelekhez való hozzáférés, valamint a forrásokhoz való hozzáférést sefítő állami támogatás fontosságát is kiemelte Csillag István miniszter, hangsúlyozva a megvalósítás alapelveit: a versenyképesség növelését, egyenlő hozzáférés biztosítását, átlátható szabályozást, valamint a tisztességes versenyt.
- Nem leszünk szövetségi köztársaság, de a szövetségek köztársaságának kell lennünk - jelentette ki.

    Karl Kaplan, Burgelad tartományának gazdasági minisztere ismertette Ausztria EU-s csatlakozásának a gazdaságot, és a vállalkozói szférát illető tapasztalatait. Két történelmi esemény révén kerül Burgenland a perifériáról Európa középpontjába - jelentette ki a miniszter: az 1989-es határnyitás és az 1995-ös EU-csatlakozás által.

Karl Kaplan: Fontos, hogy a referendum jól előkészített legyen

- Helyes volt a csatlakozás melletti döntés, mert a gazdasági élet több területén fellendülést, pozitív eredményeket hozott. Az infrstruktúrafejlesztés területén még meglévő tennivalókról is szólt a tartományi miniszter, aki leszögezte a bérek felzárkóztatása, a társadalombiztosítási hozzájárulás területén akadtak problémák.
A gyakorlatilag már uniós tapasztalatokat jelentő,  Magyarországgal való eddigi  együttműködést, közös, a térségben megvalósult projektjeit is felsorolta: magyar-osztrák ipari park, nemzeti parkok, kerékpár- és turistautak utak.
Karl Kaplan kifejtette azt is, hogy London-Ruhr-vidék-Spanyolország gazdasági "mag"-hoz hasonlóan alakulhatna ki egy Berlin-Budapest-Pozsony-Adria térségben húzodó, gazdasági potenciált koncentráló terület.

Parragh László elnök: a befektetők kivonulását más befektetők érkezése követi

    Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a kamaráknak, a gazdaság szereplőinek képviseletében feladatuk, hogy a politikai döntéshozókra hassanak, azért, hogy a vállalkozások működésének optimális gazdasági feltételeit megteremtsék. Három kihívás előt állnak a vállalkozók: a gazdasági és politikai rendszerváltás körülményei mellett a globalizáció, és az EU-csatlakozás teremtette konjuktúrában kell megtalálniuk a helyüket. Parragh László előadásából, az  magyar és osztrák kis- és középvállalkozások összehasonlító számadataiból kiderül, Magyarországon még mindig sok a kényszervállakozás, nagy a multinacionális cégek aránya, és kisebb a működés hatékonysága. A csatlakozásra való felkészülés elemeit ismertetve – az előadó többek között – kifejtette: tudatilag, jogszabályi szinten, szakmai ismeretek, és versenyképeség területén egyaránt szükséges a megfelelő felkészülés. Akadályokról, csatlakozási különbözőségekről szintén szót ejtett az előadó.

    A konferencia további részében a kis- és középvállalkozások támogatásának eszközeiről Apatini Kornélné, a GKM helyettes államtitkára, a vállalkozások és a bankok kapcsolatáról Stolz Péter, az MKB helyettes vezérigazgatója beszélt; a Magyarországtól Németországig terjedő családi vállalkozását  Csonka Tivadar, üvegipari vállalkozó mutatta be. Dr. Georg Demeter a Burgenlandi Könyvvizsgálói Kamara elnöke az ausztriai vállalatalapítás adminisztratív és jogi feltételeiről, adózási kérdésekről tartott előadást, Mag. Friedrich Ebner a Leier-Baustoffe Holding igazgatója EU-s tapasztalatokról szólt.
    A konferenciát film- és termékbemutató, a vándorserleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének való átadása, valamint magyar-osztrák kisvállalkozói párbeszéd zárta..
    A februárban indított  EU csatlakozási felkészítő program soproni rendezvényét a szervezők és a résztvevők egyaránt hasznosnak ítélték meg.

T.É.

Kapcsolódó cikk:

Európai Uniós felkészítő program kis- és középvállalkozóknak



2003. március 20., csütörtök 23:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület