CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

"Tavasznap Európában" konzultációs fórum soproni diákokkal

    Három középiskola kétszáznál több tanulója vett részt ma a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum dísztermében tartott Európa jövőjével kapcsolatos eszmecserén, amelynek meghívott vendége Dr. Szájer József az Országgyűlés alelnöke, az Európai Konvent tagja volt.

    Ugyan az április 12-ei népszavazás eredményétől függően, de minden valószínűség szerint, felnőtt életüket már az Európai Unió állampolgáraiként kezdik meg azok a diákok, akik a tegnap igen aktívan és élénk érdeklődéssel vettek részt “Tavasznap Európában” címmel meghirdetett eseményen. Amennyiben pedig, a jelenlegi magyar középiskolások a soproni Berzsenyi Evangélikus Líceum, a Széchenyi István Gimnázium és a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium tanulóihoz hasonló mértékben felkészültek, öntudatosak, aktívak, nyitottak és felelősségteljesek, akkor Magyarország jövőbeli EU-n belüli érdekérvényesítése jó kezekben lesz.

    A Líceum dísztermének előterében az alsóbb osztályba járó berzsenyisek, Európai Unió témakörben készített montázsaiból, rajzaiból, plakát- és bélyegterveiből rendezett tárlat szintén ez előbbiekről győzte meg a rendezvényen résztvevőket, illetve arról is, hogy fontos és lehetséges – a megfelelő módszerekkel – minden korosztályt arról tájékoztatni, hogy mivel is jár az uniós csatlakozás.

    Linter Bernadett, Hekli Hajnalka, Tóth Judit berzsenyis diákok az EU történetét, intézményeit, működését, jelképeit, valamint a diákok által készített közvéleménykutatás eredményeit bemutató, a témát kimerítő előadása alatt Szájer József, az Európai Konvent tagja sorra húzhatta ki jegyzetéből azokat a kérdésköröket, amelyeket eredetileg ő is szándékozott volna taglalni, de természetesen az előadás és a párbeszéd további idejére is jócskán maradtak megvitatandó, megválaszolandó kérdések; az EU- tagság előnyei, hátrányai, az EU-ban való egyenjogúság kérdése, továbbtanulási lehetőségek ugyanúgy foglalkoztatják a középiskolásokat, mint a magyar nemzet jövője, a határon túli magyarok sorsa, a szülőváros EU keretein belüli boldogulása, a vállalkozások érvényesülése.
    Szájer József hangsúlyozta: a több mint ezer éves Magyarország mindig is Európában volt, még akkor is, ha évtizedeken keresztül vasfüggöny választotta el a többi európai országtól. Most, az EU intézményrendszeréhez csatlakozva egy olyan új Magyarország létrehozásának jött el az ideje, amelynek fejlődését segítheti az uniós tagság, amely, mint Szájer József rámutatott: tudatosan kihasználható lehetőségeket jelent és nem automatizmusokat vagy felülről jövő kényszerű utasításokat. Szájer József arra is rávilágított, hogy a gazdasági élet területein Magyarország már jelenleg is az EU kapcsolatrendszerének része. A csatlakozást illető tévhitek és téveszmék, az unión érdekérvényesítés módjaira vonatkozó gyakorlati kérdések mellett szóba került a közelgő népszavazás is. Szájer felhívta a szavazásra jogosultak figyelmét a szavazáson való részvétel fontosságára; a maga részéről az "igen"-t ajánlotta a konvent-tag politikus.
Dr. Szájer József, Szabó Miklós és Tölli Balázs iskolaigazgatókkal

    A rendezvényt követően – amelyen Tölli Balázs líceumigazgató és Szabó Miklós, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója is résztvett – a három gimnázium tanulói közül többen is egyetértettek abban, hogy rendkívül hasznos volt a konzultáció, többen is értékelték azt, hogy egy európai ügyekben jártas politikus volt az, aki kérdéseikre azonnali és hiteles válaszokat adott.  
 

Együtt a két, szomszédvár-iskola címere

A rendezvény azáltal is szimbolikussá vált, hogy a széchenyis öregdiák, európai politikus Szájer József unióról szóló előadására megvalósult a nagy iskola-szomszédvárak – Berzsenyi, Széchenyi, Szent Orsolya – "uniója", a diákok, a közös jövő érdekében.

Kérdezők és kérdések:
Miért jó az Eu-nak, ha egyszerre ennyi országot vesz fel? Ez nem jelent hátrányt a csatlakozóknak?
Van-e okunk félteni a magyar függetlenséget, a kultúrát?
Folytatódik-e a nemzetegyesítési törekvés? Milyen jövő vár a határon túli magyarokra?
Mi lesz a következménye annak, ha "nem"-mel szavaz Magyarország?

- A mai középiskolás nemzedék éppen aktivitása által, az unió lehetőségeinek kihasználásával nyertesévé tud válni a csatlakozásnak - nyilatkozta a rendezvény után dr. Szájer József.

T.É.
 
 



2003. március 21., péntek 23:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület