CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A közvélemény és az ő kutatása

Megmérettetünk


Manchin Róbert úr, a Magyar Gallup Intézet igazgatója válaszolt lapunk három kérdésére.

- Már kevesebb, mint egy hónap van hátra az Uniós csatlakozásról tartandó magyarországi népszavazás napjáig, április 12. szombatig. Hogyan sűrűsödnek az Önök teendői ezzel kapcsolatban?

- Gyakorlatilag minden hétvégén végzünk ezzel kapcsolatban vizsgálatot - érdekes módon azonban egyetlen magyarországi megrendelőt sem érdekelnek ezek a vizsgálatok. Sem az államigazgatás, sem a sajtó, sem a kommunikációs kampányt szervezők részéről nem tapasztaltunk még érdeklődést. A vizsgálatainkat az Európai Unió felkérésére az ő számukra végezzük. Amit a saját honlapunkon megjelentetünk, azt saját finanszírozásból végezzük, hogy segítsük a magyar közvélemény tájékozódását.

- Közvélemény-kutató helyett közvélemény-formáló cégek - szól a vád Önök ellen, mégpedig ama hozzáállásból, hogy egy-egy előzetes felmérési eredmény közzététele a várható eredményekről jelentős mértékben befolyásolhatja a valóban kialakuló szavazási arányszámot, sőt, még a szavazók részvételi hajlandóságára is kihat. Hogyan lehet bírni ezt az egyik szemem sír, másik szemem nevet állapotot?

- Köszönöm, jól. Ugyanis még nemigen láttam ennek a vélekedésnek semmilyen bizonyítékát - és őszintén szólva nem is hiszem el. Inkább azt mondanám, hogy a modern tömegmanipulációkra építő társadalmakban a propagandisták megtanulták ezeket az információkat is a saját hasznukra fordítani és úgy prezentálni. És persze, ha a számok végképp nem felelnek meg a sugallni kívánt üzeneteknek, akkor még mindig marad az a lehetőség, hogy hiteltelennek, elfogultnak igyekeznek a számukra nem megfelelő információkat és a mögöttük álló szervezeteket beállítani.

- EU-csatlakozásunk esetén Önök hirtelen a nagy kalapban találják majd magukat. Hogyan készülnek e "nagyobb lakásba költözés"-re szakmailag, üzletileg?

- Mi már ebben a nagyobb lakásban lakunk több mint három éve, amikor is Európa legnagyobb, vezető cégeivel folytatott versenyben a Magyar Gallup Intézet nyerte el a tagországok cégei elől a legnagyobb közvéleménykutatási tendert. Azóta a csatlakozásra váró tizenhárom ország lakosságára vonatkozó adatokat innen, Budapestről gyűjtjük és elemezzük Brüsszel számára.

- gyöngyös -



2003. március 22., szombat 15:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület