CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Multimédiás sarok a Bánfalvi Fiókkönyvtárban

Az összefogás és a kitartó munka (újabb) bánfalvi sikere

    Évek során maradandő élményt adó rendezvények kezdeményezője és szervezője volt a Bánfalváért Baráti Kör és a Bánfalvi Fiókkönyvtár. A kör és a könyvtár egymásratalálása nem véletlen, hiszen, aki minimális "helyismerettel" rendelkezik, az tudja: a bánfalvi fiókkönyvtár vezetője, Igrecz Katalin, a baráti kör egyik legaktívabb alapító tagja és elnöke, aki egyszemélyben népművelő, rendezvény- és kiállításszervező, hagyomány-gyűjtő és -ápoló.
    Az ünnepek, kiállítások és előadások, a helyi hagyományokat felelevenítő és bemutató rendezvények a látványos és "hangosabb" részét képezik annak a művelődést segítő és értékteremtő munkának, amelynek "láthatatlan", de hosszú távon mindenképpen igen eredményes másik fele az olvasókkal való törődés, a gyerekek és fiatalok olvasóvá nevelésében való folyamatos és fáradhatatlan tevékenykedés.

 
A Bánfalvi Fiókkönyvtár tetőterének kialakítása szintén helyi vállalkozók összefogásának eredménye

    A közművelődés – a tudás- és szép-szeretet – útján való elindulás, majd a mai társadalmi, kulturális(nak mondott) általános szellemi közeg körülményei között a értékelvű tudás útján való – még nehezebb – megmaradás naponkénti harcát megvívói a média által formált köztudatra próbálnak hatni, – a médiához képest sokkal visszafogottabb hangerősségű, és kevésbé látványos, show-elemektől mentes – eszközökkel, amely munkában a leggyakrabban a családi háttérből kapott – illetve legtöbbször, sajnos, nem kapott – alapindítattásra kell építeniük.

Dr. Molnár Emese: Jó, ha a fiatalok a könyvtárba jönnek

    A bánfalvi művelődési élet szervezőit mindig is a tettek jellemezték. A probléma- és helyzetfelismerésen, -elemzésen túl a szokásos és divatos (ön)sajnálkozás fázisát mindig kihagyva, a megoldáskeresés majd minden esetben sikerrel végzett munkát eredményezett.

    A dolgok egyik titka, és nyitja az, hogy, amit a Bánfalváért Baráti Kör, és a Bánfalvi Fiókkönyvtár tesz, az a közösség érdekében történik.
    Többeknek is ehhez hasonló gondolatok jutottak eszébe akkor, amikor újból közös ünnepre hívta a bánfalviakat és soproniakat a Bánfalvi Fiókkönyvtár vezetője.
    Ezúttal a könyvtár közelmúltban beépített galériáján létesített számítógépes sarok elkészülése szolgáltatta az ünneplésre való alkalmat.
    A Bánfalváért Baráti Kör egy tavalyi sikeres pályázata, és további támogatók – a soproni Master Copy Kft., Fényszoft Kft., valamint magászemélyek – révén vehették birtokba az öt számítógépet a könyvtár olvasói.

Igrecz Katalin a baráti kör elnöke és önzetlen segítői: Simon Zsolt és Hajtó Csaba informatikusok

    A szakszerű hardver-szoftver munkát Simon Zsolt és Hajtó Csaba informatikus végezték, ez utóbbi az Internet-Sopron Egyesület tagjaként is.
    Dr. Molnár Emese gyermek-pszichoterapeuta a könyvek és a számítógép az egyén szempontjából is elemzett kölcsönhatásáról szólt, hangsúlyozva azt, hogy a gyermekek lelki-szellemi fejlődése útján  mennyire fontos, hogy a számítógépek képernyőjén látott világgal a kis olvasók a könyvtár sajátos környezetében találkoznak.
 


És akikért minden valójában  történik: az olvasók

    A Bánfalvi Fiókkönyvtárnak a már említett nyertes pályázattal ugyan, internet-hozzáférés is jár, de egyelőre a könyvtár – jellemzően szerény anyagi lehetőségei miatt – az internet-kapcsolat költségeit nem tudja előteremteni. ( A városi könyvtárban, egyébként létezik, pályázaton nyert, ingyenesen igénybevehető internet-szolgáltatás).

Horváth Csaba könyvtárigazgató 

    A saját kezdeményezésre, részint önerőből, részint támogatók által megvalósult közel hétszázezer forintos beruházás ünnepélyes átadásán a Bánfalvi Fiókkönyvtárban jelen volt Palotai György, a Polgármesteri Hivatal Oktatási és egészségügyi iroda vezetője, és Horváth Csaba, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója.

T.É.



2003. március 23., vasárnap 22:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület