CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Március 27-től szeptember 30-ig

A miniszter megnyitja


A Magyar Természettudományi Múzeum Budapesten, annak is pesti oldalán, a Ludovika tér 6. szám alatt található. Holnapután, azaz március 27-én olyan kiállítás nyílik falai között, ami egy 100 éves évfordulóhoz kötődik. "100 éve született Neumann János - Mérföldkövek a számítástechnikában" a címe annak az időszaki kiállításnak, mely 2003. március 27-től szeptember 30-áig fogadja a látogatókat. Meg lehet tehát tekinteni tavaszi szünidőben, érettségi szünetben osztálykirándulás alkalmával, illetve például a nyári nagyvakációban valamikor.

Magyarország - Neumann Jánosnak köszönhetően - különleges helyet foglal el a modern számítástechnika és az informatika történetében. A magyar számítástechnikai szakemberek mindig is Neumann János szellemi örököseinek tekintették magukat, és vállalták e számítástechnikai világörökség magyarországi gondozását.

A kiállítás nemcsak magáról Neumann Jánosról emlékezik meg, hanem bemutatja a látogatóknak a modern számítógépek fejlődésének 234 éves történetét is - Kempelen Farkas munkáitól kezdve egészen napjainkig. Végigvezeti a látogatókat az elmúlt századokon, felsorakoztatva mindazokat a még ma is működőképes tárgyi emlékeket is, amiket - különböző hazai gyűjteményekben sikerült megőrizni.

A bemutató súlypontja a hazai kibernetikai és számítástechnikai - hardver és szoftver - fejlesztés, illetve kutatás, ami a húszas években Nemes Tihamér és Juhász István munkásságával indult el Magyarországon. A fejlődés az ötvenes években Kozma László és Kalmár László tevékenységével folytatódott, ezután jelentek meg - az ötvenes évek végén és a hatvanas években - az első hazai, majd később az import elektronikus számítógépek. Ezeken kezdődött el a hazai szoftverfejlesztés, majd kialakult a hazai szoftver-ipar, melynek több világhírű terméke is hirdeti a hazai szakemberek tehetségét.

Aki el tud menni csütörtökön, március 27-én délelőtt fél tízre a megnyitóra, olyan neves személyiségek társaságában tekinthet végig a látnivalókon, mint a kiállítás megnyitója, az informatikai és hírközlési miniszter - Kovács Kálmán; a Természettudományi Múzeum igazgatója - dr. Matskási István; az Országos Műszaki Múzeum főigazgatója - dr. Vámos Éva, illetve a nagyléptékű kiállítás rendezője - Kovács Győző.


A kép forrása: www.th.schule.de

- gyöngyös -



2003. március 25., kedd 15:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület