CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Énekkel muzsikával Kodály Zoltánra emlékeztek

A Gyermek- és Ifjúsági Központban a tavasz beköszöntével idén is megrendezték az Éneklő Ifjúság Kórusfesztivált.

A 2003. évi találkozón, amelyet Kodály Zoltán évének is nevezhetünk, hiszen nagy zeneszerzőnk és zenepedagógusunk születésének 120. és halálának 35. évfordulóját ünnepeltük, városunk több általános iskolájának kórusa jelent meg.


A március 25-ei délutánon a soproni diáksággal megtelt Gyermek és Ifjúsági Házban, Bajcsai Krisztina népdalcsokra és Merényi Júlia, szavalata után Sógor Ferenc ügyvezető igazgató köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében méltatta a felkészítő tanárok odaadó pedagógiai munkáját, amelynek eredményét az előadás tanúsította.

Kitért a magyar művészet, és a kulturális értékek ápolásának fontosságára, azokra az alkotó pillanatokra, amelyekkel változtatni tudunk a hétköznapi felgyorsult életmódunkon.
Az énekes délutánon bemutatkozott az ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola, a Deák téri Általános Iskola, a Soproni Zeneiskola, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Fertőrákosi Általános ás Alapfokú Művészetoktató Iskola kórusa és a hegykői Bolla Géza Gyermekkórus.
Előadásukban többek közt Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, ifj. Somorjai József műveit mutatták be. A szakmai tanácsadást és a külön kérésre való bírálatot idén is Nagy Alpár, nyugalmazott főiskolai tanár, és Karner Vilmos, ének-zene szakértő, a hangverseny fáradhatatlan szervezője képviselte.
A vidám hangulatban zajló ünnepség végén az összkar tolmácsolásában Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő című műve búcsúztatta az egybegyűlteket.

A művel emlékeztek Kodály Zoltánra, aki zeneszerzőként és pedagógusként is példaképe minden nemzedéknek. Kodály a magyar népzene fáradhatatlan kutatója volt. Járta a magyar falvakat, gyűjtötte a népdalokat. Műveiben is felhasználta az ősi motívumokat. A hazai kórusmozgalom meghatározó mozgatója, irányítója is volt egyben, zenepedagógusi munkájával a korszerű zenei nevelés módszereit alapozta meg, amely méltón szerzett elismerést a nagyvilágban.

Közöttünk is vannak, akik személyesen találkozhattak a Tanár úrral, aki emberként, hazafiként is mindig helyt állt, s nemzetünkért, kultúránkért dolgozott.

b.boti



2003. március 26., szerda 00:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület