CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szentek országa- Sacra Pannonia

    Szentek Országa Sacra Pannonia címmel Dr. Varga Tibor történész tartott előadást a Szent Korona misztériumáról a Bán János Közösségi Házban.
    A soproni Polgári Körök szervezésében megvalósult, teltházas rendezvényen az előadó történelmi tényekre hivatkozva mutatta be – a nem mindennapi Szent Korona-eszme szerinti megközelítésben – azt, hogy a Sacra Corona milyen módon testesíti meg a magyarságot, a magyar társadalom történetileg kialakult közjogi-politikai értékeit. A Szent Korona történeti, lelki örökséget hordoz  - derült ki az előadásból.
 

A rendezvény alaphangulatát Fodor Gábor fuvolaművész csodaszép furulyjátéka teremtette meg

    Az előadó a korona szentségéről, élő voltáról beszélt, ismertette az első, 1347-48-as "világgazdasági válság" történetét, amely időkben a magyar társadalmat, a magyar földet – a szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt – a finánctőke, azóta is azonos viszonyulás és technikai megoldások jellemzezte hatalomszerzésétől, a Szent Korona mentette meg, amelyet követően – rövidebb-hosszabb kitérőkkel – vázolta a Szent Korona Magyarországának azt követő "térdre kényszerítésének" nemzetközi és hazai körülményeit.
    A Szent Korona-eszme jegyében szervesen megépült ország, a Szent Korona Magyarországa jelképesen, mégis valóságosan, történelmileg jelenvaló parancsként és követelményként olyan értékek hordozója, mint: a történelmi alkotmányosságon alapuló jogfolytonosság, a hagyományos államalkotó közösségek, etnikumok és vallások egyenjogúsága, a közigazgatási, vallási és etnikai önkormányzáson nyugvó államszervezés, az egyénnek a hagyományos közösség tagjaként és értékeinek részeseként való oltalmazása a jogegyenlőség alapján, s mindezeket egybefogóan: a magyar nép országalapító, közösségalkotó és fenntartó szerepének elismerése mindenki által, a Szent Koronához való hűség jegyében - volt az előadás egyik üzenete, amelyhez számos más is hozzáadódott

Dr. Varga Tibor

    Például, hogy a Szent korona maga jelentette a nemzettagokat, az ország valamennyi polgárát az uralkodótól a jobbágyokig, és egyben az egész Kárpát-medence magyarlakta területeit. A Szent Korona, a kereszthet hasonlóan a fogyasztói társadalom híveinek botrány, mert elvet minden haszonelvűséget. - jelentette ki az előadó.
    A Szent Korona isteni hatalomközvetítést is jelent.  A Szent Korona nem háborúk indítására, hanem a magyar területek megőrzésére és megvédésére kötelezte viselőjét, annak az elsődleges szempontnak az alapján, hogy a történelmi országok területén létezhessen és virágozhassék a történelmi nemzettagság. A Szentkorona-eszme azt is kifejezi, hogy a történelmi Magyarország történelmi és népi hagyományai, tehát a magyar nyelv és kultúra, beleértve a politikai kultúrát is, az életben maradjon és valóban létezhessen - derült ki a vetítettképes előadáson.
    A történelmi tények, a király-mondák, és -legendák, a néphagyományok, a népi motívumok szimbólumainak bemutatásán keresztül igen szerteágazó – olykor ugyan a tárgyból következő, de ahhoz kevésbé szorosan tartozó–  témák taglalásában, az egyébként gyakorlott előadó az "egyszerre és egy alkalommal mindent közölni" hibáját, sajnos, nem tudta elkerülni.

T.É.

.



2003. április 05., szombat 10:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület