CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Népszavazást követő feladatok - Kihelyezett képviselői ülés - Európa a jövőnk, Magyarország a hazánk - Szájer javaslatai az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetében

Soproni kötődésű képviselők találkoznak Sopronban

    Dr. Molnár Ágnes Dr. Szájer József Sopron város országgyűlési képviselőjének titkára a soproni városházi irodájában tartott sajtótájékoztatón a Dr. Szájer József kezdeményezésére alakult, soproni kötődésű országgyűlési képviselők 2003. április 10-i soproni programját ismertette, szólt a csatlakozást megelőző időszak feladatairól, valamint az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetéről.

    Április 10-én, a soproni kötődésű képviselőcsoport tagjai – Ágota Gábor, Ivanics Ferenc (Fidesz-MPP), Hiller István, Kránitz László, Simon Gábor (MSZP), Csapody Miklós (MDF) – Szájer József kezdeményezésére, kihelyezett képviselő-csoporti gyűlést tartanak, amelyet követően Sopron város vezetőivel, valamint képviselőtestületével is találkoznak. A városvezetőknek alkalma nyílik majd Sopron legégetőbb gondjainak az országgyűlési képviselőkkel való megtárgyalására.

    A továbbiakban Dr. Szájer József a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola aulájában csütörtökön 18 órakor a Fidesz Akadémia keretében, az Európai Konvent tagjaként tartja az Európa a jövőnk, Magyarország a hazánk címmel, a csatlakozás aktuális kérdéseiről, a népszavazást követő időszak feladatairól szóló előadását.

- Az Európai Unió olyan nemzetállamok társulása, amelyben a nemzeti érdekekért állandóan meg kell küzdeni, amely feladatot csak egy nemzeti elkötelezettségű kormány tud teljesíteni - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes leszögezve: Az Európai Unió Magyarország számára lehetőség, de önmagában nem garanciája a sikernek.

    Csak akkor lesz sikeres a csatlakozásunk, ha ki tudjuk használni a belépés adta lehetőségeket, és meg tudjuk védeni érdekeinket. - mondta, hozzátéve: Fontos, hogy a csatlakozás után a kormány az integráció veszteseit a nyertesek oldalára tudja hozni.

    Dr. Molnár Ágnes kijelentette: elhibázottnak és fölösleges költségekkel járónak tartja a kormányzati EU-kampányt, amely nem a nyílt párbeszédre, nem a tájékoztatásra alapult, hanem a plakátok szintjén, reklámfilmekkel és szórakoztató műsorok szervezésében nyilvánult meg.

    Sopronban az EU-népszavazás és a csatlakozás jegyében sok-sok pénzért valójában hétvégi szórakoztató műsorokat szerveztek. A képviselőasszony úgy vélte, hogy a meghirdetett "Hozományprogram" sem az EU-felkészülés legfontosabb része, ugyanis a hozományprogram megalkotása nem oldja meg a segítségre szoruló társadalmi csoportok gondjait. Városunknak a hozományprogramban megjelenő értékei, a csatlakozást követően az unióban is értékek maradnak, és megfelelően képviselik Sopron szellemiségét - jelentette ki.

    A kormányt arra kell kényszeríteni, hogy minden eszközével a különböző társadalmi csoportokat a csatlakozás nyerteseivé tegye - mondta a politikus-asszony, felsorolva, hogy mindehhez a munkavállalóknak, a vállalkozóknak, a mezőgazdaságból élőknek, a nyugdíjasoknak milyen konkrét tájékoztatásra van szükségük.

    Már nem a csatlakozás elleni, vagy melletti szavazás a kérdés, hanem a 2003 április 12. és 2004. május 1. közötti időszak feladatai, amelyekkel Magyarországnak a tényleges csatlakozásra kell felkészülnie - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes, kifejtve azt, hogy a munkavállalók a csatlakozás utáni munkalehetőségek és a jelenlegi munkahelyek feltételeinek változása, a kis- és közép-vállalkozásoknak a külföldi cégekkel szembeni versenyképesség biztosítása, a mezőgazdaságból élő gazdák helyzetének javítása egyaránt állami feladatokat jelent, akárcsak a nyugdíjak reálértékének szinten tartása, amely feladatokat a szocialisták által felszámolt Széchenyi-terv biztosított volna - mondta a képviselő-asszony.

    Dr. Molnár Ágnes arról is beszámolt, hogy az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetébe csaknem szó szerint bekerült az - az egyházakkal és vallási felekezetekkel kapcsolatos - javaslat is, amelyet Szájer József, az Országgyűlés alelnöke a közelmúltban módosító indítványként nyújtott be az Európa jövőjével foglalkozó konventben.

    EU tiszteletben tartja a tagországaiban működő egyházaknak és vallási közösségeknek a nemzeti törvényekben meghatározott státusát, és rendszeres párbeszédet folytat velük.

    Ugyancsak első ízben tér ki arra az EU az alkotmányos szerződés, hogy milyen módon léphet ki egy tagország az EU-ból, és arról is rendelkezik, milyen indokokkal és eljárás alapján lehet felfüggeszteni egy tagországnak a tagsághoz fűződő jogait. Az ehhez vezető eljárás olyan esetekben indulhat meg, az adott országban fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének a veszélye.

T.É.
 
 



2003. április 07., hétfő 18:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület