CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Városi "Hozomány program" bemutatása



2003. április 7-én a Városháza aulájában került sor az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány támogatásával létrehozott "Hozomány program" és az EU emlékkönyv bemutatására, amelyek április 12-éig lesznek kiállítva. Az EU emlékkönyvbe a közgyűlés márciusi döntése alapján a "hozomány program" -ot dokumentálták. Ezt, az albumba foglalt dokumentumot minden érdeklődő polgár elolvashatja, aláírásával megörökítheti egyetértését, az EU-hoz való csatlakozási szándékát.





Walter Dezső polgármester köszöntőjében az Európai Unió megalakulásának történetét vázolta fel. Kiemelte, hogy a II. világháború után az unió létrehozásának elsődleges célja a béke megőrzése volt. Ugyanakkor az Európai Unió a társadalmi és kulturális közösség mellett gazdasági közösség is, és a város büszke lehet, arra hogy a monetáris unió kezdeményezője és kidolgozója soproni származású. Sopron évszázadok óta része Európának, az Unióhoz való csatlakozással Sopron városa "Hozományként" a HÜSÉG szimbólumát, a Várostornyot a Hűségkapuval, a város műemlékeit. és a történelmi borvidék kincsét a Soproni Kékfrankost viheti büszkén Európába.




Sopron történelmi öröksége a HÜSÉG. A város történelme során már többször bebizonyította hűségét, 1277-ben, amikor is a soproniak IV. László Királyhoz való hűségük jutalmául elnyerték a kiváltságos jogokat biztosító szabad királyi város rangját, az 1921-es népszavazáskor, amikor a város a magyarsághoz, a magyar nyelvhez hűen a magyar nemzet mellett döntött, s ennek jutalmául kapta a Civitas Fidelissima: a Leghűségesebb Város elnevezést, s 1989 augusztusában a Páneurópai Piknik eseménnyel kaput nyitott Európára, a világra, megteremtette a rendszerváltoztatás feltételeit.









A rendezvény a Megyeháza Dísztermében folytatódott, ahol Dr. S. Kárpáti György Sopronról készült, öt nyelvű referencia filmjét mutatta be a város megjelent képviselőinek és a támogató cégek vezetőinek.
Walter Dezső polgármester köszöntő szavaiban utalt arra, hogy a csatlakozással a magyar nyelv is hivatalos nyelvvé válik az Európai Unióban, így megőrizzük nyelvünket és identitásunkat, kulturánkat, amelynek része a most bemutatott film is.



A szerző megköszönte a Polgármesteri Hivatalnak, a támogató cégeknek, családtagjainak és mindazoknak a segítségét, akiknek közreműködésével a felújított referencia film létrejöhetett, majd szimbolikusan átadta a filmet Walter Dezső polgármesternek a város számára.












2003. április 07., hétfő 23:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület