CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az európai konstrukció - Miszlivetz Ferenc szociológus a TIT-ben

    Tegnap este a TIT Sopron székházában tartott előadást Miszlivetz Ferenc szociológus, a Szombathelyen lévő Társadalomtudományok Európa-tanulmányok Intézetének vezetője “Az európai konstrukció” címmel. A gyakorló szociológus és előadó előadásaiban mindig magával ragadóan éles elméjű, ugyanakkor elmélyült és alapos is.
    Az Új Európáról tartott előadást, amely a keleti irányú kibővítés miatt is új arculatot, új minőséget, új dinamizmust jelent. Azonban, a bővítés bizonytalanságai ennek az Új Európának a bizonytalanságait is jelentik. Nem dőlt el még az új európai kormányzat jellege sem. Létrejön-e egy szoros föderáció, vagy megmarad a kormányközi együttműködés felemás rendszere? Esetleg van alternatíva ezeken túl is? Sokféle válasz születik ezekre a kérdésekre.
    A dinamikus közép-európai gazdaságok csatlakozásuk esetén új prosperitást és stabilitást hoznak magukkal. Ez pedig, pozitív hatással lesz az új szomszédokkal kialakuló kapcsolatokra. Ehhez azonban túl kell lépni a szűk látókörű kormányközi megközelítésen. Még így is kérdéses: Quo vadis, Európa?
    Jacques Delors, az Európai Unió főépítésze szellemes megoldást javasol: az integráció bővítését és mélyítését egyszerre, de nem egyenlő mértékben. A bővítésnél nem szabad azonnal számonkérni a tökéletesség európai álmát, a mélyítést pedig először csak egy meghatározott körben kell megvalósítani. Ezt a kört Delors bátran avantgarde-nak nevezi, az Európai Unió összehangolódott belső magját értve ezalatt. Az elképzelés szerint ez az avantgarde képes megteremteni a föderációt, a többi tagállam marad az Európai Unió. Magyarán: mindenki lép egyet: jelöltek belépnek az Unióba, de az Unió magja továbblép, föderálódik. Megmarad a kettős szerkezet, de egy magasabb szinten, meghatározott keretek között. A modell nyitott és dinamikus. A föderációt nem veszik körül falak, szabad a belépés az arra éretteknek. És legfőképpen szellemes: a félperiféria felkerül a centrumba, miközben a centrum még központibb pozicióba kerül. Kétségtelenül, ebben a modellben mindenki nyertesnek látszik.
    Noha az európai közvélemény jelentős része (közel fele) támogatja a keleti bővítést, a kelet-európaiakkal szemben erős fenntartásai vannak. A “keleti tömbről” kialakított sztereotípiák a nyugat-európai társadalmak jelentős részében még továbbélnek.
    Az új európai térben formálódó intézmények, közös projektek és szakmai együttműködési programok a lehetőségek széles körét kínálják, különösen a határmenti régiókban. Az Alpok-Adria Szövetség lazább, és a Nyugat-Pannon Eurorégió szorosabb keretei új lehetőségeket nyithatnak az integráció előtt. Ezeknek a sokáig mesterségesen kettészabdalt régióknak óriási a látens emberkincstartaléka. A gazdasági siker a helyi társadalom politikai és kulturális összetevőiből táplálkozik. A tagjelölt országok első körének csatlakozásával Közép-Európa kulturális sokfélesége szabadabb és megfelelőbb politikai keretek között bontakozhat ki. Új, tágasabb lehetőségek nyílnak a társadalmi kirekesztés, a munkanélküliség és a létbizonytalanság csökkentésére és felszámolására.
    A regionális fejlődés nem lesz egyenlő sem országos sem közép-európai szinten. A sokszintű kormányzat működésbe lendülésekor a nyugat-magyarországi régió a szomszédos régiók számára modellként és fejlődésük előrelendítőjeként szolgálhat. előnyös földrajzi helyzete, környezeti – természeti és történelmi – adottságai, gazdasági teljesítménye, valamint számos társadalmi és kulturális mutatója predesztinálják erre az avantgard szerepre.
    Gazdasági vonatkozásban sikeresek és vonzóak, a külföldi közvetlen tőkeberuházások első számú célpontjai a régiót alkotó három megye, beleértve a helyi önkormányzatokat és intézményeket, amelyek hajlamosak arra, hogy elhanyagolják a sokszintű együttműködést a nem-gazdasági szférában.
    A jólműködő sokszintű kormányzat nem csupán közvetítő és “képessé tevő” intézményeket igényel, de szüksége van a társadalmi újítást megvalósító individuumokra és civil kezdeményezésekre is. A régió társadalmi és lélektani bénultságának hosszú évtizedei újraébredést és új életre kelést igényelnek. Az emberi és társadalmi létezés minden szintjén egyidőben van szükség új együttműködési és vállalkozói szellemre. Ez a lelki-szellemi megújulás egyszerre igényel önreflexiót, a kulturális intézmények és kutatási központok közötti munkamegosztás tudatos fejlesztését és a társadalmi részvétel, a mobilizáció élénkítését.
    Ennek az új társadalmi – vállalkozói és újító – szellemnek a magvai már megtalálhatóak a régióban, ám egyelőre még csak elvétve. Egy új, megfelelőbb kontextusba helyezve életképesek és egymást erősítve, termékenyítve fejlődhetnek.

Csiszár Ágnes
 



2003. április 09., szerda 17:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület