CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 


        Sopron is az Európai Unió mellett

    A Soproni Fő téren az Európa nevét kirajzoló görögtűz azt jelentette, hogy arra a kérdésre, hogy - Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon ? – az ország többi részéhez hasonlóan – a kérdésre azoknak a soproniaknak a többsége, akik elmentek szavazni, "igen" -nel válaszoltak.
Az uniós ügydöntő szavazás adatainak végleges feldolgozását követő, nem hivatalos eredmények szerint Sopron lakosságának 57 százaléka szavazott az EU-s jövőről, akiknek 87,04 százaléka voksolt igennel.
A Sopron környéki településeken leadott szavazatok szerint az "igen" szavazatok aránya a következőképpen alakult:
Ágfalva 81,97 %
Fertőrákos 92,12 %
Harka 82,84 %
Kópháza 84,8 % -a döntött a csatlakozás mellett.

Pillanatképek a népszavazás napjáról

Kónyi-Kiss Gáborné, és Balogh Gyula a választási információs szolgálat munkatársai

 
 

 
Indul a mozgóurna a 4. számú szavazókörben

Sopronban a népszavazás eredményét a Fő téri színpadon tartott zenés műsorral, valamint tűzijátékkal ünnepelték az  az eső ellenére is kiatartó soproniak.


 



Európai Uniós népszavazás - vox populi

    Még urnazárás előtt, találomra és véletlenszerűen kérdeztünk néhány szavazót Sopronban arról, hogy hogyan szavazott. A megkérdezettek közül ketten mondták meg a nevüket, többen voltak, akik nem kívántak a kérdésről nyilatkozni.
    Negyvenkét éves, értelmiségi, háromgyermekes nő igennel szavazott, mint mondta: "a gyermekemért". Negyvenöt fölötti kőműves szintén a csatlakozás mellett szavazott, "csak úgy", mert mint mondta ő maga úgyis kint dolgozik Ausztriában, és az egész tulajdonképpen neki mindegy, 48 éves társa pedig szintén az "igen"  mellett tette le a voksát, az érv: " úgyis mindegy, mert nincs más választásunk."

    Huszonnyolc éves férfi, "nem" -et ikszelt be, azért, mert ausztriai közeli ismerősei révén beleát az ő életükbe, és úgy ítélte meg, hogy a csatlakozást követően, a határ túlsó oldalán az EU előtti helyzethez képest nem lett jobb a szomszédaink élete. Magyarországnak az EU-ban a helye, de még nem eléggé felkészült arra, hogy jól járjon a csatlakozással - mondta. Egy kútkezelő fiatalember "igen" -nel szavazott, mert " a gyerekére" gondolt, ha magára gondolt volna, akkor inkább a nem mellé tette volna az  x jelet - mondta. Egy vállalkozó házaspár, a jobb élet reményében, és azért mert, szerintük többek között a vámmentesség előnyös lesz, a határok átjárhatósága könnyebbé válik, az "igen"-t tartotta a helyes választásnak. Egy negyven éves értelmiségi nő pedig egyszerűen nem dobta be az urnába a szavazólapot, jó befektetésnek gondolta, s elmondta: szerinte, néhány év múlva az nagyon értékes lesz. Tette ezt abban a hitben, hogy a népszavazás eredménye az előzetes előrejelzések szerint alakul majd.
T.É.



2003. április 12., szombat 23:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület