CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Madáriskola, embertörténelem

Cikáznak a fecskék


Késő este és kora hajnalban is a foltocskás hasú énekesrigó hangja uralja a tájat szeretett városomban, Szombathelyen arrafelé, amerre én lakom. Napközben a sokféle madárhangban, no és az autók zajában el-elvész a "prím" szólam, de akkor is ki-kihallatszik.

Versenyre kelni a kacsák (tőkés réce) tudnak csak vele hangos hápogásukkal, a kacsák, "akik" itt tartják vízi menetgyakorlataikat előttünk, a Gyöngyös-patakon.

Táplálék után kutatgatván, kotorászván egyszercsak fogja magát hol egyik, hol másik, "fejre áll" - farka, talpacskái meredeznek az ég felé, aztán "visszahuppan" a víz színére, ráfeküdvén a lenge hullámokra csónak alakú testével, megrázva fejét, és győzelmes pillantásokkal nézelődik jobbra-balra.

Időnként teljesen eltűnnek a patak mélyén, feltehetőleg a fenéken keresgélnek kedves kis lekerekített csőrükkkel.

Most már "helyreállt a rend", azaz mivel kitavaszodott, megérkeztek a fecskék, és a vízen ringatózó kacsák fölött bámulatraméltóan gyors irányváltásokkal cikáznak, "manővereznek" a kis villásfarkúak, időnként a patak fölött hosszú métereken át úgy suhanva, hogy kicsi hasuk szinte súrolja a vizet.

Gólyát még nem láttam, ami nem jelenti azt, hogy még nem jöttek meg, csak északabbra fészkelnek, egy-egy villanyoszlopon, illetve kéményen, én pedig mostanában nem jártam azokban a fészkek utcáiban. Igaz, a hátranyújtott lábbal szálló nagy madarak időről időre tiszteletüket szokták tenni a város felett is.

Emlékszem, egyszer épp szöcskét fogtunk egy fészkéből kipottyant feketerigónak - "akit" mi bocsátottunk életre néhány hét múltán -, és felnézve szinte karnyújtásnyira a fejünk fölött szállt el egy gólya. Akkor érzékeltük igazán, milyen nagy is ez a méltóságteljes gázlómadár.

Visszük az EU-ba ezeket a kedves állatokat is, döntöttünk sorsukról is... Itt szálldostak-úszkáltak ők már akkor is, amikor a Borostyánkő Útvonal méretes kövein római legionáriusok közlekedtek. Mátyás király, Mária Terézia és Trianon sem okozott fennakadást megszokott életmódjukban.

Vajon mit tanulnának a madárkicsik a madáriskolában történelemből rólunk, a legtöbbször fölülnézetből szemlélt kétlábúakról, akiknek elcsökevényesedett szárnyaik nem teszik lehetővé, hogy együtt kergetőzzenek velük a csodálatosan éledő tavaszi természetben, és akik télire "téglafészkeik" védelmébe húzódni kényszerülnek, ahelyett, hogy melegebb tájakra vándorolnának...?

Hogyan mondanák el sajátos szemszögükből Pannónia e szép városának történelmét a külsejükkel-hangjukkal minket gyönyörködtető cinkék, erdei pintyek, pacsirták, énekes rigók és a többiek? Tartanak-e minket hasonlóan kedves szomszédoknak, amilyeneknek mi érezzük őket?

Szórakoztatja-e őket futballmeccs, szabadtéri koncert, teniszmérkőzés, netán az autóbuszra le-fel szállók mozgolódása onnan fölülről nézve - ahogyan minket leköt, ha felfelé figyelve fejünk fölött röptüket szemléljük?

Szomorkodik London, hogy kevés a madárhang. De vajon szomorkodna-e madár azon valaha is, hogy nincs emberhang...?

Sebők Lili



2003. április 20., vasárnap 18:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület