CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Közvetlen kapcsolat Sopron és Schwehat közt

Nagyszabású GYSEV tervek
Közvetlen kapcsolat Sopron és Schwehat közt
 
 

Nem léptek sztrájkba a Győr-Sopron Ebenfurti Vasút Rt. dolgozói február elsejével, köszönhetően a szakszervezet és a cégvezetők sikeres bértárgyalásainak. A GySEV távlati terveivel kapcsolatban dr. Berényi János, elnök-vezérigazgató, a megyei önkormányzat tisztségviselőivel történt múlt heti találkozó után elmondta, a térségben a kelet-nyugati irányú személy- és áruszállítási szerepkörből mindinkább egy észak-déli irányú funkcióra fordulhatnak át. Sopronból a cég nem csak Dél-Kelet-Európa és a Balkán irányába képes lépni, hanem Olaszország felé is. Az elnök- vezérigazgató nem tartotta kizártnak egy Sopron-Szombathely-Murakeresztúr-Trieszt vonal létrejöttét sem. Lapunk érdeklődésére Berényi János elmondta: a találkozón nem esett szó a GYSEV 2007-ben lejáró koncessziós szerződésének meghosszabbításáról. Mint megjegyezte, eredetileg 1879-ben kormányközi megállapodás nyomán jött létre. A koncesszió akkor kilencven évre szólt, ami 1969-ben járt le, azóta kétszer hosszabította meg a két ország közlekedési kormányzata. Nincs kétsége az újabb megállapodás felől, ám az kormányközi egyeszségként valósulhat meg.

Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere kijelentette, a GYSEV a város legnagyobb adófizetője és meghatározó munkaadója is egyben, így örvendetes, hogy az önkormányzat megismerheti a vállalat fejlesztési terveit. Történelmi kapcsolatokból is fakad a folyamatos egyeztetés szükségessége, hiszen a soproni volt az ország első vasútvonalainak egyike. A város a GYSEV-től a jövőben azt reméli, hogy Sopron vasút általi kettéosztottságát, a város forgalmának zavarását a fejlesztések révén valamilyen módon enyhíti majd.

Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke örömtelinek nevezte, hogy van egy olyan cég, amely nagyszabású elképzelésekkel rendelkezik. Ilyen tervnek minősítette Ivanics Ferenc Sopron közvetlen bekapcsolását a schwecháti reptér forgalmába. Az elnök szerint a régió elemi érdeke az észak-déli összeköttetések megvalósulása, mert ez az alapfeltétele az európai nagy hálózatokba való bekapcsolódásnak.

Farkas Ciprián



2000. február 07., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület