CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Nagycenk: Szent György-napi vigasságok- Krasznai Ferencné iparművészeti tárlata- Eötvös-iskola: jubileumi gálaműsor- Vasárnapi Muzsika

Nagycenk: Szent György-napi vigasságok Szent György-napi vigasságokat tartanak Nagycenken. Szombaton, árprilis 26-án 15 órakor a nagycenki óvoda udvarán kezdődnek el a néptánc-, íjász, és népi hangszereket-bemutató nagycenki vigasságok, amelyeken népi kézműves mesterekkel is ismerkedhetnek a résztvevők. A rendezvényt bábszínházi előadás, az óvoda dolgozóinak előadása, játszóház, és vetélkedők színesítik. A nagycenki Szent György-napi vigasságokat rossz idő esetén a tornacsarnokban rendezik meg.

Krasznai Ferencné Népi Iparművész életmű-kiállítása A Pro Kultúra Sopron Kht. szervezésében 2003. április 26-án szombaton 16.30 órakor a Festőteremben (Sopron, Petőfi tér 8.) nyílik Krasznai Ferencné
szövő Népi Iparművész életmű-kiállítása. A kiállitást megnyitja: Bakay Erzsébet, az Iparművészeti Egyetem nyugalmazott professzora
Meghívott kiállítók: Zemplenszky Gyula kályhás, fazekas, Népi Iparművész, Mosonmagyaróvár, Finta Zoltán, fafaragó, Népművészet Ifjú Mestere, Sopronhorpács
Közreműködnek: Varjaskéri Anita (népdal) Nyikos Bendegúz (népmese).
"A Rábaköz szülötteként (Szany, 1928.) a génjeimben hordoztam a népművészet szeretetét. Bár tanári oklevelet szereztem a Testnevelési Egyetemen, mindig vonzódtam a népi mesterségekhez. Utazásaim alkalmával országszerte felkerestem a helyi népművészeket, alkotókat. Vásároltam, gyűjtöttem tárgyaikat, megőriztem családi régiségeinket. Akkor még pontosan nem tudtam, hogy a kézművesség mely ágát választom, de vártam a nyugdíjat, hogy utána e szép hobbynak hódolhassak.
A helyi lehetőség, a Pedagógus Gyapjúszövő Alkotó Kör közelsége kínálta az első próbálkozást. Férjem halála után beiratkoztam és ottragadtam. 1988 óta szövök. Elvégeztem az alap- és középfokú szakkörvezetői tanfolyamot. majd Debrecenben a vászon- és csipkeszövő kurzust. Minden lehetőséget megragadtam ismereteim bővítéséhez. Bakay Erzsébet művésztanár által vezetett szakmai továbbképzéseken, konferenciákon, múzeumi gyűjtőutakon. kiállításokon, pályázatokon vettem részt. Svédországi meghívásom lehetőséget adott a skandináv szövőkultúra és mintakincs megismerésére.
Néhány egyéni és sok csoportos kiállításon szerepeltem országszerte és határainkon túl is: Ausztria, Szlovákia, Olaszország, Németország. Svédország, Japán, USA. Országos kiállításokon elismerő okleveleket, díjakat, különdíjakat, 2.,3. helyezéseket kaptak zsűrizett munkáim. 2000-ben a XIII. Országos Népművészeti Kiállítás arany plakettjét kaptam vászon szőttes kategóriában. A Népi Iparművész címet 2001-ben nyertem el.
Még nagyon sok tervem, vágyam, munkám, tennivalóm van..." - vallja Krsznai Ferencné
A kiállítás május 18-ig tekinthető meg, naponta 10-18 óra között.

Eötvös-iskola: jubileumi gálaműsor 70 éves az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Szakközépiskola. 2003. április 26-án, szombaton 10 órakor kezdődik a Gyermek- és Ifjúsági Központban (Ady E. u, 10.) az Eötvös-iskola jubileumi gálaműsora.

Vasárnapi Muzsika 2002. április 27-én 17 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt Dárdai Árpád vezényletével.  A műsorban a keddi operagálából kaphatunk egy kis ízelítőt és Dárdai Árpád karnagy úr szól néhány szót az opera műfajról.

További hétvégi programok: a Programajánlóban



2003. április 25., péntek 08:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület