CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Több, mint egy hónappal a nagy nap után

Assisi rabul ejtette


Egy hónapja elmúlt, hogy 2003. március 23-án vasárnap II. János Pál pápa boldoggá avatta a szegények orvosát, Batthyány-Strattmann Lászlót. Sokan érkeztek zarándoklat keretében az esemény helyszínére a szombathelyi egyházmegyéből, ahol - Körmenden - a boldoggá avatott egykor élt és dolgozott. Az egyik szombathelyi fiatal zarándok mesélte el nekem, hogyan tekint vissza most, némi idő elteltével az olaszországi napokra.

Először is, szerencsére baleset, betegség nem fordult elő, nem is loptak el senkitől semmit. Végig minden rendben volt, és remekül éreztük magunkat. Ha Olaszországot tekintjük, amit láttunk belőle - Padova, Assisi, San Giovanni Rotondo, Róma -, engem Assisi varázsolt el, ejtett rabul. Még most is belesajdul a szívem, ahogyan visszaemlékszem arra a szomorúságra, amit éreztem, elhagyván a várost. Ameddig csak látszott, néztem vissza, és annyira sajnáltam, hogy csak kevés időt tölthettünk el ott. Tudom, nem ez volt az út célja, de számomra a legmegragadóbb hely Olaszországban Assisi volt.

Egyébként az általánosan is elmondható, hogy mindig úgy éreztem, maradnék még, nézegetni a csodálatos épületeket, amiket megtekintettünk, elsősorban is a Szent Péter Bazilikát. Ott... rengeteg időt kellene eltölteni ahhoz, hogy az ember úgy érezze: tényleg nem mulasztott el semmit, valóban látta.

Róma, a boldoggá avatási szertartás, az egész emelkedett ünnep nagyon gyakran jut eszembe azóta is, mert sokszor veszem kezembe a kis lobogócskát, a papírzászlót, aminek egyik oldala a magyar trikolor, másik felén pedig Batthyány-Strattmann László arcképe látható. Mi, szombathelyi magyarok ezzel integettünk ott a Szent Péter Téren a Szentatyának... és... erről állapíthattuk meg idegenekről is, hogy magyarok. A zászló egy pillanat alatt felidézi bennem az egész utat, Olaszországot, Rómát, a rengeteg embert körülöttünk... a nagyszerű pillanatokat a Bazilika előtt.

Az ember máshogy érezte magyarnak is magát ott, mint idehaza. Zarándok-csoportunkkal Rómában haladva sokszor hallottunk magyar szót, integettünk egymásnak ismeretlen magyarokkal, örültünk egymásnak. Ilyen itthon nem fordulhat elő, itthon eszünkbe sem jut, milyen nagy dolog, hogy magyarok között vagyunk...


A kép forrása: http://ceiba.cc.ntu.edu.tw/th9_1000/painter-wt/giotto/assisi-franc-15x.jpg

Sebők Lili



2003. április 25., péntek 23:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület