CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A soproni kórház gyermekosztályának helyzete-az ipari park ügyvezető-váltása-a Lővér-fürdő területének értékesítése- EU-óra

Négy kérdésről a Polgári Összefogás

    Négy, az előző heti közgyűlésen tárgyalt kérdéssel kapcsolatos véleményét fejtette ki a Fidesz irodában tartott mai sajtótájékoztatón Dr. Molnár Ágnes a Polgári Összefogás önkormányzati képviselője  és Havas András a Fidesz-MPP soproni szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő.
    A soproni Erzsébet-kórház gyermekosztályának helyzete, az ipari park ügyvezető-váltása, a Lővér-fürdő területének értékesítése, és a volt vármegyeházán elhelyezett EU-visszaszámláló óra ügyében felváltva mondták el véleményüket az önkormányzati ellenzék képviselői.

Havas András és Dr. Molnár Ágnes a sajtótájékoztatón

    A Soproni Erzsébet-kórház gyermekosztályának aktuális problémája témakörében Dr. Molnár Ágnes szólt az ott kialakult orvoshiányról, amely kérdésben az Egészségügyi és szociális bizottsághoz – a bizottság tagjait is váratlanul ért – megkeresés érkezett. Annak ellenére, hogy az önkormányzati biztosnak – a szocialista és szabaddemokrata képviselők  által – elfogadott jelentése szerint a soproni Erzsébet-kórházban nincsnek létszámgondok, a már említett megkeresés szerint ahhoz, hogy az ügyeleti ellátás folyamatos legyen, valamint, hogy a nappali munka se sérüljön a gyermekosztályon, megfelelő számú orvosra van szükség - mondta Dr. Molnár Ágnes, aki ismertette:
    Az egészségügyi és szociális bizottság fórumon egyeztetett a soproni háziorvosokkal. A háziorvosok rendkívül pozitív hozzáállással megértették a soproni gyermekosztáky kritikus helyzetét, amelyben öt gyermekorvos átmeneti időre önként felvállalta  a gyermekosztály ügyeleti ellátását azért, hogy megmentsék a gyermekosztályt a bezárás veszélyétől. Ez utóbbiak helyett a többi soproni orvos többletmunkával biztosítja az összevont  háziorvosi ügyeletet.
Dr. Molnár Ágnes a sajtón keresztül is köszöni a soproni orvosoknak a segítségadást. Elmondta: az Egészségügyi és Szociális bizottság döntése alapján 2003. szeptember 30-ig a kórház menedzsmentjének meg kell oldania a soproni gyermekosztály orvoshiányát, amit akár vizsgafeladata is lehet az új menedzsmentnek.

Az ipari park ügyvezető-változásról Havas András fejtette ki a Polgári Összefogás véleményét. Emlékeztetett három olyan, az ipari parkkal kapcsolatos sürgősségi indítványra, amelyeket követően, mint mondta: "hibás döntéseket hozott a város". Az elsőt követően "rúgták ki" a tőkével, több cégben érdekeltséggel, valamint nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező ausztrál üzletembert; a második elhibázott döntésnek az inkubátorházzal kapcsolatos, a tíz évre készült, és hárommillió forintnál többe került, érdemi megállapításokat nem tartalmazó, üzleti fejlesztési tervet nevezte. A harmadik sürgősségi indítványt követő döntés az áprilisi közgyűlésen született, amelynek az előterjesztését a képviselők az ülést megelőző reggel kapták meg, olyan megbízott vezetőnek kinevezett személlyel kapcsolatosan, akinek a neve még "a nem-hivatalos kommunikációban sem hangzott el".
Havas András hangsúlyozta: a Polgári Összefogás fontosnak tartja, hogy a városvezetés és az önkormányzati céget vezető személy között bizalmi kapcsolat legyen, – tény, amit a Polgári Összefogás a kórház vezetőváltása esetében is tudomásul vett – az ipari park esetében viszont, azt kifogásolja, hogy a menesztett ügyvezető helyett nem találtak olyant, aki garantáltan alkalmas lenne a cég vezetésére. A képviselő kifogásolta azt is, hogy az ipari park ügyvezetői pályázati kiírása egy nemzetközi kapcsolatkkal is rendelkező cég vezetésére hivatott személytől, nem hogy nyelvvizsgát, de nyelvismeretet sem kér.
Havas András kijelentette: Ugyan még csak fél év telt el az új városvezetés felállása óta, egyelőre, azonban semmilyen jövőképet nem sikerült annak felvázolnia.

A közgyűlés legnagyobb vitát kiváltott napirendi előterjesztése, a Lővér Fürdő 1143 négyzetméteres területének az értékesítése volt, amellyel kapcsolatosan Dr. Molnár Ágnes ismertette a Polgári Összefogás frakciójának véleményét.
- Az előterjesztésnél vizsgázott a szocialista-szabaddemokrata városvezető koalíció is, ugyanis nem szakmai, hanem politikai indokok alapján hozták meg döntésüket - jelentette ki a képviselő-asszony, aki az üggyel kapcsolatban két kérdést fogalmazott meg. Miután  a szakmai bizottságokban a szocialisták még nem támogatták az előterjesztést, sőt nem is szavazták meg: " Mi történt, hogy a szocialisták teljesítették az SZDSZ-nek a szavazásra vonatkozó kérését?" -tette fel a kérdést. "Lehet, hogy  nem az MSZP-s képviselők, hanem az SZDSZ vezeti a várost? - hangzott el a második kérdése a Polgári Összefogásnak.
Elhibázott lépésnek tartja a Polgári Összefogás, hogy a város értékesíteni szeretné a soproniak strandfürdője területének egy részét, abból a célból, hogy ott egy hotel épüljön, akkor, amikor a Lővér Fürdő egy hosszútávú fejlesztési koncepció megvalósulását tervezi. A városnak még több területet kellene hozzávásárolni ahhoz, hogy a starndfürdő részéről történő fejlesztési koncepció megvalósuljon. A képviselő asszony azt is kifogásolta, hogy a közgyűlésen sem a strandfürdő sem a vízmű részéről hivatalos személy a közgyűlésen nem volt jelent meg, olyan, aki a cég elképzeléseit képviselni tudta volna. Dr. Molnár Ágnes a kampányban beígért lobbitevékenységből származó pénzösszegeket kérte számon a városvezetéstől, amelyek, mint mondta: "még nem értek Sopronba".
Kifejtette: - A Polgári Összefogás frakciója szomorúan vette tudomásul, hogy nem először történt meg, hogy a képviselő-testület nem szakmai elvek, hanem politikai alapon döntött. A szocialista-szabaddemokrata városvezetésnek nincs gazdasági programja, hiányzik az átfogó jövőképét meghatározó stratégiája, nincs kulturális koncepciója, oktatási-, egészségügyi, koncepciója sincs - sorolta a Polgári összefogás kifogásait Dr. Molnár Ágnes, aki a polgármestert "idézve " jelentette ki: "a Polgári Összefogás nem csak a karmestert várja, hanem a városvezetés lobbitevékenységének eredményét".

Az EU-s visszaszámlálós órával kapcsolatosan Havas András szólt, aki "förmedvénynek" nevezte az "igénytelenül elkészített és gigantikus méretű" órát, amely sportarénára emlékezteti a soproni Fő térre látogatókat - fogalmazott Havas András. A Polgári Összefogás "tisztelettel kéri", hogy a soproni műemléki környezetből távolítsák el az oda nem illő tárgyat.
Havas András Dr. Szájer József április 10-i soproni fórumára hivatkozott, amikor Sopron országgyűlési képviselőjének az uniós csatlakozás melletti érveit idézte, megjegyezve, hogy ha már egyszer Sopront elkerülte a fővárosra jellemző "felszínes és tartalmatlan kampány", akkor kíméljék meg a várost a további, tartalom nélküli PR-akcióktól, amelyek között több, az utóbbi időben a városvezetés által szervezettet is felsorolt.
Kérdésre válaszolva Havas András utalt arra, hogy a Lővér Fürdőt érintő közgyűlési napirendi pont kérdésében, – mint ahogyan a vízművet érintő egyetlen kérdésben sem – nem nyilvánít véleményt, a kérdéshez nem szól hozzá. Egyrészt ennek morális okai vannak - jelentette ki a képviselő, másrészt a vízművel és az önkormányzattal megkötött, többoldalú megállapodás értelmében sem tehetné meg. A képviselő leszögezte:  azt mindenképpen hibának tartja, hogy a vízmű részéről a közgyűlésre nem hívták meg a vízmű vezérigazgatóját, hogy érintettként a Lővér Fürdő kérdésében kifejthesse a cég álláspontját.
T.É.



2003. április 28., hétfő 23:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület