CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Az állvány több, mint 350 000 forint, az országban van vagy három belőle...


Kamerával monitorra: hol a bagoly füle?


Április 29-én kedden a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola Természettudományi Karán pályázati beszámoló zajlott, rangos résztvevőkkel: Prof. Dr. Gadányi Károly, a BDF rektora, Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Juhász Gábor, MTA-ELTE Neurobiológiai Kutatócsoport, Prof. Dr. Veress Márton, főiskolai tanár, a BDF TTFK főigazgatója, projektvezető, dr. Kovács Zsolt, PhD, főiskolai docens, a BDF TTFK Pályázatkoordináló Bizottságának elnöke, Prof. Dr. Pusztay János, egyetemi tanár, Fűzfa Balázs, BTFK, Magyar Irodalom Tanszék, Győrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2001/2002. évi Phare Tükörprogram Szikra Alprogram intézkedésének keretében 24 felsőoktatási és kutatásfejlesztési projektet támogatott, összesen több, mint 400 millió forint értékben.

A Szikra pályázat és támogatás célja a régió kutatás-fejlesztési és felsőoktatási kapacitásának kiemelt támogatása, a kutatás-fejlesztési hálózati szerveződések ösztönzése, ezeknek a letelepedett és a fejlődő vállalkozások fejlesztési igényeihez való igazítása. Az intézkedésben támogatásra kerülnek a felsőoktatás és a kutatások szervezeti hátterének fejlesztését szolgáló programok, a régió közép- és felsőoktatási intézményeiben új szakok és képzések akkreditációja, az EU kutatás+fejlesztési programjaihoz kötődő regionális és nemzetközi kapcsolattartó hálózat megszervezése a régió felsőoktatási intézményi bázisán.

A szombathelyi főiskola pályázatának célja, hogy a kutatási műhelyek, a tanszékek intenzívebben vonják be a hallgatókat a projektekbe, így legyen ez a munka a tehetséggondozás egyik színtere. A BDF kutatási stratégiájának egyik alappillére a kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenység koherenciájának elérése, mely megnyilvánul az oktatási anyagok korszerűbbé tételében.

A résztvevők megtekintették a kutatótermeket, ahol láthatták a pályázat útján elnyert pénzből beszerzett eszközöket. Az állattani tanszék kísérleti szaklaboratóriumában a rúdon Samu üldögélt. Ő a fülesbagoly. A bemutatást vezető előadó elmagyarázta, hogy az állítható állványra rögzített kamerával egészen közeli képeket lehet mutatni az állatról, például a füléről, amely nem az a tollpamacs, amit "fül"-nek hívunk, hanem a szemek alatt, tollakkal fedetten található - a türelmes bagoly nem tiltakozott, amikor a tanár úr a tollakat felemelve a fület is pontosan láthatóvá tette, s a kamera által a vele összeköttetésben lévő monitorra továbbított képen mindannyian jól láthattuk a biológia egyik csodáját, a fantasztikus élességű hallószervet. A pályázat segítségével beszerzett ezen eszközökkel a hallgatók teljesen részletesen láthatják az élőlényeket, a tanulnivalót. Nagyobb előadóteremben a monitort projektorral összekötve vetítővásznon jeleníthető meg ugyanez. Oktató CD-ről farkast láthattunk kivetítve, de vonítását is hallhattuk. Samu kicsit bizalmatlanul forgatta a fejét a hangra.

Komoly távcsövet is mutatott a tanár úr, melyet az Őrségi Nemzeti Park kezelési terve alapján pályáztak meg, s madárvonulási megfigyeléseket végeznek vele, így a főiskola és a nemzeti park közös érdekeit szolgálja a pályázati pénzen elnyert eszköz. A laptop is ebből a pénzből van, de a sztereomikroszkóp, és a rászerelt digitális fényképezőgép is, mely az arachnológiai kutatásokat szolgálja.

Egy másik biológiai laboratóriumban egy másik oktató bemutatta az elektrofiziológiai hallgatói mérőegységet, mely számítógéppel összekötött - a hallgatók méréseket rögzítenek vele, és mindjárt fel is dolgozzák az adatokat. Az antropológiai kutatásokhoz szükséges eszközökre is futotta a pályázati pénzekből. Itt van az a látszatra igen egyszerű állvány, ami olyan sokba kerül, ahogyan az alcímben írtam, s amelynek segítségével rendkívül precíz, megbízható méréseket tudnak végezni a kutatók. A Szikra pályázati pénzekből vett eszközök (az állványon kívül más szerkezeteket is láttunk) segítségével a BDF antropológiai oktatói, kutatói közös vizsgálatokat folytatnak kanadai szájsebészeti intézettel, illetve a bécsi egyetemmel.

Ismét egy másik laboratóriumban azon eszközöket tekinthettük meg, amelyek segítségével a főiskola olyan szintre emelkedett, hogy együttműködésben dolgozik a Központi Kémiai Kutatóintézettel, a Semmelweis Egyetemmel. Van olyan hűtőszekrény most már, ami mínusz 86 celziusz fokra képes hűteni és így tárolni a vizsgálati anyagot: agymintákat.

A földrajzi tanszéken kutatószoba valósult meg pályázati keretekből. Az itt működő polarizációs mikroszkóp 3 millión felüli összegbe került. Szintén digitális kamera van rárögzítve. Ez eszközök segítségével a karbonátos kőzeteket vizsgálják, komoly karsztkutatás folyik. Ez nemzetközileg is ritka irányvonal. Vizsgálják a kalcit-kristályokban lévő zárványok koncentrációját, ennek alapján vissza lehet következtetni, milyen volt az ősi folyadék sókoncentrációja, összetétele, milyen hőmérsékleten, milyen összetételből történt az ásványképződés.

Nem soroltam fel mindent, hiszen komoly számítógép-beszerzések is történtek a támogatásból, valamint nemcsak természettudományi, hanem irodalmi, nyelvészeti projektekre is fordítottak komoly összegeket.

Az alábbi kép csak illusztráció, nem tudom, milyen a pontos típus a BDF-en.

A kép forrása: www.meyerinst.com

Sebők Lili



2003. április 29., kedd 21:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület