CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Állásrotációs projektek az Európai Unióban

    "Állásrotáció –"best practice" foglalkoztatáspolitikai eszköz elterjesztése a határmenti régióban" címmel szervezett előadást a Hotel Maroniban a Vas Megyei Munkaügyi Központ, a Reginnov Tanácsadó Kft., közreműködő partnereivel a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központtal.

    A soproni rendezvényen közel ötven résztvevő hallgatta meg a mai nap folyamán az állásrotáció fogalmát tisztázó, annak előnyeit bemutató, szerkezetét vázoló előadásokat, valamint az állásrotációs projektek a Nemzeti Fejlesztési Terv tükrében történő támogathatósága tárgyában elhangzottakat.
    Kiss Gyula a Vas megyei Munkaügyi Központ Szolgáltatási Osztályának szakreferense, a projekt menedzsere elmondta: az Európai Unióban egy sikeres hosszabb ideje alkalmazott munkerő-piaci eszközt ismertettek meg a régió gazdaságának szereplőivel azzal a céllal, hogy azt ismertté tegyék, és adott esetben, amennyiben azt a cég gazdasági helyzete úgy kívánja , alkalmazni tudja.

    A képzés és foglalkoztatás együttes, egyidejű alkalmazására épülő komplex munkaerő-piaci modell lényege: amíg a cég alkalmazottai a versenyképessége szempontjából fontos képzésen vesznek részt, addig őket munkanélküliek helyettesítik munkahelyükön. Miután a képzésből visszatérő alkalmazottak újra elfoglalták régi munkahelyüket, amennyiben arra igény mutatkozik az eredetileg munkanélküliként foglalkoztatottak, mint kipróbált munkaerő a cégnél maradhatnak, vagy friss munkatapasztalat birtokában megnövekedett eséllyel kereshetnek állást. Az állásrotációs modell a kilencvenes évek közepén Dániából indult, mára már egész Európát behálózó rendszerként működik. Ezt a modellt az Európai Unió központilag is (az Európai Szociális Alapon keresztül), és az egyes országok munkaügyi szervezetei külön-külön is támogatják.

    Az EU-s példák azt mutatják, hogy a gazdaság szinte minden területén alkalmazható a modell. Kiss Gyula elmondta: Magyarországon egyelőre egy mintaprojekt zajlott eddig Szombathelyen, a Vasi Volán Rt.-nél, ahol buszvezetők továbbképzését oldották meg ezzel a módszerrel.
    A megoldás mindenki számára kedvező. A cégek egyrészt, elkerülhetik a termeléskiesést, másrészt támogatást vehetnek igénybe mind a saját alkalmazottaik képzéséhez, mint az őket helyettesítő munkanélküliek betanításához és foglalkoztatásához.
    Az állásrotáció sikeres alkalmazásának, természetesen jól meghatározható feltételei is vannak. A partnerség, a cégek, munkaügyi szervezet, menedzsment szervezet, képző intézmények és egyéb partnerek közötti folyamatos kommunikációt, munkamegosztást, együttműködést feltételez. Jogi feltételei is vannak az alkalmazásnak, amelyek a támogatási, képzési-, tanulmányi szerződés, a határozott idejű munkaszerződés, valamint a helyettesítés időtartamára szóló munkaszerződés rögzített keretfeltételeit tartalmazza.
Kiss Gyula a Vas megyei Munkaügyi Központ Szolgáltatási Osztályának szakreferense, a projekt menedzsere 

    Az állástotáció sikeréhez harmadsorban pénzügyi feltételek megléte is szükséges: egyrészt, hogy a cég finanszírozza a képzésen résztvevő saját alkalmazott bérét, akinek a képzéséhez a munkaügyi szervezet nyújt támogatást; másodsorban, hogy a munkaügyi szervezet finanszírozza a helyettesítő betanítását, illetve képzését, továbbá a munkabérét.
    Egyébként feltételeiben és alkalmazásában egyaránt az állásrotációnak az adott cég konkrét igényeihez kell igazodnia.
    Első körben három megyében, három helyszínen – Szombathelyen, Zalaegerszegen, Sopronban – egy-egy általános tájékoztató előadásra került sor, amelyeket a közeljövőben egy-egy workshop követ. Ezeken gyakorlatilag is megismertetik a módszert osztrák gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező szakértők közreműködésével.
    A rendezvényen való részvétel - a Phare CBC támogatásnak köszönhetően - térítésmentes.

T.É.



2003. április 29., kedd 23:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület