CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Határátkelő nyílt a Fertő tavon

    Öt évig tartó, elszánt és kemény munka eredményeként valósult meg a Fertő tavi kikötő, az új vízi határátkelő, amely a 2003-as schengeni csatlakozásig ad otthont a magyar és osztrák határellenőrző szerveknek. A beruházás jelentősen járul hozzá a Fertő tó magyarországi szakaszának a fertő környék idegenforgalmába való bekapcsolásázos, a Fertő part magyar szakasza ezáltal válik szervez részévé a különleges értékekkel rendelkező tájegység értékeinek a turisták, természetjárók előtti feltárásához, nem utolsósorban a térség turisztikai látványosságai sorába való szerves integrálásához. 

    
    A beruházás különlegessége, hogy bár kormánykötelezettséget teljesít, mégis magánberuházásban valósult meg, segítségével egyszerre két határátkelő – a vízi és a parti kerékpáros – problémája oldódott meg. Sétahajóknak és vitorlásoknak – három kikötőmolóval – kikötési és parkolási lehetőséget is bizotsít a határátkelő, a cölöpökön állő épület, ahol egy helyen találhatók a magyar és osztrák határőrök és vámosok.


    A tegnapi ünnepélyes megnyitón dr. Tóka József, a Fertő tavi kikötő és határátkelő megvalósítója szólt a beruházás megvalósításának nehézségeiről is, ugyanakkor az akadályok mellett a támogatókat szintén megemlítette. Palkovits János, Fertőrákos polgármestere köszöntő beszédében kiemelte: annak ellenére, hogy bár a Fertő part közigazgatásilag nem Fertőrákos része, a térség látogatottságának növekedése Fertőrákos idegenforgalmára is jótékony hatással van.
    A határátkelés hivatalos ügyintézének feltételeinek megteremtésén túl, a hajósokat és vízi túrázóknak étterem és szálláslehetőség is rendelkezésükre áll, valamint a beruházás megvalósítója egy, a Fertő tájat bemutató, turisztikai információs központ létesítését is tervezi.

    Az ünnepélyes megnyitón Sopron város, a polgármester tanácsadója, Wilfing Ferenc képviselte, aki vámügyi szakemberként is méltatta a beruházás jelentőségét, a hivatalos megnyitón megjelent gazdasági minisztériumi, osztrák vámhatóság, valamint a burgenlandi és Fertő tavi Vitorlás Szövetség képviselői szintén méltató szavakkal köszöntötték a beruházás megvalósulását.

    A Fertő tavi vízi határátkelő májustól, októberig várja a vízi túrázókat.

Kapcsolódó cikkek:

A Fertőrákosi Sétahajó- és Yachtkikötő születése
Vízi határátkelő Fertőrákos és Mörbisch között



2003. május 02., péntek 14:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület