CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Szalon: Kiszely Gábor volt a meghívott vendég

Május 9-én a szervezők részéről a nyitott párbeszéd lehetőségét felkínáló rendezvényként meghirdetett Soproni Szalon vendége a Vas- és Villamosipari Szakközépiskola klubjában Kiszely Gábor a Terror Háza szakmai igazgatója volt, aki a Kommunista állambiztonság 1956-1990 címmel tartott előadást a megjelenteknek.

Bevezetőjében Pluzsik Tamás a Soproni Szalon előző vendégére, - az időközben elhunyt - Gorka Pálra emlékezett, majd bemutatta Kiszely Gábor eddigi munkásságát.
Kiszely Gábor tájékoztatta a résztvevőket a Terror Házával kapcsolatos legújabb fejleményekről, azok hátteréről.
Előadásában bemutatta az állambiztonsági szolgálatok szervezeti kialakulását, az ügynökök beszervezésének módját, az egyes főcsoportok működési területeit, ezek hálózatait, a közöttük lévő átfedéseket, az ötvenes évek végétől a III./III-as főcsoport 1990-es jogutód nélküli megszűnéséig.
Az előadás után Kiszely Gábor könyveit dedikálta, majd a kötetlen beszélgetés alatt válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

Sopronban, a Kálvin Körben tavaly Kiszely Gábor az egyházak és állam viszonyáról beszélt. Az ott elhangzottakhoz képest, hogyan értékeli az utóbbi időben bekövetkezett változásokat? -kérdezük.
- A történelmi egyházak még mindig nem tartják szükségszerűnek, hogy közvetlenül szembenézzenek a közelmúlttal. Nem azt hiányolom, hogy a hajdani ügynök- püspökök, ügynök-intendánsok nem lépnek elő és nem vallnak színt, hanem – akár a római katolikus, akár a protestáns egyházak hierarchiájának, illetve egyháztagjainak részéről – az erre való készségét hiányolom, azzal együtt, hogy a történelmi egyházakban, az utóbbi időkben egy "alulról induló mozgalom" kezdődött el: igenis a papok hajlandók ezzel a kérdéssel szembenézni, felvetni azt, megvitatni, gyülekezeti szinten lezárni. Erre a felsőbb vezetői szint még nem reagált.
- Politológusként mi a véleménye a polgári szövetség megalakításáról? A Fidesz néppárttá alakulásával, a tagozatok megjelenésével, a már működő helyi szervezetek és az alakuló tagozatok közötti esetleges feszültségek nem gyengítik-e a polgári oldal összefogását?
- Járva az országot, természetesen látom, hogy pártpolitikai érdekek a jobbközép oldalon a különböző pártok alapszervezeteiben mennyire ellentétbe kerülnek egymással, sőt erre felsőbb szinten is van példa. Ez azonban, a jobbközép választási veresége feldolgozása, egy öntisztulási, egy kibontakozási folyamat. A polgári egységen belül, természetesen lehetnek különböző frakciók, platformok elgondolások, amelyek nem azonosak azzal a pozíciók szerzésére visszavezethető széthúzással, amely az utóbbi tizenhárom évet jellemezte. Ehhez el kellet veszteni a választásokat, viszont ez egyben lökést adott a pártnak és a polgári köröknek, ahhoz, hogy - három-négy hónapon belül - integrálni tudják a pozíció-képzési folyamatokat. Az a kérdés, hogy ezt hogyan támogatjuk.
A Terror Háza nem politikai szervezet, ennek ellenére integrátori szerepe lehet ebben a közgondolkodásban, a Terror Háza létében hozzájárulhat a különböző platformokkal együtt kialakuló jobbközép oldal össznemzeti összefogásához.
- Az utóbbi időben több előadást is tartott Sopronban. Személyes kötődés fűzi a városhoz, vagy meghívásoknak tesz eleget?
- Mindig nagyon szívesen tettem eleget a meghívásoknak, családi kötődésem nincs Sopronhoz, kedvenc városaim közé tartozik.



2003. május 11., vasárnap 02:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület