CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Magyar Jogászegylet Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlése Sopronban

    A Magyar Jogászegylet Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlése kezdte meg két napos soproni tanácskozását.
    A Hotel Sziesztában tartott, négyszáz résztvevőt regisztráló eseményen a nyitónap előadását Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter tartotta.

    Regionális államreform című előadásában a politikus asszony szólt a kidolgozás alatt levő közigazgatási korszerűsítés programról, amely, mint mondta, a kistérségi, a regionális átalakítás, valamint a választott önkormányzatok szintjén egyaránt alternatívákat tartalmazó vitaanyagként áll a szakemberek rendelkezésére.
    A közigazgatási szolgáltatások korszerűsítése a gyakorlatban a gyors és szakszerű kiszolgálásban valósul meg - jelentette ki a miniszter, aki szólt a közigazgatási szolgáltatások eszközrendszeréről, szerkezetéről, valamint a korszerűsítés aktuális kérdéseiről.

    A közigazgatási reformot uniós összefüggésbe helyezve Lamperth Mónika hangsúlyozta, a közigazgatást az EU meghagyja a tagországok hatáskörében, ugyanakkor mindenkinek alapvető érdeke azt az új, uniós feltétel-rendszerekhez illeszthetőknek, azokkal harmonikusan együttműködőkké tenni.
Magyarországon jelenleg "központi túlhatalom" van - jelentette ki a miniszter aszony, az érdemi decentralizáció szükségességeét, az önkormányzatok döntési és finanszírozási kompetenciákkal való  felruházását hangsúlyozta. Lamperth Mónika a regionalitás, régióközpontok kérdéskörét is érintette előadásában, hangsúlyozva, hogy nem a régiólehatárolás kérdése a legégegőbb ma Magyarországon, hanem azoknak az esélyeknek a megteremtése, amelyekkel az EU csatlakozást követően rendelkezniük kell Magyarország régióinak ahhoz, hogy versenyképesek legyenek.
    A közigazgatási rendszer átalakítássának alternatívájaként a régiós parlamentként vagy a megyei önkormányzatoknak megfelelő, átalakított hatáskör közötti megoldást látja megfelelőnek a miniszter.

    A közjog kérdéskörének szentelt,  Tizenkilencedik Jogász Vándorgyűlést köszöntötte Dr. Kiss Ottilia, a Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet elnöke, valamint Dr. Máthé Gábor a Magyar Jogász Egylet elnöke. Az eseményen jelen volt Dr. Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke.
    A soproni Hotel Sziesztában zajló tanácskozás holnap szekcióülésekkel folytatódik. Dr. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság bírája előadásában a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatának új szabályozása, Dr. Jójárt László a FVM volt helyettes államtitkára előadásában az Átkerüljön-e a telekkönyvi nyilvántartás a bíróságokhoz előadások hangzanak el. A jogi segítségnyújtásról szóló szabályozás koncepciója, a kábítószerrel visszaélés új szabályai, a köztisztviselőkre vonatkozó szabályozás reformja, az új közbeszerzési törvény a szekcióülések további témáinak sorába tartoznak.
    A jogász vándorgyűlés ideje alatt a Hotel Szieszta előterében szakkiállítás és könyvbemutató várja a látogatókat.



2003. május 15., csütörtök 20:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület