CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A kismartoni delegációval salzburgi vendégek is érkeztek- A finnországi Seinäjoki tovább szeretné erősíteni a kapcsolatokat

Testvérvárosi küldöttségek, külföldi vendégek látogatása a városházán

A kismartoni delegációval salzburgi vendégek is érkeztek

    Tizenegy fős kismartoni (Eisenstadt) és salzburgi küldöttség együtt járt ma a soproni városházán, ahol Wilfing Ferenc polgármesteri tanácsadóval folytatott megbeszélésen a vendégek tájékozódtak a régiós és a régió határain túlmutató – különösképpen az oktatás területén – való jövőbeni együttműködés lehetőségeiről.
    A kismartoni alpolgármester vezette delegáció tagjaként Dr. Fritz Krutzler, a Burgenland tartományi iskolatanács elnöke elmondta, az oktatásban való együttműködés igen jó példája a fertődi és soproni iskolák együttműködése, ugyanakkor a soproni, óvodai szinttől tervezett, háromnyelvű oktatás modelljének burgenlandi bevezetését – a soproniak tapasztalatára is alapozva – a burgenlandi oktatás egy jövőbeli lehetőségének tartja.

Dr. Fritz Krutzler, Wilfing Ferenc, Gerhard Schäffer

    A salzburgiak küldöttségét Gerhard Schäffer, a salzburg tartományi iskolatanács elnöke vezette.
 


***

Vendégek Finnországból - Seinäjoki tovább szeretné erősíteni a kapcsolatokat

    A Sopron finnországi testvérvárosából, Seinäjokiból érkezett tizennégy fős küldöttséget a délután folyamán Kalmár István alpolgármester és Kránitz László országgyűlési képviselő fogadta. Timo Paavola, Seinäjoki város közgyűlésének elnöke átadta a finn testvérváros polgármestere részéről Sopron polgármesterének hozott levelet, ugyanakkor az együttműködés további erősítésének jövőbeli terveiről is szólt, amelyeknek egyik meghatározó területe az oktatás lehet.
 


Kránitz László, Kalmár István, valamint a finn delegációt vezető  Timo Paavola

    Timo Paavola arról is szólt, hogy ez év őszén rendezik meg Balatonfüreden a magyar-finn testvérvárosok konferenciáját, amely alkalommal újabb testvérvárosi delegáció látogat majd Sopronba.

    A delegációban résztvevő több oktatási szakember között jelen volt Tapio Varmola, a seinäjoki-i műszaki egyetem rektora, aki a soproni egyetemmel való, közel 9 éves együttműködésről szólt.

    A Seinäjoki Politechnic egy 10 éve, több oktatási helyen működő intézmény, amely több, a soproni egyeteméhez hasonló szakterületeken – faipar, fafeldolgozás, közgazdaság – képez szakembereket, és amely eddig is a diákcsere-, illetve tanárcsere- kapcsolatot tartott fenn a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel.
 


Tapio Varmola, a seinäjoki-i műszaki egyetemet bemutató kiadványt ad át Kalmár István alpolgármesternek 

    A finn partnerek a diákok és tanárok eddigi cseréje mellett, a kutatás-fejlesztés területén szeretnének további szorosabb együttműködést. A seinäjokiból érkező vendégek nem titkolt célja volt az is, hogy az uniós csatlakozás küszöbén álló Magyarország, és a már uniós tag Ausztria különböző területeit egyaránt összehasonlítsák. A találkozón elhangzott: örvendetes, hogy a városvezetés szintjén jól működő testvérvárosi kapcsolatnak létezik egy, a civil együttműködés szintjére is kiterjesztett vonulata.
 


A finn vendégek megtekintették az átépítés alatt levő dísztermet 

    A felsőfokú oktatási intézmény rektora egyúttal meghívta Sopron városát a seinäjoki-i egyetem fennállása 10 .évfordulója alkalmából, ősszel tartandó ünnepségre.

T.É.



2003. május 16., péntek 16:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület